Epické Strade Bianche 2022 dobyl Pogačar 52 kilometrovým sólo únikom

Strade Bianche 2022
Strade Bianche 2022

zdroj: https://twitter.com/StradeBianche/status/117/photo/1

16. ročník prašnej klasiky Strade Bianche 2022 priniesol strhujúce súboje nielen na štrku, ale taktiež aj vo vzduchu. Počas celých pretekov fúkal extrémne silný bočný vietor, ktorý raz dokonca pretekárov zmietol z vozovky. Všade vládol chaos, no najväčšiu mentálnu silu ukázal slovinský megatalent Tadej Pogačar (UAD), ktorý dnes nemal konkurenta. Zaútočil viac ako 50 kilometrov pred cieľom na rozhodujúcom prašnom úseku, ako vraví tradícia, a jednoducho vyhral. Piaza del Campo v tvare lastúry zažilo slovinskú radosť. Druhý skončil Alejandro Valverde (MOV) pri svojej rozlúčke. Tretí finišoval Kasper Asgreen (:dqt:).    

Prvá polovica bola nesmierne veterná. Nie raz sa stalo, že silný bočný vietor si robil s cyklistami takpoviec dobrý deň. Najviac to pocítil Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý aj takýmto akrobatickým spôsobom odprezentoval dúhový dres majstra sveta:

Image
https://twitter.com/TourDeJose/status/1500111068215099399/photo/1

Rozhodujúca pasáž prišla na prašnom 11-kilometrov dlhom úseku Monte Sante Marie (ktorý sa prezýva aj ako úsek Fabiana Cancellaru). V jeho priebehu viackrát zaútočil Julian Alaphilippe spoločne s Timom Wellensom (:lts:). Bol to však Tadej Pogačar (UAD), ktorý si dokázal vytvoriť odstup na hlavné pole a 52 kilometrov pred cieľom zahájil sólo jazdu v ústrety víťazstvu. To mu už nikto neukradol! Hlavnému poľu zostalo len bojovať o druhé miesto.

O to 20 kilometrov pred cieľom prejavil záujem Kasper Asgreen (:dqt:) spoločne s Alejandrom Valverdem (MOV), ktorí sa dokázali odpútať od svojich rivalov z balíka. V záverečnej strmej stene si to oň rozdali.

Strade Bianche 2022 – priebeh

Profil:

Altimetria/Profile Strade Bianche 2022
https://www.strade-bianche.it/en/percorso-uomini/

Vzduchom sa nesie pokoj

Prebudiť sa to pretekového dňa je špeciálne, o to špeciálnejšie je, keď sa prebudíte do dňa Strade Bianche – pretekov, ktoré zatiaľ žijú tínedžerským vekom, no už ašpirujú na zápis do zoznamu monumentálnych klasík. Tento neodškriepiteľný fakt si uvedomovali aj pretekári na štarte. Žiaľ, Thomas Pidcock (:ins:) na ňom nebol kvôli problémom s trávením.

Klasika Strade Bianche ako ju nepoznáme

Úvod bol celkom pokojný, no už v piatom štrkovom sektore došlo k riadnej zmene. Z pelotónu sa stal trhací kalendár a z cyklistov akrobati skákajúci saltá vrátane majstra sveta Juliana Alaphilippa (:dqt:). Dôvodom bol extrémne silný bočný vietor, ktorý doslova zmietol pretekárov z cesty.

https://twitter.com/ProCyclingStats/status/1500096656670445571

9 pretekárov však jazdilo v úniku a spomedzi nich bol najväčší favorit Taco van der Hoorn (:iwg:) a taktiež Lilian Calmejane (ACT). Zvyšok tvorili najmä pretekári z prokontinentálnych tímov. Za čelom pretekov jazdil pelotón, ktorý strácal 30 sekúnd. Dve minúty pozadu jazdila skupina Juliana Alaphilippa, ktorý sa spamätával z kaskaderského kúska. Do cieľa ostávalo 100 kilometrov a preteková situácia nebola vôbec jednoznačná. Boli to preteky, ktoré nevidíme každý rok.

Chaos

Fúkať neprestalo ani na méte 88 kilometrov pred cieľom. Každý takpovediac jazdil sám za seba, tímová taktika v chaose, ktorý vládol na prašných gravelových cestách, nemala význam. Aj preto Julian Alaphilippe stále zaostával za pelotónom o dve minúty aj napriek spolupráci jeho domestikov. každým ukrojeným kilometrom sa teda jeho šance vrátiť sa späť znižovali. A postupne sme sa blížili k ďalšiemu rozhodujúcemu prašnému úseku San Martino di Grania. Taktovku v pelotóne udával tím Bahrain – Victorious.

Image
https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1500100340741545995/photo/1

Sektor San Marino di Grania

Ešte pred začiatkom sektoru San Martino di Grania sa do hlavného poľa dokázali vrátiť najväčší favoriti a to Tadej Pogačar (UAD) a taktiež Julian Alaphilippe. Ihneď zaujali pozíciu v čele balíka.

Čo sa týka vývoja pretekov, v priebehu 7. sektoru došlo k stiahnutiu časovej straty hlavnej skupiny na polminúty. Vpredu jazdila už len štvorica jazdcov. Dobrou správou bolo to, že vietor už nebol tak nepríjemný, preto k útokom nedošlo. Ľahké to ale pretekári rozhodne nemali, najmenej tretina štartovacieho poľa to vzdala.

Image
https://twitter.com/BHRVictorious/status/1500104219558301699/photo/1

Sektor Monte Sante Marie prináša zásadné zmeny

Najväčším strašiakom však bol v poradí 8. štrkový úsek dlhý až 11 kilometrov, na ktorom sa pravidelne láme chlieb. To si uvedomovali pretekári v hlavnej skupine, ktorí od úvodného metra úseku nasadili vysoké tempo. Razom tak dostihli kvarteto z celodenného úniku. Kilometer po eliminácii úniku zľahka zaútočil Alaphilippe spoločne s Timom Wellensom (:lts:), no medzera sa nevytvorila. Tadej Pogačar s Alejandrom Valverdem (MOV) neboli ďaleko.

Pogačar to berie do vlastných rúk

Neboli to však iba Wellnes s Alaphilippom. K útočeniu sa pridal aj Tadej Pogačar, ktorý natiahol celý balík. Chvíľu to vyzeralo, že sa chrbta dvojnásobného víťaza starej dámy udržia najväčší rivali, no opak bol pravdou. Tadej Pogačar sa dokázal odpútať od svojich protivníkov a na méte 52 kilometrov pred cieľom zahájil sólo jazdu. Stíhať sa ho vydal Carlos Rodriguez (:ins:). Na Slovinca však strácal 30 sekúnd, ďalších 30 sekúnd za ním zas jazdilo hlavné pole.

Kto z koho?

Záverečných 40 kilometrov sa nieslo v znamení boja na diaľku medzi Pogačarom a Rodriguezom. Zvyšok štartového poľa vrátane papierových favoritov bol mimo hru.

A mimo hru o víťazstvo bol po chvíľke aj Carlos Rodriguez, ktorý 30 kilometrov pred cieľom strácal už 50 sekúnd a strata naďalej rástla. Tadej Pogačar sa rútil za víťazstvom a dlho to vyzeralo, že mu ho už nikto nevyfukne, ale…

Pozor! Zápletka

Carlos Rodriguez sa 20 kilometrov pred cieľom napokon vrátil späť do balíka, ktorý sa nevzdával. Najväčší záujem o dostihnutie Slovinca mal Kasper Asgreen (:dqt:), ktorý zvýšil tempo na 9. prašnom úseku. Jeho nástup tieňovalo kvarteto pretekárov (a medzi nimi aj Alejandro Valverde), ktorí taktiež mali chuť prehovoriť do diania. Takúto chuť však stratil Julian Alaphilippe, ktorý si vystúpil z tempa.

Asgreen a Valverde idú sami, ale neskoro…

Na predposlednom prašnom úseku Colle Pinzuto zaútočil Kasper Asgreen ešte dominantnejšie a vydal sa na stíhaciu jazdu. Na Pogačara však strácal jednu celú minútu. A do cieľa zostávalo už len 16 kilometrov.

Napokon dánskeho klasikára dostihol veterán Alejandro Valverde, no obaja nedokázali dostihnúť raketu menom Tadej Pogačar, ktorý tak po prvýkrát v kariére vyhráva slávne Strade Bianche. Spomínanej dvojici ostal boj o druhú priečku, ktorú napokon vybojoval Alejandro Valverde.

Strade Bianche 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Už zajtra začínajú preteky za slnkom Paríž – Nice. V pondelok zas uvidíme Petra Sagana na Tirreno-Adriaticu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár