8. etapa Paríž – Nice 2021: Roglič porazený, Schachmann napodobnil Vinokurova

Paríž - Nice 2021
8. etapa Paríž - Nice 2021

zdroj: © A.S.O./Fabien Boukla

79. ročník etapových pretekov Paríž – Nice 2021 dnes vyvrcholil záverečnou etapou v okolí mesta Nice. Táto 8. etapa mala pôvodne finišovať na anglickej promenáde priamo v Nice, avšak UCI sa ešte pred víkendom rozhodla pozmeniť itinerár a zaradiť na záver pretekov za slnkom etapu 40 kilometrov severne od francúzskej riviéry. Išlo konkrétne o 92 kilometrov dlhú kopcovitú etapu, ktorej najzaujímavejším bodom bolo stúpanie na Côte de Duranus (3,9 km; 3,7%). Celkovo si ho cyklisti odjazdili trikrát.

Do dnešnej etapy ako priebežný líder nastupoval Slovinec Primož Roglič (:tjb:), ktorý mal k dobru na druhého Maximiliana Schachmanna (BOH) necelú minútu, a teda stačilo mu dôjsť do cieľa v skupine hlavných favoritov. Bohužiaľ, v priebehu etapy dvakrát spadol, čo bolo vidieť aj na jeho odreninách na sedacom svalstve, a taktiež musel riešiť technické problémy. Všetky tieto nepríjemnosti napokon zabránili Rogličovi víťazstvu na Paríž – Nice, a teda opäť raz sa potvrdilo staré známe: preteky cyklista vyhrá až vtedy, keď prejde cieľovou páskou.

Obrázok
profil 8. etapy Paríž – Nice 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1370989571257856000/photo/1

Priebeh (8. etapa Paríž – Nice 2021)

Vzhľadom k tomu, že dnešná etapa merala necelých 100 kilometrov, jazdilo sa hneď od úvodu vo vysokom tempe. To sa odzrkadlilo aj v tom, že celodenný únik sme dnes nevideli. K prvým pokusom o tvorbu úniku sa cyklisti dostali približne 60 kilometrov pred cieľom. V priebehu ďalších 20 kilometrov dokázala z pelotónu odísť početnejšia skupina cyklistov. Nikto z nich však neohrozoval ešte vtedy žltého, no už doráňaného, Rogliča. Preto náskok čelnej početnejšej skupinky zveľadene rástol a vyzeralo to, že dnes etapový vavrín získa jeden muž z úniku.

Obrázok
odretý Primož Roglič https://twitter.com/ParisNice/status/1371103363664859136/photo/1

Náhly zvrat

V priebehu posledného klesania z Levens, kde sa aj finišovalo, Roglič opätovne spadol a odrel si pre zmenu pravý bok. Taktiež musel riešiť výmenu bicykla. To vyústilo do jeho straty na pelotón, v ktorom sa rozpútal najväčší cyklistický súboj, ktorý sme mohli vidieť na 79. ročníku týchto pretekov. Tím Bora – hansgrohe obsadil čelné pozície v pelotóne a nadiktoval vysoké tempo, pretože ich lídrovi Maximilianovi Schachmannovi sa razom otvorila brána k celkovému prvému miestu. Neskôr sa k nemeckej stajni pripojil tím Astana – Premier Tech, ktorá mala taktiež dvoch mužov vysoko v celkovom poradí (Vlasov a Izagirre).

Obrázok
https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1371107961175744517/photo/1

Vtedy ešte pelotón jazdil na rovine a do posledného výstupu na Côte de Duranus zostávalo zopár kilometrov. Roglič v tom čase mal pri sebe iba Krujswijka, ktorý však už mlel z posledného. Preto pred zúžením vozovky do kaňonu Roglič už jazdil osamote. Pomáhalo mu sem-tam zopár cyklistov z iných tímov, ale proti efektívnej spolupráci nemeckej stajne s kazašskou si ani neškrtol. Takýmto spôsobom sa Maximilian Schachmann dostal na čelo virtuálneho poradia, v ktorom sa naopak Roglič tragicky prepadával.

Schachmann sa ešte snažili ohroziť jazdci tímu Astana – Premier Tech, Vlasov a Izagirre, avšak všetky ich nástupy boli eliminované excelentne jazdiacim Nemcom z Bory, ktorý na začiatku posledného kilometra do cieľa vedel, že obháji minuloročné víťazstvo na týchto pretekoch smerujúcich na juh.

Záverečný šprint

V záverečnom šprinte mal najlepšiu pozíciu Magnus Cort Nielsen (:efn:), ktorý aj napriek šprintu z prvej pozície dokázal ovládnuť poslednú etapu. O takmer dĺžku jedného bicykla porazil druhého Christopha Laporta (COF). Tretí finišoval Pierre Latour (Total Direct Energie). V tom čase Roglič ešte len vstupoval do méty 2 kilometre do cieľa, zatiaľ čo sa Nemec Schachmann (desiate miesto v etape) tešil z obhajoby svojho triumfu. Nemec navyše napodobnil Alexandra Vinokurova, ktorý dokázal obhájiť víťazstvo na týchto pretekoch v roku 2003.

Vyjadrenie víťaza etapy:

Je to perfektný spôsob, ako skončiť. Nemôžem byť šťastnejší. Bola to veľmi intenzívna etapa. Bolo ťažké predvídať, únik mal množstvo šancí, a Primož dnes dvakrát spadol. V závere to vyústilo do šprintu a ja som v ňom bol, čiže som veľmi šťastný.

Kontroverzia alebo cyklistika?

Mal tím Bora – hansgrohe zaútočiť, keď bol Roglič v problémoch? Mal sa tím Astana – Premier Tech pridať k nemeckej stajni? Je víťazstvo Schachmana vydobyté športovým fair-play?… Toto je len zopár otázok, ktoré nás aktuálne zaujímajú a určite i najbližšie dni zaujímať budú. Nezabúdajme však, že cyklistika je šport, v ktorom nikto nikomu nič zadarmo nedaruje, no tiež existujú nepísané pravidlá. Nuž, dnešný deň sa určite zapíše do histórie cyklistiky pod pojmom kontroverzný, ale to nebráni mladému Nemcovi z Bory oslavovať ďalší veľký počin v jeho ešte len začínajúcej kariére.

Primož Roglič vyhral trikrát, pričom včera jeho spôsob víťazstva by sa taktiež dal opísať ako drzý či arogantný. Nič to však nemení na veci, že Slovinec si z 79. ročníka Paríž – Nice 2021 odnáša 3 etapové víťazstvá. Žiaľ, v celkovom poradí klesá až na 15 priečku a z Francúzska sa lúči s viac ako dvojminútovou stratou.

Cenné dresy

8. etapa Paríž - Nice 2021
Max Schachmann.© A.S.O./Fabien Boukla

Žltý dres samozrejme putuje do rúk Maximiliana Schachmanna (BOH), ktorý poráža o 19 sekúnd druhého Alexandra Vlasova (:apt:). Ako náplasť za nevydarenú etapu môže byť Rogličovi zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. Najlepším mladým jazdcom sa stal už spomínaný druhý Alexander Vlasov. Bodkovaný dres si berie Anthony Peréz (COF), ktorému dnes stačilo len dôjsť do cieľa.

8. etapa Pariž – Nice 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Magnus CortEF Education-NIPPO02:16:58
02Christophe LaporteCofidis+ 00
03Pierre LatourTotal Direct Energie+ 00
04Dylan TeunsBahrain Victorious+ 00
05Warren BarguilArkéa-Samsic+ 00
06Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers+ 00
07Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 00
08Matteo JorgensonMovistar Team+ 00
09Yves LampaertDeceuninck-Quick Step+ 00
10Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 00

8. etapa Paríž – Nice 2021: celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe28:49:51
02Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 19
03Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 23
04Lucas HamiltonTeam BikeExchange+ 41
05Tiesj BenootTeam DSM+ 42
06Guillaume MartinCofidis+ 01:14
07Jack HaigBahrain Victorious+ 01:18
08Matteo JorgensonMovistar Team+ 01:29
09Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 01:31
10Gino MäderBahrain Victorious+ 01:32
11Harm VanhouckeLotto Soudal+ 01:41
12Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 01:44
13Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers+ 01:49
14Warren BarguilArkéa-Samsic+ 01:55
15Primoz RoglicJumbo-Visma+ 02:16

Nuž, aj takáto bola 8. etapa Paríž – Nice 2021. Uvidíme, čo prinesú ďalšie preteky, v ktorých dúfame, že Primož Roglič už nebude mať takú smolu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár