9. etapa Giro d’Italia 2022: Šprint na vrchole stúpania si podmanil Hidley

Giro d'Italia 2022

zdroj: twitter.com/giroditalia/status/1525860703361433603/photo/1

9. etapa Giro d’Italia 2022 bola dôležitou pre favoritov na celkové poradie. Na náročnom horskom profile prišlo zápolenie o maglia rosa. Od úvodných kilometrov sa stúpalo. Celý deň vyvrcholil na cieľovom stúpaní. Kopce nadelili štartové pole. Na Blockhause bol posledný unikajúci pretekár dostihnutý. Oklieštená skupina favoritov zápolila o etapový vavrín. Cieľ si v špurte podmanil Jai Hidley (BOH). Do ružového dresu sa aj po dnešnom dni oblečie Juan Pedro Lopéz (:tfr:). 

9. etapa Giro d’Italia 2022 – priebeh

Profil:

zdroj: giroditalia.it/en/tappe/stage-9-giro-ditalia-2022-isernia-blockhaus/

Slávnostný štart

Pred vytúženým dňom voľna pelotón vyrazil na trať krátko pred poludním. Do ružového dresu sa obliekol Juan Pedro Lopéz (:tfr:). Profil etapy však naznačoval, že dnes sa jeho majiteľ zmení. Stúpať sa začalo takmer hneď po ostrom štarte.

Tvorba denného úniku

Aj napriek tomu, že to bola etapa venovaná jazdcom na celkové poradie, denný únik sa vytvoril pomerne rýchlo. Od úvodu atakovala trojica pretekárov, ktorá si dokázala vytvoriť odstup. Hlavné pole spomalilo a do denného úniku sa pokúšalo prebojovať viacero cyklistov. Šprintéri začali už od prvých kilometrov strácať kontakt s pelotónom. Ich dnešnou úlohou bolo preťať cieľ v časovom limite.

Po tridsiatich kilometroch a dvoch hodnotených výstupoch sa na čele vyprofilovala deviatka Joe Dobrowski (AST), Felix Gall, Nans Peters (obaja ACT), Filippo Zana (Bardiani-CSF), Natnael Tesfatsion, Eduardo Spúlveda (obaja Drone Hopper – Androni Giocattoli), Jonathan Caicedo (:efn:), Diego Rosa (Eolo Kometa) i James Knox (:dqt:). Ich odstup sa postupne zvyšoval. V balíku ho kontroloval tím Trek – Segafredo na piatich minútach. Potom nastali nudné momenty, kým sa čakalo na ďalšie stúpania. Na prémiách si body rozdelil denný únik.

Výstup na Passo Lanciano

Na Passo Lanciano začali unikajúci pretekári výstup s náskokom dvoch minút pred balíkom. Avšak hneď od úvodu výstupu sa začalo vo vedúcej skupine nastupovať. Po niekoľkých pokusoch sa podarilo vytvoriť tridsaťsekundový odstup Nansovi Petersovi (ACT) i dvojici Natnaelovi Tesfatsionovi a Eduardovi Spúlvedovi (obaja Drone Hopper – Androni Giocattoli). Ešte pred kopcom sa tempa v pelotóne ujal tím Ineos Grenadiers. Svojou aktivitou značne oklieštil hlavné pole.

Počas stúpania sa 49 kilometrov pred cieľom na čelo pretekov dotiahol Diego Rosa (Eolo Kometa). Talian na nič nečakal a zaútočil. Na jeho nástup dokázal reagovať len Natnael Tesfatsion (Drone Hopper – Androni Giocattoli). Passo Lanciano ako prvý pokoril Diego Rosa (Eolo Kometa), ktorý dnes zbieral body do vrchárskej súťaže a virtuálne sa obliekol do modrého dresu. V klesaní postihol pád Natnaela Tesfatsiona (Drone Hopper – Androni Giocattoli), ktorý vyletel zo zákruty. Na čele sa tak ocitol Talian sám.

Záver na Blockhause a ataky favoritov

Po sklesaní cyklisti začali po pár kilometroch opäť stúpať, tentokrát do cieľa. Vedúci  Diego Rosa (Eolo Kometa) disponoval tridsať sekundovým náskokom pred skupinou prenasledovateľov. Vyselektovaný balík skresal svoje manko na minútu. Na čele pretekov sa medzi tým vyformovalo trio. Aj posledný jazdec denného úniku bol dnes pokorený 15 ešte pred záverečným kopcom.

Na Blockhause si to o etapový vavrín i ružový dres rozdala skupina favoritov. Kontakt s hlavnou skupinou začal strácať 11 kilometrov pred cieľom Simon Yates (:bex:). Brit tak pomaly prichádzal o svoje šance na víťazstvo v celkovom poradí. Rýchle tempo udával Ineos Grenadiers. O tri kilometre neskôr sa v problémoch ocitol ružový muž Juan Pedro Lopéz (:tfr:) a stratil kontakt s vedúcou skupinou. Na čele sa pohybovala jedenástka tých najodolnejší pretekárov. Tú viedol Richie Porte (:ins:).

O atak sa necelých päť kilometrov pred cieľom postaral Richard Carapaz (:ins:).  Na jeho nástup reagovalo duo Mikel Landa (TBV) a Romain Bardet (DSM). Táto trojica získala pred prenasledovateľmi pár sekúnd k dobru, avšak dva kilometre pred cieľom sa k min dotiahla stíhajúca skupina Joao Almeida (:uae:) Jai Hidley (BOH) i Domenico Pozzovivo (:iwg:).

Posledné metre

Aj napriek tomu, že prišli ďalšie pokusy o odpútanie sa od súperov kompletná šestica si to o etapové víťazstvo rozdala na posledných metroch. V špurte do kopca bol na vrchole stúpania najrýchlejší Jai Hidley (BOH). Na druhom mieste finišoval Romain Bardet (DSM) a tretí bol Richard Carapaz (:ins:). Ružový dres dnes dokázal aj napriek problémom v závere Juan Perdo Lopéz (:tfr:). Z ašpirantov na celkové poradie stratil cenné minúty Simon Yates (:bex:).

9. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

Po dni voľna sa pelotón v utorok opäť vráti na talianske cesty v 10. etape Giro d’Italia.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár