8. etapa Vuelta a España 2022: Jay Vine opäť ukázal, že je najlepší vrchár

Vuelta a España 2022
8. etapa Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/1

8. etapa Vuelta a España 2022 predstavovala pre cyklistov doposiaľ najťažšiu skúšku 77. ročníka. Po náročnom dni sa finišovalo na stupaní prvej kategórie Colláu Fancuaya. V cieli sa z víťazstva po celodennom úniku tešil neporaziteľný Jay Vine (Alpecin – Deceuninck), ktorý v hustej hmle odolal Marcovi Solerovi (UAD). Tretí finišoval Rein Taaramäe (:iwg:).

V celkovom poradí došlo k veľkým zmenám. 8. etapa ukončila sny o top 10 mnohým favoritom. O zisku el Rojo však naďalej môže snívať priebežný líder Remco Evenepoel (:dqt:) a taktiež Enric Mas (MOV) či Primož Roglič (:tjb:). Vyprofilizovala sa nám teda silná trojica, ktorá pravdepodobne zvedie boj o červený dres v ďalších dňoch.

V priebehu dnešnej etapy taktiež došlo k zmene držiteľov farebných dresov. Zajtra sa v zelenom trikote predstaví Mads Pedersen (:tfr:) a v bodkovnom nik iný ako Jay Vine.

8. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

https://www.lavuelta.es/en/stage-8

Štart:

Pelotón sa do etapy vydal krátko popoludní. Červený dres niesol Remco Evenepoel (:dqt:), pre ktorého dnešok bol ďalšou veľkou skúškou.

Rýchly štart

Už prvé kilometre po ostrom štarte naberali na stúpavom gradiente, keďže na programe bolo prvé klasifikované stúpanie z celkovo šiestich. To využilo 10 pretekárov na vytvorenie celodenného úniku v zložení Mikel Landa (TBV), Jay Vine (Alpecin – Deceuninck), Sebastian Reichenbach (FDJ), Thibaut Pinot (FDJ), Marc Soler (UAD), Rein Taaramäe (:iwg:), Lucas Hamilton (:bex:), Bruno Armirail (FDJ), Mads Pedersen (:tfr:) a Alexey Lutsenko (AST).

Na pelotón vedený tímom Quick-Step Alpha Vinyl, ktorý si chránil svojho lídra, si dokázali vypracovať náskok viac ako štyroch minút. Preto úvodné vrchárske prémie boli záležitosťou čisto čela pretekov.

Najväčší záujem o body do vrchárskej súťaže prejavilo trio Jay Vine, Marc Soler a Thibaut Pinot. Keďže Victor Langellotti (Burgos BH), doterajší najlepší vrchár, sa v úniku nenachádzal kvôli pádu, bol to práve Jay Vine, ktorý sa virtuálne prezliekal do bodkovaného dresu.

Vine zbiera body, pelotón kontroluje

70 kilometrov pred cieľom sa preteková situácia výrazne nemenila. Na čele stále jazdila desiatka cyklistov, ktorá si udržiavala stabilný náskok 4 minút na kompaktne jazdiaci pelotón. Najviac aktívnym v úniku bol Jay Vine, ktorý vyhrával jednu vrchársku prémiu za druhou. Všetko nasvedčovalo tomu, že pravú cyklistiku od favoritov na celkové poradie uvidíme až na cieľovom stúpaní.

Colláu Fancuaya

Prvé pripomenutie záverečného stúpania prišlo ihneď po šprintérskej prémii, ktorú ovládol Mads Pedersen (:tfr:). Vďaka zisku 20 bodov virtuálne vyzliekol Sama Bennetta (BOH) zo zeleného dresu pre najlepšieho šprintéra.

O pár kilometrov ďalej sa preteková situácia postupne začala meniť. Desiatka pretekárov na čele síce stále mala na hlavné pole pohodlný náskok, postupne sa ale zmenšoval. Režisér pelotónu, ktorým bol stále celok okolo červeného Remca Evenepoela, menil scenár.

Ozajstné stúpanie začalo cca 8 kilometrov pred cieľom, kedy si z tempa po celom odpracovanom dni vystúpil úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Evenepoel však ešte k sebe mal ďalších domestikov.

Medzitím z celodenného úniku zaútočil Jay Vine, ktorý opäť raz (ako v 6. etape) demonštroval svoju neskutočnú silu v stúpaniach. Držať sa ho nedokázal ani Thibaut Pinot či Mikel Landa. Pred hlavnou skupinou favoritov náskok dvoch minút. Do cieľa ostávali 4 kilometre.

Ako prvý z favoritov začal zaostávať Richard Carapaz (:ins:). Neskôr sa k nemu pridali Joao Almeida (UAD) a Wilco Kelderman (BOH). Boli to pravé eliminačné preteky, ktorým odolala len štvorica najsilnejších: Evenepoel, Mas (MOV), Roglič (:tjb:) a Rodriguez (:ins:). Tá sa 2 kilometre pred páskou jasne odselektovala od zvyšných favoritov.

Čo sa týka boja o etapový vavrín, Jay Vine naďalej podával obdivuhodný výkon a odolával Marcovi Solerovi, ktorý ho postupne ale zato veľmi pomaly sťahoval. Jay Vine si teda jazdil po ďalší etapový vavrín zahalený hustou hmlou, ktorý sa napokon v cieli stal skutočnosťou. Druhý finišoval Marc Soler a tretí Rein Taaramäe (:iwg:).

Medzi GC jazdcami v záverečných metroch už nedošlo k výrazným útokom a medzerám, a preto priebežný líder Remco Evenepoel prišiel do cieľa v spoločnosti svojich (už len) dvoch najsilnejších rivalov do ďalších dní (Enric Mas a Primož Roglič).

8. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 9. horská etapa.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár