Paríž – Nice 2022 Preview: Rogličova odveta sa blíži, Sagan nakoniec neštartuje

Paríž - Nice 2022
Paríž - Nice 2022

zdroj: https://twitter.com/ParisNice/status/26/photo/3

Už túto nedeľu bude cyklistický kalendár pokračovať významnými etapovými pretekmi vo Francúzsku z predmestia Paríža až na francúzsku riviéru do Nice. Pôjde už o jubilejný 80. ročník Paríž – Nice 2022, ktoré sa prezývajú aj ako cesta za slnkom, pretože pretekári opúšťajú sivastý sever a idú za slnkom smerom na juh. Inak tomu nebude ani tento rok, kedy štartová listina opäť pozostáva z mnohých kvalitných jazdcov. Najväčšou zápletkou by mal byť súboj Roglič vs. Schachmann. Do Francúzska však prichádza pelotón plný hviezd. Peter Sagan bude napriek plánu chýbať. 

História Paríž – Nice 2022

Kedysi preteky Paríž – Nice otvárali cyklistickú sezónu. Dnes tomu tak nie je, no stále sú považované za udalosť, ktorá definitívne ukončuje zimnú cyklistickú sezónu a víta jar. Prvý ročník sa konal ešte v roku 1933. Od toho času sa forma týchto prestížnych etapových pretekov veľakrát zmenila. V súčasnosti však preteky pozostávajú zo 7 etáp a z 1 rozhodujúcej časovky jednotlivcov. Rekordérom spomedzi pretekárov je Sean Kelly, ktorý dokázal ovládnuť Paríž – Nice až sedemkrát. Toľko víťazných zárezov nemajú ani Eddy Merckx či Jacques Anquetil. Navyše, Ír dokázal získať týchto sedem titulov v rade. Pravdepodobne ho už nikto neohrozí, no tento rok bude najväčšou zápletkou boj Maximiliana Schachmanna (BOH) o zavŕšenie hat-tricku.

Víťazi Paríž – Nice (posledných 10 rokov)

Image
víťazom bol aj Alberto Contador https://twitter.com/ParisNice/status/1498695330489155586/photo/1

Paríž – Nice 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 8
  • začiatok: 6. marca (nedeľa)
  • koniec: 13. marca (nedeľa)
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • kategória: muži Elite
  • vysielanie: Eurosport

Paríž – Nice 2022 – trasa

Mapa pretekov:

https://www.paris-nice.fr/en/overall-route

1. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-1

Začiatok 80. ročníka pretekov za slnkom ostal verný svojej histórii. Opäť na cyklistov čaká typická zvlnená etapa, ktorá môže skončiť aj záverečným šprintom ale taktiež únikom. Rozhodujúcim faktorom bude vietor, ktorý vie v úvodných etapách Paríž – Nice narobiť veľa rozruchu. Rozhodne by si favoriti na celkové poradie mali postrážiť túto úvodnú etapu.

2. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-2

V druhej etape sa k slovu dostanú s väčšou pravdepodobnosťou šprintéri, keďže jediné stúpanie etapy je situované ešte v jej úvode. Záver trošku stúpa, no nie je to žiadne odstrašujúce stúpanie.

3. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-3

Kopce čakajú na cyklistov v tretej etape. Ide síce len o stúpania tretej kategórie, no druhá polovica etapy neobsahuje ani jeden kilometer po rovine. Rozhodne ide o profil, v ktorom sa dobre útočí a to budú chcieť využiť viacerí pretekári.

4. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-4

Etapa pravdy, časovka jednotlivcov, je na programe vo 4. pretekový deň. Čo sa týka profilu, nejde o úplne jednoduchú skúšku s chronometrom, keďže v závere sa cyklisti budú musieť popasovať so stúpaním tretej kategórie. Zvíťazí pretekár, ktorý je nielen dobrým časovkárom, ale taktiež dobrým taktikom a vie si rozložiť sily rovnomerne na celú trať.

5. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-5

Do ozajstných kopcov pretekári zavítajú v piatej etape. V nej budú musieť zdolať 5 klasifikovaných stúpaní. Nájdu sa však aj tie, ktoré nie sú klasifikované. 32 kilometrov pred cieľom je navyše situovaný kopec Col de la Mure, ktorý patrí medzi tie najvyhľadávanejšie stúpania pretekov za slnkom. Piata etapa tak výrazným spôsobom prehovorí do celkovej klasifikácie.

6. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-6

Rovnako päť stúpaní nájdeme aj v 6. etape. Tentoraz však ide o jednoduchšie stúpania, no taktiež potrápia pretekárov. Zaujímavou pasážou je brdok Lascours len 8 kilometrov pred cieľom. Na ňom sa môže rozhodovať o etapovom víťazovi.

7. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-7

Absolútnou kráľovskou skúškou bude 7. etapa, pretože cyklistov zavedie na slávne stúpanie Col du Turini na hraniciach s Talianskom. Etapa meria len 155 kilometrov, pôjde teda o krátku výživnú skúšku v horách. Col du Turini meria 14 kilometrov a priemerný sklon vozovky je 7,3%. Maximá dosahujú viac ako 10%.

8. etapa

https://www.paris-nice.fr/en/stage-8

Mesto Nice kričí: „Vitajte!“. Asi približne takto to vyzerá v meste Nice na konci každého ročníka pretekov za slnkom. Záverečný krok však býva tým najťažším a inak tomu nie je ani v cyklistike. 8. etapa pretekov zo severu na juh Francúzska každoročne chystá strhujúcu bitku o maillot jaune (žltý dres) na stúpaniach ako Côte de Peille či Col d’Èze. Práve druhé menované stúpanie je „najcyklistickejším“ stúpaním v blízkom okolí Nice. Je to stúpanie, v ktorom žltá sa žmýka v kvapkách potu a sekundy v prípade straty ubiehajú akosi rýchlejšie.

Paríž – Nice 2022 – favoriti

Celkové poradie/vrchári

Najväčším favoritom bude Primož Roglič (:tjb:). Tento charizmatický Slovinec bude chcieť zabudnúť na smolu z vlaňajška, kedy v poslednej etape ako neohrozený líder spadol a vykĺbil si rameno. Do cieľa však prišiel, čím si získal srdcia mnohých fanúšikov. Strata na Nemca Schachmanna (BOH) bola ale priepastná. A práve Nemec Maximilian Schachmann, víťaz posledných dvoch ročníkov, bude chcieť zavŕšiť svoj víťazný hat-trick. Podarí sa mu to?

Image
https://twitter.com/CyclingUpToDat3/status/1498296986738569217/photo/1

Ďalšími vyzývateľmi Slovinca budú Adam Yates (:ins:), Joao Almeida (UAD), David Gaudu (FDJ) či Guillaume Martin (COF). Spomedzi tejto štvorice sa najlepšie prezentoval Joao Almeida, ktorý bol dvorným domestikom Tadeja Pogačara na nedávno skončených pretekoch Okolo Spojených arabských emirátov. Na tých istých pretekoch dobre jazdil aj Alexander Vlasov (BOH), ktorý ako ruský cyklista jazdiaci za nie ruský tím môže štartovať. Jeho sa zákaz, ktorý vydala UCI, netýka. Podľa nej všetci ruskí cyklisti jazdiaci za ruské tímy, nemôžu štartovať.

Kartami môže zamiešať aj Nairo Quintana (Erkea – Samsic), ktorý vyhral preteky Tour des Alpes Maritimes et du Var.

Šprintéri

Najväčšou hviezdou bude írsky rýchlik Sam Bennett (BOH). Konkurovať by mu mali pretekári ako Rudy Barbier (:isn:), Dylan Groenewegen (:bex:) Cees Bol (DSM) Bryan Coquard (COF) Fabio Jakobsen (:dqt:) Anthony Turgis (TotalEnergies) či Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Klasikári

Azda najväčším klasikárom v poli bude Wout van Aert (:tjb:), ktorý len minulú sobotu vyhral klasiku Omloop Het Nieuwsblad pri svojom úvodnom štarte v sezóne. Minulý rok tento úspešný univerzál dal prednosť Tirrenu – Adriaticu, kde bojoval s Tadejom Pogačarom o celkové poradie. Preto uvidíme, či Wout van Aert ostane len pri klasikárskych chúťkach, alebo pôjde aj po žltom drese. Netreba zabúdať, že v jeho tíme jazdí Primož Roglič, ktorý je predsa len líder číslo jeden.

Veľkým konkurentom spomedzi klasikárskych kruhov mu bude Taliansky majster Európy Sonny Colbrelli (TBV), ktorý taktiež zajazdil kvalitný výsledok na Omloope. Navyše tento taliansky komplexný špurtér zažíva renesanciu svojej kariéry, ktorú započal už minulý rok.

Rovnako na tom je aj Matteo Trentin (UAD), ktorý nedávno vyhral klasiku Le Samyn. Rýchlym pretekárom bude aj Jasper Stuyven (:tfr:), spoľahlivý klasikár, ktorý stále vie, ako vyhrávať. Predviedol sa minulý rok na monumente Miláno – San remo. Z rovnakého tímu bude štartovať aj Mads Pedersen, bývalý majster sveta.

Zaujímavými menami sú aj Stan Dewulf a Oliver Naesen (obaja ACT), ktorí sa kvalitne prezentovali na klasike Le Samyn. Za zmienku stojí aj celá štartová listina tímu Quick – Step Alpha Vinyl.

Peter Sagan na Paríž – Nice 2022?

Na pretekoch Paríž – Nice mal štartovať aj Peter Sagan (TotalEnergies), napokon ho tím stiahol. Slovák však nakoniec bude štartovať na súbežných pretekoch Tirreno-Adriatico. Aj keď francúzsky tím si možno želal svoju najväčšiu hviezdu na domácich pretekoch, zasiahla talianska spoločnosť Sportful, ktorá má na talianskom Tirrene marketingové záujmy a Sagan je jednou z hlavných tvári značky s cyklistickým oblečením.

Pozrite tiež:

Už v sobotu je na programe prašná klasika Strade Bianche.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár