Tirreno-Adriatico 2022 Preview: Peter Sagan predsa len v akcii

Tirreno-Adriatico 2022

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/9713/photo/1

Už budúci týždeň v pondelok 7. marca odštartuje 57. ročník etapových pretekov Tirreno-Adriatico 2022. Opäť teda uvidíme tých najlepších cyklistov pretekať od Tyrrhenského mora k Jadranskému, ktorí si to rozdajú v boji v slávny trojzubec. Na závod dvoch morí zavíta aj Peter Sagan, ktorý síce mal štartovať na Paríž – Nice, no jeho tím TotalEnergies zmenil plány.  

História Tirreno-Adriatico

V roku 1966 sa cyklistický klub z rímskeho Lazia rozhodol usporiadať trojdňové preteky v strednej časti Talianska. Chcel tak preniesť pozornosť aj na južnejšiu časť krajiny, kde sa nekonajú veľké preteky ako v okolí Milána či Lombardie. Prvým víťazom sa stal Dino Zandegù. Závod sa stal ideálnou prípravou na Miláno – San Remo.

Tak ako Sean Kelly ovládal súbežné Paríž – Nice, v sedemdesiatych rokoch sa až šesť edícii za sebou stalo korisťou legendárneho Rogera De Vlaemincka. Odvtedy sa zmenil tradičný plán pretekov. Každoročne od sezóny 2002 sa začína pri Tyrrhenskom mori na západe a končí sa vo východnom meste San Benedetto del Tronto pri Jadrane, odkiaľ pochádza názov pretekov, ako aj slávna prezývka „Preteky dvoch morí“.

Víťazi Tirreno-Adriatico (posledných 10 rokov)

Talianske podujatie majú vo svojom palmarès novodobí hrdinovia ako Vincenzo Nibali, Alberto Contador, Michal Kwiatkowski, Primož Roglič, Cadel Evans alebo Nairo Quintana. V roku 2016 sa kvôli absencii vrchárskej etapy radoval Greg Van Avermaet, ktorý zviedol tuhý súboj s Petrom Saganom. Slovák vo finále prehral iba o jednu sekundu. Sagan si z pretekov zatiaľ odniesol sedem etáp a štyri bodovacie dresy červenej farby.

Tirreo-Adriatico 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 7 (1 časovka jednotlivcov, 1 horská, 2 rovinaté, 3 klasikárske ardenského typu)
  • začiatok: 7. marca (pondelok)
  • koniec: 13. marca (nedeľa)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Tirreno-Adriatico 2022 – trasa

Mapa pretekov:

https://www.tirrenoadriatico.it/en/the-route/

1. etapa

Profile Stage 1 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-1-of-the-2022-tirreno-adriatico-lido-di-camaiore-lido-di-camaiore-tissot-itt/

V úvode pretekárov čaká 14 kilometrov dlhý boj s chronometrom, ktorý častokrát býva zaradený až ako posledná etapa v meste San Benedetto del Tronto. Z víťazstva by sa mal tešiť špecialista na časovky.

2. etapa

Profile Stage 2 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-2-of-the-2022-tirreno-adriatico-camaiore-sovicille/

Druhá etapa už bude typicky talianska. V druhej polovici etapy na pretekárov čaká zvlnený profil, ktorý praje únikom. Etapa však ponúka príležitosť aj pre komplexných špurtérov.

3. etapa

Profile Stage 3 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-3-of-the-2022-tirreno-adriatico-murlo-terni/

Tretia etapa bude doposiaľ najrovinatejšia, a preto najväčšíma favoritmi budú čistokrvní šprintéri. Jazdci na celkové poradie si budú musieť počkať na rozhodujúce chvíle v kopcoch.

4. etapa

Profile Stage 4 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-4-of-the-2022-tirreno-adriatico-cascata-delle-marmore-bellante/

Veľmi zaujímavá a dynamická bude štvrtá skúška. V nej si cyklisti zmerajú sily najmä na záverečnom okruhu v okolí mesta Bellante, ktorého čerešničkou na torte je takmer 300 metrov vysoké klasikárske stúpanie. Ide tak o etapu, v ktorej sa k slovu dostanú aj vrchári.

5. etapa

Profile Stage 5 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-5-of-the-2022-tirreno-adriatico-sefro-fermo/

Profilovo podobná etapa bude aj piata, v ktorej si na svoje prídu opäť výbušní špurtéri, klasikári ardenského typu a taktiež vrchári. Rozhodne ide o etapu, ktorú v boji o líderský modrý dres netreba podceniť.

6. etapa

Altimetria/Profile Stage 6 Tirreno-Adriatico 2022
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-6-of-the-2022-tirreno-adriatico-apecchio-carpegna/

Kráľovská etapa príde na rad ako šiesta. Cyklisti obídu 215 kilometrov a dvakrát zdolajú stúpanie Monte Carpegna, ktoré ich privedie do nadmorskej výšky viac ako 1300 metrov nad morom. Pretekár, ktorý túto etapu zvládne v popredí a v predchádzajúcich veľa nestratí, vyhrá 57. ročník pretekov dvoch morí.

7. etapa

Profile Stage 7 2022 Tirreno-Adriatico
https://www.tirrenoadriatico.it/en/stages/stage-7-of-the-2022-tirreno-adriatico-san-benedetto-del-tronto-san-benedetto-del-tronto/

Finále opäť uvidíme v meste San Benedetto del Tronto. Nepôjde však o klasickú časovku jednotlivcov na 10 kilometrov, ako sme boli rokmi zvyknutí, ale o klasickú šprintérsku etapu. V cieli by sa mal radovať šistokrvný šprintér.

Favoriti Tirreno-Adriatico 2022

 Vrchári/celkové poradie

Na trať závodu dvoch morí sa postaví obhájca titulu Slovinec Tadej Pogačar (UAD). Nedávno vyhral preteky Okolo Spojených arabských emirátov, dokáže vyhrať aj tieto preteky? V kopcoch mu budú pomáhať Rafal Majka a Marc Soler. Veľkým konkurentom mu môžu byť jazdci ako Remco Evenepoel (:dqt:) či dokonca majster sveta Julien Alaphilippe (:dqt:) a to najmä vzhľadom na profil a fakt, že čisto horská etapa je iba jedna (šiesta) etapa.

Image
Tadej Pogačar https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/1499021601488216065/photo/1

Väčší kaliber však v sebe skrýva Richard Carapaz (:ins:), úradujúci olympijský šampión.Opomenúť nesmieme ani Jonasa Vingegaarda (:tjb:), ktorý dokázal minulý rok na Tour de France dostať Tadeja Pogačara do úzkych. Konkrétne to bolo na stúpaní Mont Ventoux.

Veľkou otázkou sú cyklisti Thibaut Pinot a Attila Valter z tímu Groupama FDJ. Aktuálne môžeme povedať, že Pinot prenecháva vrchárske žezlo maďarskému mladému vrchárovi. Niečo podobné nastáva v tíme Bora – hansgrohe. Za nemecký tím nastúpi Wilco Kelderman, ktorému by mal sekundovať Emanuel Buchmann.

Potenciálny otáznik visí aj nad formou Rigoberta Urana (:efn:). Trénovať však trénuje poctivo naďalej a s ním aj takýto pretekári:

Šprintéri

Aj pole šprintérov bude veľmi pestré. Na talianskych cestách uvidíme pretekať také mená ako Davide Ballerini (:dqt:), Mark Cavendish (:dqt:), Pascal Ackermann (UAD), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Arnaud Demare (FDJ), Giacomo Nizzolo (:isn:), Caleb Ewan (:lts:), Elia Viviani (:ins:) či Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic).

Najväčšiu šancu vyhrať má Caleb Ewan a Mark Cavendish, ktorí na pretekoch v Emirátoch ukázali, že šprintovať naozaj vedia. Kartami môže zamiešať však každý, no najviac sa to očakáva od Pascala Ackermanna, ktorý posledné roky hľadá stratenú formu.

Klasikári

Viac ako šprintéri budú v permanencii klasikári. K slovu v boji o etapové víťazstvo sa budú hlásiť Greg van Avermet (ACT) Bob Jungels (ACT) Tiesj Benoot (:tjb:) Taco van der Hoorn (:iwg:), Tim Wellens (:lts:) Michael Matthews (:bex:) či Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies).

V prípade posledne menovaného Nóra sa však očakáva, že bude domestikom Petra Sagana, ktorý sa namiesto pretekov Paríž – Nice predstaví práve na týchto pretekoch. Treba však pripomenúť, Peter Sagan nie je aktuálne v najlepšej kondícii. Profily etáp sú presne také, aké obľubuje a v akých víťazil, ale hlavným cieľom je dobrá príprava na monument Miláno – San remo.

Pozrite tiež:

Už zajtra je na programe slávna talianska klasika Strade Bianche.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár