Strade Bianche 2022: Cyklistov preveria štrkové cesty

Strade Bianche 2022
Strade Bianche

zdroj: twitter.com/StradeBianche

Jarné klasiky budú pokračovať v Taliansku. Po dláždených kockách v belgickom Flámsku preveria formu cyklistov štrkové a prašné cesty Toskánska. Hoci Strade Bianche vzniklo len v roku 2007, dokázalo sa veľmi rýchlo stať jedným z najikonickejších jednodňových pretekov.

Preteká sa na starých toskánskych farmárskych tratiach, ktoré sa vinú cez vinice Chianti a olivovníky s exponovanými kopcami. Strmý dojazd do cieľa v Siene je už legendárny. Tento podnik je jeden z najťažších v kalendári. Každý jazdec bude šťastný, že dôjde do cieľa na Piazza del Campo.

Program Strade Bianche 2022:

5. marec 2022

  • Ročník: 16.
  • Dĺžka: 184 km
  • Štart: 11:45 v Siene
  • Predpokladaný dojazd: ~16:45 v Siene

Vysielanie v TV, live prenos Strade Bianche 2022:

  • Eurosport Player naživo od 13:30 do 16:45
  • Naživo na Eurosport od 13:30 do 16:45

Predošlí víťazi Strade Bianche:

2021 Mathieu van der Poel
2020 Wout van Aert
2019 Julian Alaphilippe
2018 Tiesj Benoot
2017 Michal Kwiatkowski
2016 Fabian Cancellara
2015 Zdenek Štybar
2014 Michal Kwiatkowski
2013 Moreno Moser
2012 Fabian Cancellara
2011 Philippe Gilbert
2010 Maxim Iglinsky
2009 Thomas Lövkvist
2008 Fabian Cancellara
2007 Alexandr Kolobnev

Trasa Strade Bianche 2022

zdroj: strade-bianche.it

Tohtoročná edícia Strade Bianche sa odohrá na známej trase. Štart aj cieľ bude hostiť mesto Siena. Na pelotón čaká celkovo 11 sektorov štrkových úsekov. Prašné poľné cesty budú dovedna merať 63 kilometrov.

Zo Sieny sa bude pokračovať na juh. Úvodné kilometre prinesú hneď štyri prašné úseky, pričom prvý z nich sa nachádza na 18. kilometri trate. O niekoľko kilometrov neskôr je pripravené dláždené stúpanie na Moltancino. Krátke štvorkilometrové stúpanie prinesie päťpercentné prevýšenie, ktoré značne unaví pretekárov pred náročnými štrkovými úsekmi.

Po zjazde nasledujú sektory päť (11,9 km) a šesť (8 km). Túto dvojicu rozdeľuje iba jeden kilometer asfaltu. Obe sú tvrdé, kopcovité, veľmi priebojné, s množstvom zákrut, stúpaní a klesaní. Nasledovať bude 13 kilometrov po rovných cestách. Len čo sa cyklisti občerstvia, objaví sa sektor San Martino (9,5 km) s nepretržitým stúpaním a klesaním končiaci stúpaním. Štrkový sektor 8 na 11,5 kilometrovom prašnom úseku prinesie hneď niekoľko stúpaní a klesaní. To najnáročnejšie bude čakať v samotnom závere.

Davide Formolo na Strade Bianche
Formolo, Bettiol na Strade Bianche | zdroj: twitter.com/StradeBianche

V závere sú pripravené tri prekážky v podobe poľných nespevnených ciest. Krátky deviaty sektor bude obsahovať výstup s dvojciferných prevýšením. Posledný štrkový úsek sa nachádza na 173. kilometri trate. Do cieľa to stále bude 11 kilometrov.

K mestu Siena sa budú cyklisti približovať po širokých, rovných úsekoch ciest, ktoré sú pospájané prudkými zákrutami. Posledné kilometre prinesú krátke stúpania s úsekmi, ktorých prevýšenie sa vyšplhá až na 10%. Len 500 metrov pred cieľovou čiarou sa cyklisti dostanú na najvyšší bod pretekov Via Santa (16%).  Záverečné metre prinesú technický dojazd so zákrutami, ktoré privedú pelotón na námestie Piazza del Campo, kde sa nachádza cieľová páska.

Profil Strade Bianche 2022:

zdroj: strade-bianche.it

Favoriti Strade Bianche 2022

Na talianskej jednorázovke bude chýbať obhajca z minulého roku Mathieu van der Poel (AFC). Na štart sa nepostavia ani Wout Van Aert (:tjb:), Tom Pidcock (:ins:) či Egan Bernal (:ins:). V poli favoritov tak budú chýbať veľké mená.

Do Toskánska opäť zavíta Tadej Pogačar (:uae:). Slovinec po prestupe do UAE Team Emirates na štartovej listine nechýbal. V rokoch 2021 a 2019 figuroval v najlepšej desiatke, keď obsadil siedme miesto. Na „biele cesty“ prichádza ako celkový víťaz UAE Tour. Formu môže zúročiť počas stúpaní, kde sa môže odpútať od svojich súperov a vybudovať si náskok.

Julian Alaphilippe a Primož Roglič Liége - Bastogne - Liége 2021
Primož Roglič a Julian Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Oprášiť víťazstvo z roku 2019 bude chcieť Julian Alaphilippe (:dqt:). Forma úradujúceho majstra sveta postupne stúpa. Na trati budú v jeho prospech hrať klasikárske schopnosti a výbušnosť na krátkych výstupoch. Minulý rok mu len tesne uniklo víťazstvo potom, ako preťal cieľ za Mathieuom van der Poelom.

Na belgických cestách sa ukázal aj Tiesj Benoot (:tjb:), ktorý môže pelotónu narobiť značné problémy. Belgičan vyhral v roku 2018 a po otváracom víkende je v dobrej forme. Čiernymi koňmi pretekov sú vrchári ako Jakob Fuglsang (:isn:), Romain Bardet (DSM), klasikári Michael Matthews (:bex:) a Stefan Küng (FDJ), či veterán Alejandro Valverde (MOV).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár