Van der Poel nekompromisný na Strade Bianche, Alaphilippe druhý

Mathieu van der Poel Strade Bianche 2021

zdroj: twitter.com/StradeBianche

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) ovládol Strade Bianche 2021. Julian Alaphilippe (:dqt:) skončil druhý, keď na záverečnom stúpaní nemal nárok na explozívny útok Holanďana. Tretí došiel Egan Bernal (:ins:).

Najlepšia trojica sa oddelila na poslednom úseku s jemným štrkom, o selekciu sa postaral 26-ročný majster Holandska. Na strmej stene v renesančnom meste Siena porazil najlepšieho puncheura na svete Alaphilippa jeho vlastnou zbraňou. Keď majster sveta v cyklokrose zrýchlil, okamžite si vytvoril náskok na súčasného majstra sveta na ceste. Julian Alaphilippe tak nezískal druhý titul z pretekov, ale bol to Van der Poel, ktorý sa na Piazza del Campo tešil z premiérového triumfu.

„Tieto preteky som naozaj chcel vyhrať. Cítil som sa dobre, spustil som útok na poslednom štrkovom sektore a do cieľu som prišiel s Alaphilippom a Bernalom,“ povedal v cieli Van der Poel. „Mal som ešte niečo v nohách a na poslednom stúpaní som išiel naplno.“

„Julian mi potom povedal, že sa necítil tak dobre, veľmi neťahal a vedel som, že si nevymýšľa. Dúfam, že toto je iba začiatok klasík.“

Vlaňajší víťaz Wout van Aert nemal najlepšie nohy, ale stále dokázal skončiť na štvrtom mieste. Nachádzal sa síce v rozhodujúcej skupine, ale pri zrýchlení svojho odvekého rivala na kopci Le Tolfe 12 km pred cieľom nemal nárok. Celé preteky sa išli naplno v podstate od polovice trasy, a tvorili ich najlepší jazdci v pelotóne.

Ako prebehlo Strade Bianche 2021?

Toskánske vinice zvolávajú klasikárov

15. ročník jednodňových pretekov zvolal na sever Talianska najlepších klasikárov sveta, chýbal tu len Peter Sagan. Slovák sa po prekonaní covidu pozrie na etapové preteky Tirreno-Adriatico. Rolu jednoznačných favoritov pred pretekmi mali Wout van Aert, Mathieu van der Poel a Julian Alaphilippe.

Štartovalo sa v Siene, kde sa končilo po 184 km a tritisíc výškových metroch s krátkymi a strmými kopčekmi. Až tretinu z trasy si ukrojilo 11 sektorov so štrkovými a šotolinovými cestičkami. Tie slúžia pôvodne pre vinárov a farmárov.

Predpovede sa nenaplnili a na prestížnom podujatí dnes svietilo slnko a bolo sucho pri 13 ºC. Trať sa stala viac technickou a cyklisti dýchali víriaci sa prach, ktorý znižoval viditeľnosť a kontrolu na bicyklom v malebnej panoráme Toskánska.

Profil Strade Bianche 2021:

profil Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Skorý únik

Po ostrom štarte o 11:40 sa 168 jazdov vydalo na dobrodružstvo. Až na druhom sektore sa začala tvorba úniku. Po 55 km na čele bolo osem jazdcov: Philipp Walsleben (Alpecin-Fenix), Kévin Ledanois (Arkéa-Samsic), Simon Bevilacqua (Vini Zabù), Simone Petilli (IGD), Samuele Zoccarato (Bardiani-CSF), Tosh van der Sande (:lts:), Samuele Rivi (Eolo-Kometa).

Posledný menovaný dostal 96 km pred cieľom defekt a musel sa zaradiť naspäť do hlavného poľa.

Únik dostihnutý 70 km pred koncom

Útočníci mali najprv štyri minúty na uvoľnený pelotón. Po najdlhšom stúpaní dňa Montalcino a štrkovom sektore Cosona hlavná skupina zrýchlila. Tempo udával tím Jumbo-Visma, ktorý okrem iného musel riešiť aj mechanický problém svojho lídra Van Aerta. Na úzkych cestičkách ale všetko zvládali a boli v dobrej pozícii. Pomáhal aj tím Tadeja Pogačara UAE.

Rudy Molard (FDJ) a Loic Vliegen (IGD) zaútočili zo stále celého pelotónu a pridali sa do únikovej skupiny. Z nej medzičasom vypadli Rivi a Petilli. Náskok bol už len minútový.

Pád a návrat Pogačara

Pre niekoho to boli prvé veľké preteky, niekomu nesadli technické úseky. Jedno bolo isté, jemný štrk bol neúprosný. Chaos nastal na sektore San Martino, kde sa na zemi ocitli dvaja jazdci z DSM, Bory a aj Tadej Pogačar. Všetci ale dokázali pokračovať. Bicykel menil aj Joao Almeida.

Keď ostávalo 68 km do konca, z pelotónu zaútočili Gianni Vermeesch (Alpecin – Fenix), Andreas Kron (:lts:) a Gonzalo Serrano (MOV). Dobehli a opustili Vliegena.

Veľká selekcia na Monte Sante Marie, vpredu boli najväčší favoriti

Ešte pred obávaným sektorom Monte Sante Marie na asfalte spustil ofenzívu Greg Van Avermaet (ACT). 59 km pred cieľom sa z novej skupiny vytvoril únik a dostihol predošlú trojicu. Veľmi krátko bol na čele brejk zložený z 18 jazdcov, ale ten sa dlho neohrial, keďže veľké veci sa diali iba pár sekúnd za ním.

Hlavná skupina sa poriadne preriedila, na jej špici bola trojica z Jumbo-Visma a snáď pred každou zákrutou sa bojovalo o pozície. Držali sa tam všetci favoriti, Wout van Aert dokonca tlačil, spoza jeho kolesa o pár kilometrov zaútočil majster sveta Julian Alaphilippe. Nielenže sa dostihol krátky únik, ale preteky sa zmenšili na iba niekoľko veľmi silných jazdcov. Tempo na najťažšom sektore bolo naozaj tvrdé a najväčšie hviezdy to využili.

Holandský majster Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Tom Pidcock (:ins:), Egan Bernal (:ins:), Michael Gogl (:tqa:), Tadej Pogačar (:uae:), Julian Alaphilippe (:dqt:) a Quinn Simmons (:tfr:) boli 47 km pred koncom na čele pretekov. Dvojicu tam mal jedine INEOS Grenadiers, takže veľký talent Pidcock a víťaz Tour de France Bernal mali záujem o stabilizáciu vzniknutej situácie.

Embed from Getty Images

Stíhacia skupina bez šance

Na tempo nestačil napríklad Van Avermaet a začal sa prepadávať cez zadné skupinky. Tú stíhaciu tvorili: Jakob Fuglsang (AST), Pello Bilbao (TBV), Simon Carr (:efd:), Tim Wellens (:lts:), Rob Power (:tqa:), Simon Clarke (:tqa:), Petr Vakoč, Gianni Vermeesch (Alpecin-Fenix). Ich strata bola dlhé kilometre 15 sekúnd a nie každý v nej rovnomerne pracoval. Až minútová strata o 10 km znamenala, že druhá skupina sa na tú hlavnú už nevráti.

Preteky o víťazstvo sa predčasne skončili pre Quinna Simmonsa, ktorý 40 km pred koncom príliš dlho rieši defekt zadného kolesa. Zaradil sa do druhej skupiny na ceste. Na jeho nešťastie, 19-ročný Američan v poslednej dvadsiatke kilometrov spadol, ale za svoj výkon sa dnes nemusí hanbiť.

24 km bol na rade sektor Vico d’Arbia a skupina absolútnych hviezd cyklistiky mala náskok už 27 sekúnd. Vedela, že niekto z jej čela sa bude radovať v Siene. Čakalo sa však na prvý z nevyhnutných útokov.

Alaphilippe útočí, Van Aert v problémoch

Bol to Alaphilippe, ktorý otestoval nohy svojich protivníkov na strmej štrkovej ceste. Väčšina si s akceleráciou Francúza poradila, ale bol to obhajca titulu Wout van Aert, ktorý stratil kontakt so skupinou. Odpadol aj Tom Pidcock. Trápiaca sa dvojica sa stálym tempom dostala na lídrov na méte 18 km do cieľa, ale nevyzeralo to s ňou najlepšie.

Mathieu van der Poel vzlietol, Alaphilippe a Bernal s ním išli do cieľa

12 km pred koncom sa vedúca sedmička dostala na posledný šotolinový úsek Le Tolfe. Na strmej časti spustil až neuveriteľne explozívny útok Mathieu van der Poel, ktorý doslova zničil najlepších jazdcov na pretekoch. Po pár metroch sa na neho dostal Julian Alaphilippe, kilometer nato sa na ich kolesá dostal Egan Bernal.

Van Aert, Gogl, Pidcock a Pogačar mali na zvyšnej asfaltovej časti stratu 15 sekúnd. Predné trio pracovalo celkom dobre, Alaphilippe klasicky ukazoval grimasy, a iba letmo prispieval k tempu. Bernal bol pravdepodobne spokojný s pódiom a tiež sa otáčal na špici.

Strade Bianche 2021 Julian Alaphilippe Mathieu van der Poel
Van der Poel, Alaphilippe, Bernal. twitter.com/StradeBianche/

Van der Poel nečakal na záverečné stúpanie v Siene, ale malý atak okúsil 4 km do cieľa. Trojica však spoločne pokračovala do historického centra renesančného mesta.

Van der Poel Strade Bianche ovládol nezachytiteľným útokom

Embed from Getty Images

Pri vstupe na Via Santa Catarina v poslednom kilometri sa na seba všetci traja pozerali. V polovici historickej uličky ale definitívne nastúpil Mathieu a prišiel si po víťazstvo. V cieli oslavoval naozaj emociálne, bolo vidieť, že to pre neho znamenalo veľa.

Alaphilippe patrí papierovo k najlepších jazdcom na takýchto strmých finišoch, ale to čo predviedol dnešný víťaz, bolo veľa aj na majstra sveta.

V cieli si prví dvaja športovo podali ruky a určite uznali svoje kvality. Van der Poel získal druhé víťazstvo v sezóne na ceste. Ešte v januári tradične dominoval na cyklokrosových podujatiach. Po krátkom tréningovom kempe sa vrátil na UAE Tour, kde vyhral prvú etapu. Jeho tím následne odstúpil z pretekov, ale fenomenálny jazdec sa ukázal na Kuurne-Brusel-Kuurne dlhým únikom, ktorý iba tesne nevyšiel.

Víťaz Okolo Flámska 2020 dnes otvoril svoj účet jednodňových klasík. Je iba vo hviezdach, koľko takýchto epických triumfov ešte získa.

Van der Poel Strade Bianche – video:

Výsledky Strade Bianche 2021:

Poz.JazdecTímČas
01Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix4:40:29
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 05
03Egan BernalINEOS Grenadiers+ 20
04Wout Van AertJumbo-Visma+ 51
05Tom PidcockINEOS Grenadiers+ 54
06Michael GoglQhubeka ASSOS
07Tadej PogacarUAE Team Emirates
08Simon ClarkeQhubeka ASSOS+ 2:25
09Jakob FuglsangAstana-Premier Tech
10Pello BilbaoBahrain Victorious+ 2:39
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár