8. etapa Paríž – Nice 2022: Yates vyhral etapu a takmer vyzliekol Rogliča zo žltého dresu

Paríž - Nice 2022
8. etapa Paríž - Nice 2022

zdroj: https://twitter.com/GreenEDGEteam/statu277123/photo/1

80. ročník pretekov za slnkom vyvrcholil tradičným záverom na francúzskej riviéere. 8. etapa Paríž – Nice 2022 merala 115 kilometrov a cyklisti v nej prešli tie najznámejšie kopce v okolí mesta Nice. Etapou najrýchlejšie preletel Simon Yates (:bex:), ktorý bojoval o žltý dres. Ten napokon ubránil Primož Roglič (:tjb:), ktorý dnes prišiel do cieľa na treťom mieste s 9-sekundovou stratou, ktorá mu zabezpečila celkový triumf. Hrdinom dňa sa dnes ale stal druhý Wout van Aert (:tjb:), ktorý pre svojho lídra Rogliča odtiahol polovicu etapy z čela a v záverečnom stúpaní bol Slovincovi veľkou mentálnou vzpruhou. „Polovica žltého dresu preto patrí aj jemu.“ 

Prvý rozhodujúci moment nastal na stúpaní Côde de Peille, kde zaútočil Daniel Martinez (:ins:) a so sebou vzal Quintanu, S. Yatesa, Rogliča a taktiež Van Aerta. Vytvorila sa tak silná pätica. Tá však nebojoval len o etapové víťazstvo, ale ešte aj o celkové poradie. Najväčším konkurentom Primoža Rogliča (:tjb:) bol Simon Yates (:bex:), ktorý na záverečnom kopci Col d’Èze zavelil k razantnému útoku. Vďaka nemu dokázal Rogliča dostať do značných problémov a chvíľu to vyzeralo, že Slovinec opäť zažije veľké sklamanie podobné tomu spred roka.

Napokon sa ale Primož Roglič dokázal skonsolidovať a do cieľa na Anglickej kolonáde v Nice prišiel ako celkový víťaz 80. ročníka pretekov za slnkom. Smolu mal Daniel Martinez, ktorý 30 kilometrov pred cieľom dostal defekt a do čela pretekov sa už nedokázal vrátiť. Čo sa týka Simona Yatesa, v celkovej klasifikácie mu ostala druhá priečka.

8. etapa Paríž – Nice 2022 – priebeh

Profil:

https://www.paris-nice.fr/en/stage-8

Slávnostný štart:

Na štart záverečnej etapy sa postavilo len 88 pretekárov – o 8 menej ako včera. Jedným z odstupivších pretekárov bol aj David Gaudu (FDJ). Hlavným dôvodom bola viróza šíriaca sa naprieč celým pelotónom. Tá sa našťastie vyhýbala priebežnému lídrovi Primožovi Rogličovi (:tjb:), ktorý dnes hájil svoj 47-sekundový náskok pred Simonom Yatesom (:bex:). O žltom drese teda ešte úplne nebolo rozhodnuté, a tak záverečná obvykle slnečná etapa (teraz daždivá) nestratila svoju zápletku.

Côte de Levens

Prvým stúpaním dňa bol kopec Côte de Levens, na ktorom opustilo pelotón ďalších 7 pretekárov. Tentokrát však nešlo o zdravotné ťažkosti, ale o zlé poveternostné podmienky. Predsa len sezóna je ešte len na začiatku a dôjsť do ciaľa nie je nutnosť.

Celodenný únik

Po stúpaní Côte de Levens sa vytvoril celodenný únik v zložení Connor Swift (Arké-Samsic), Andrey Amador, Omar Fraile (:ins:), Fabio Felline (AST), Stefan Küng (FDJ), Bauke Mollema, Alex Kirsch (:tfr:), Guillaume Martin (COF), Gorka Izagirre (MOV) a Soren Kragh Andersen (DSM). Na pelotón si dokázali vypracovať signifikantný náskok, no dnešná etapa ich šťastie nepredpovedala. Na hrote pelotónu jazdili domestici tímu Jumbo-Visma, ktorí sa snažili čo najviac ochrániť svojho lídra Slovinca Primoža Rogliča.

Ten si veľmi dobre pamätal, čo sa mu prihodilo v poslednej etape na týchto pretekoch minulý rok. (Vtedy do etapy vstupoval ako neohrozený líder, no nepríjemné dva pády a krvavé rany na stehnách mu sen o maillot jaune z Paríž – Nice prekazili.) Aj z toho dôvodu v zjazdárskych častiach trasy jazdil úplne na čele hlavnej skupiny.

Image
https://twitter.com/ParisNice/status/1503011257342996480/photo/1

60 kilometrov pred cieľom sa pelotón na ďalších stúpaniach dňa rozdelil na viacero skupín, pričom celodenný únik už bol eliminovaný. Ako čelo pretekov sa označovala skupina so žltým dresom vo svojich radoch.

Côte de Peille

Hneď v prvom kilometri stúpania 1. kategórie Omar Fraile (:ins:) zvýšil tempo. Za jeho chrbtom sa razom vyformovalo trio jeho kolegov vrátane Daniela Martineza (:ins:). Schíľovalo sa k frontálnemu útoku, ku ktorému aj došlo.

Daniel Martinez 3 kilometre pred vrcholom stúpania zaútočil a vyzval tak Rogliča na súboj. Slovinec mal pri sebe ešte tú najväčšiu zbraň – Wouta van Aerta (:tjb:), ktorý dokázal eliminovať všetky Martinezove útoky. Belgický univerzál nastolil priam vražedné tempo, ktoré však nedostalo do problémov Naira Quintanu (Arkea-Samsic) a Simona Yatesa (:bex:). Vytvorilo sa tak kvinteto najsilnejších.

Šetrný dlhý zjazd

Po stúpaní prvej kategórie na rad prišiel dlhý pozvoľný zjazd. V jeho priebehu tempo čelnej päťke udával výhradne len Wout van Aert, ktorého chrbta sa držal jeho líder Roglič. Nairo Quintana, Simon Yates a Daniel Martinez šetrili sily na záverečnú ofenzívu na Col d’Èze.

Martinez s defektom, Roglič takmer zablúdil

30 kilometrov pred cieľom dostal defekt Daniel Martinez. Wout van Aert preto okamžite zvýšil tempo na čele a takmer dostal do problémov svojho vlastného lídra. Primož Roglič síce nemal výkonnostnú krízu, no vyzliekanie nohavíc a takmer zájdenie na zlú cestu urobilo svoje. Našťastie sa však nič vážne nestalo, preto štvorica (Quintana, Van Aert, Yates a Roglič) naďalej trielila k cieľu. Daniel Martinez bojoval o návrat do čela, lež márne.

Col d’Èze – teraz alebo nikdy

Úplne poslednou možnosťou k útokom bolo stúpanie na Col d’Èze, stúpanie, ktoré na pretekoch z Paríža do Nice nesmie chýbať. V úvodnom kilometri stúpania na čelo padol Nairo Quintana (Wout van Aert toho už mal plné zuby). O razantné útočenie veľmi nešlo.

K ozajstnému útoku sa odhodlal Simon Yates, ktorému nedokázali odpovedať Van Aert a ani Nairo Quintana. Primož Roglič musel ísť už sám. 3 a pol kilometra do vrcholu stúpania mal Simon Yates stále pomerne veľký náskok pred Rogličom. Slovinec ale nepanikáril, no taktiež neoplýval energiou. O víťazovi ani zďaleka nebolo rozhodnuté.

Odhodlaný Yates vs. Roglič v múkach

Do vrcholu stúpania ostávalo 2500 metrov a Simon Yates jednoznačne porážal Primoža Rogliča. Slovinec dokonca miestami zaostával za svojím domestikom Van Aertom, ktorý polovicu etapy odtiahol z hrotu. Dvoch favoritov a rivalov delilo 24 sekúnd a najmä vďaka Van Aertovi sa tento rozostup nezvyšoval. Roglič sa na bicykli lámal, ako to len šlo – jazdil svoje azda najboľavejšie preteky. Napokon to dokázal až na vrchol stúpania a do 15 kilometrov vzdialeného cieľa to bola krátka-dlhá jazda.

Záver

V zjazde do cieľa súboj medzi Yatesom a Rogličom pokračoval. Rozostup kolísal. 80. ročník pretekov za slnkom si nemohol priať krajší a najmä vzrušujúci záver. V cieli sa napokon z etapového víťazstva tešil Simon Yates. Žltý Primož Roglič doň prišiel na treťom mieste s malou stratou, a preto sa stáva 80. víťazom pretekov za slnkom.

8. etapa Paríž – Nice 2022 – výsledky

8. etapa Paríž – Nice 2022 – celkové poradie

Pozrite tiež:

Dnes skončili aj etapové preteky Tirreno-Adriatico.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár