UAE Tour 2022: Jebel Hafeet ovládol Tadej Pogačar (7. etapa)

UAE Tour 2022
Tadej POgačar UAE Tour 2022

zdroj: © LaPresse - Fabio Ferrari

Siedma etapa UAE Tour 2022 priniesla záver na stúpaní Jebel Hafeet. Tam bol najsilnejší Tadej Pogačar (:uae:) a potvrdil rolu favorita. Slovinec si pripísal druhé víťazstvo na pretekoch a obhájil celkové prvenstvo.

Tadej Pogačar (:uae:)

„Som veľmi šťastný, že som to zvládol. Stúpanie bolo veľmi ťažké, no evidentne mi to sedí. Dnes sme chceli vyhrať etapu, Joao dostal šancu, no Adam mal dobré nohy. V závere sme sa sústredili už iba na môj šprint. Mal som výhodu, že som mal náskok a nemusel som pracovať. Vedeli sme, že Yates je rýchly. Našťastie som ale záver zvládol. Boli to dôležité preteky, tím pracoval výborne a je to skvelý vstup do sezóny.“

Pred štartom

2. etapa UAE Tour 2022 – priebeh

Profil:

Únik dňa

Do poslednej etapy nastúpili tímy plné odhodlania a únik tak aj vyzeral. Dostali sa tam jazdci prevažne z World Tour tímov a chceli využiť poslednú šancu. Šestica jazdcov bola v zložení Michael Morkov (:dqt:), Clément Davy (FDJ), Daryl Impey (:isn:), Kaden Groves (:bex:), Michael Schwarzmann (:lts:) a Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix). Pelotón si túto hrozbu uvedomoval a preto doprial úniku iba 3 minúty. V závere čakalo monštrum Jebel Hafeet, ktoré meralo necelých 11 kilometrov. Priemerné prevýšenie je na úrovni 6,8 %. Pri nájazde na spomínané stúpanie mala skupina náskok už iba niečo okolo minúty a nevyzeralo to veľmi nádejne.

Jebel Hafeet

Šesť kilometrov pred cieľom bolo po úniku, v čele bola skupina favoritov. Bolo tam približne 25 jazdcov, tempo udával Rafal Majka (:uae:). Jan Hirt (:iwg:) bol v problémoch, no držal sa zubami-nechtami. Čech sa napokon neudržal a stal sa obeťou tempa tímu UAE. Skupina sa zredukovala na 15 jazdcov, UAE tam boli stále vo štvorici. V najstrmšej pasáži však nastúpil Adam Yates (:ins:), no Tadej Pogačar (:uae:) mu visel na kolese. Kilometer pred dojazdom sa znova scenár zopakoval, no Brit nestriasol Slovinca. Mladík si o niekoľko metrov nastúpil a znova ovládol Jebel Hafeet. Pogačar sa stal i celkovým víťazom.

Záver

UAE Tour 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár