7. etapa Tirreno-Adriatico 2022: V hromadnom dojazde bol najrýchlejší Phil Bauhas

zdroj: zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1503011001893105667/photo/1

Siedma etapa Tirreno-Adriatico 2022 bola poslednou zastávkou na 57. ročníku pretekov. 159 kilometrová trať vyvrcholila hromadným dojazdom. Najrýchlejším mužom v závere bol Phil Bauhas (TBV). Celkovým víťazom sa stal Tadej Pogačar (:uae:), ktorý svoj triumf potvrdil výhrou v 6. etape.  

7. etapa Tirreno-Adriatico 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-7-of-the-2022-tirreno-adriatico-san-benedetto-del-tronto-san-benedetto-del-tronto/

Tadej Pogačar pokračuje na víťaznej vlne

Modrý dres pre víťaza celkového poradia si aj v San Benedette obliekol 23-ročný Tadej Pogačar (:uae:). Slovinec potvrdzuje skvelú formu, ktorou disponuje v úvode sezóny. Na svojom konte má už obhajobu celkového triumfu na UAE Tour a víťazstvo na jednorázovke Strade-Bianche.

Slávnostný štart

Do záverečnej etapy pretekov nenastúpila trojica pretekárov: Enric Mas (MOV), Elia Viviani (:ins:) a Tao Geoghegan Hart (:ins:). Po oficiálnom štarte prišli prvé pokusy o vytvorenie denného úniku. Počas tvorby úniku v balíku došlo k pádu štyroch cyklistov. Ten si najviac odniesol Mattia Bais (Drone Hopper – Androni Giocattoli). Talian napokon pre pád preteky nedokončil.

Tradičný scenár

Hneď prvý pokus o vytvorenie úniku bol úspešný. Hlavné pole pustilo pred seba dvojicu domácich pretekárov Manuele Boaro (AST), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF) spoločne so Španielom Jorge Arcasom (MOV). Odstup medzi skupinami začal v úvodnej zvlnenej časti stúpať.

Etapa mala tradičný scenár pre rovinaté etapy, ktoré vyrcholia špurtom o víťazstvo. Pelotón držal celodenný únik na dostrel, keď mu nedoprial viac ako štyri minúty k dobru. Počas celého dňa sa čakalo na záver, ktorý bol venovaný najrýchlejším mužom pelotónu.

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502975502939828227/photo/1

Šprintérske finále

S klesaním na rovinatý profil trate začal pelotón zvyšovať tempo. Odstup medzi skupinami začal postupne klesať. 50 kilometrov pred páskou malo trio na čele k dobru už len minútu. V balíku sa tímy pripravovali na šprintérsky dojazd.

Celodenný únik bol pokorený osem kilometrov pred cieľom. Na čele hlavného poľa sa vyformovali šprintérske vláčiky s favoritmi na víťazstvo. Groupama FDJ odvádzala skvelú prácu pre Arnauda Démara (FDJ). Na posledných metroch to bolo pozičné zápolenie muža proti mužovi.

Dlhý špurt tých nejrýchlejších mužov pelotónu najlepšie zvládol Phil Bauhas (TBV). Nemec sa prekľučkoval spomedzi súperov až k triumfu. Na druhom mieste finišoval Giacomo Nizzolo (:isn:). Tretia priečka patrila Kadenovi Grovesovi (:bex:).

Zelený dres pre najlepšieho vrchára si z pretekov dvoch morí odniesol Američan Quinn Simmons (:tfr:). K modrému dresu pridal Tadej Pogačar (:uae:) aj biely pre celkového víťaza do 25 rokov a cyklamenový pre najlepšieho šprintéra. Tímovú súťaž vyhral Bahrain Victorious.

Výsledky – 7. etapa

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár