8. etapa Okolo Langkawi 2022: Molenaar si zachánil sezónu, Sosa pokračuje v tradícii

8. etapa Okolo Langkawi 2022

zdroj: https://twitter.com/Movistar_Team/status/11296/photo/1

Ako ukazujú Live výsledky 8. etapa Okolo Langkawi 2022 uzavrela 26. ročník najprestížnejších etapových pretekov v Malajzii. Z etapového vavrínu sa po celodennom úniku tešil Alex Molenaar (Burgos-BH), ktorý porazil druhého Jasona Osborna (Alpecin-Deceuninck). Tretí finišoval s 18 sekundovou stratou Sebastian Molano (UAD). Celkové víťazstvo si z rúk nenechal ukradnúť Ivan Sosa (MOV), ktorý tak rozšíril menoslov kolumbijských víťazov tohto podujatia. 

Reakcia etapového víťaza:

„Dnes bolo pre mňa mimoriadne dôležité vyhrať, pretože na budúci rok nemám žiadnu zmluvu, takže tu môžem ukázať, čo dokážem. Proti Jasonovi Osbornovi to určite nebolo ľahké, ale som rád, že som ho dokázal poraziť v šprinte. Boli to ťažké preteky.“

Reakcia celkového víťaza:

„Víťazstvo na Le Tour de Langkawi je pre mňa na konci komplikovanej sezóny veľmi dôležité. Najprv sa musím zotaviť, ale pomôže mi to pripraviť sa na ďalšiu sezónu. Posilňuje to morálku a som rád, že dodržím tradíciu – kolumbijskí víťazi na Okolo Langkawi.“

8. etapa Okolo Langkawi 2022 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-langkawi/2022/stage-8/today/profiles

Klasický priebeh len z úvodu

Po 10. prejdenom kilometri sa začal boj o členstvo v celodennom úniku. Najväčší záujem oň mala štvorica pretekárov v zložení Hugo Toumire (COF), Thomas De Gendt (:lts:), Jason Osborne (Alpecin-Deceuninck) a Anatoliy Budyak (Terengganu Polygon). Neskôr sa k ním pripojilo duo, ktoré tvorili neskorší víťaz Alex Molenaar (Burgos BH) a Cameron Scott (ARA). Na pelotón si postupne dokázali vybudovať náskok maximálne dvoch minút.

Preteky teda spočiatku vyzerali veľmi kontrolované, no útoky v čelnej skupine vyviedli pretekárov z omylu.

Aktívna trojica

Približne v strede etapy z čelnej skupiny zaútočila trojica cyklistov. Boli v nej Hugo Toumire, Alex Molenaar a Jason Osborne, ktorí si postupne budovali náskok na zvyšok z celodenného úniku. Spočiatku išlo o sekundy, neskôr už o minúty, a teda bolo jasné, že o etapovom víťazovi sa rozhodne práve z čelnej trojice. Pelotón jazdil relatívne pokojným tempom.

Toumire na záver opúšťa čelo

Na poslednom klasifikovanom kopci celého 26. ročníka zaostal Hugo Toumire, ktorého neskôr pelotón pohltil. Boj o etapový vavrín teda zviedli Alex Molenaar a Jason Osborne. Obaja prišli do záverečného kilometra pospolu, a preto v závere mohli cyklistickí fanúšikovia vidieť šprint 1 na 1. Ako rýchlejší a silnejší sa v ňom prezentoval Holanďan Alex Molenaar.

Celkový víťaz Ivan Sosa preťal cieľovu čiaru v závetrí pelotónu, vychutnávajúc si žltý dres.

8. etapa Okolo Langkawi 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár