8. etapa Giro d’Italia 2023: Ben Healy zvíťazil z úniku, Roglič získal na Evenepoela

Giro d’Italia 2023
8. etapa Giro d'Italia 2023

zdroj: https://twitter.com/giroditalia/status/1/photo/1

8. etapa Giro d’Italia 2023 mala členitý profil vhodný pre viaceré súboje. Ten o etapové víťazstvo vyhral len 22-ročný írsky klasikár Ben Healy (EFE) z náročného vydretého sólo úniku. Boj medzi favoritmi na celkové poradie zas „vyhral“ Primož Roglič (TJV), ktorý dokázal dostať mladého Remca Evenepoela (SOQ) do problémov, čím naňho získal 14 sekúnd.   

V etape na druhom mieste skončil Derek Gee (Israel-Premier Tech). Tretí finišoval domáci Filippo Zana (JAY). Obaja boli kolegami víťaza v celodennom úniku.

V celkovom poradí naďalej vedie Nór Andreas Leknessund (DSM) o 8 sekúnd pred druhým Evenepoelom, na ktorého Roglič stráca presne 30 sekúnd.

8. etapa Giro d’Italia 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/giro-d-italia/2023/stage-8/today/profiles

Štart:

Dlhá tvorba úniku

O celodenný únik bol dnes veľký záujem, čo len oddialilo jeho finálnu formáciu. Do toho sa zaplietol boj o body na šprintérskej prémii, kde si cyklámenový dres upevnil Jonathan Milan (TBV). Prvé pokusy o únik mohli fanúšikovia vidieť už v priebehu prvého neklasifikovaného stúpania. Napokon sa „celodenný“ únik vyformoval v centrálnej časti etapy, kedy aktivitou hýrilo viacero pretekárov. medzi nimi boli jazdci ako Filippo Zana (JAY), Derek Gee (Israel-Premier Tech), Ben Healy (EFE), Valentin Paret-Peintre (ACT), Toms Skujiņš (TFS) či Warren Barguil (ARK). Napokon sa vytvorila 13-členná skupinka pretekárov.

Ben Healy a Cappuccini

Prvý prejazd stúpaním Cappuccini bol naplánovaný 50 kilometrov pred cieľom. Presne tento bod etapy si vybrala vychádzajúca klasikárska hviezda z Írska Ben Healy na zaútočenie. Mladý jazdec stajne EF mal na dnešok jediný cieľ a to boj o víťazstvo. Svedčil o tom aj fakt, že namiesto klasického dresu si ráno obliekol časovkársku kombinézu.

V priebehu Cappuccina sa na čele pretekov osamostatnil a odštartocal tak svoju spanilú ale zato vydretú sólo jazdu za víťazstvom. Diváci v cieľovom Fossombrone ho privítali vo veľkom štýle.

Roglič vs. Evenepoel

Hoci o víťazovi etapy bolo jasné, stále bol priestor na boj o cenné sekundy do celkového poradia medzi GC favoritmi. V priebehu druhého prejazdu stúpaním Cappuccino zaútočil Primož Roglič (TJV). Spočiatku jeho útok nevyzeral razantne, no s približujúcim sa cieľom dal doň všetko. Remco Evenepoel sprvu vyzeral, že má všetko pod kontrolou, no následne ho dostihla menšia výkonnostná kríza. Pred vrcholom stúpania ho dokonca obehlo duo tímu INEOS Geraint Thomas a Tao Geoghegan Hart, ktoré sa dotiahlo na Rogliča vpredu. Vytvorilo sa tak silné trio jazdcov na celkové poradie, ktoré však nespolupracovalo. Napriek tomu Primož Roglič dotiahol dvoch Britov za svojim chrbtom až na cieľovú čiaru presne 14 sekúnd pred Remcom Evenepoelom.

8. etapa Giro d’Italia 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe časovka jednotlivcov pred prvým voľným dňom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár