Egan Bernal sa po 9. etape Giro d’Italia dostal do ružového dresu

Giro d'Italia 2021
Egan Bernal 9. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

9. etapa Giro d’Italia finišovala na Campo Felice. Tam bol ako prvý Egan Bernal (:ins:) a hodil tak súperom v boji o celkové prvenstvo rukavicu. Attila Valter (FDJ) stratil minútu a prišiel tak o maglia rosa.

500 metrov pred cieľom bola na čele dvojica z úniku. Hlavná skupina sa však približovala raketovým tempom. Vedúci muž celkového poradia to už nedokázal akceptovať a bolo jasné, že sa bude meniť majiteľ maglia rosa. 400 metrov pred cieľom neskutočne nastúpil Egan Bernal (:ins:) a vyťažil dnes z etapy úplne maximum. Kolumbijčan dnes demonštroval, že je najlepšie pripravený.

Dnes konala už 9. etapa Giro d’Italia. V programe bol doteraz najťažší profil a na jazdcov čakali štyri kategorizované stúpania. Celkovo si jazdci dajú 3 500 nastúpaných výškových metrov. V súťaži vrchárov sa bude rozdávať celkovo 186 bodov. Najviac môže jeden jazdec dnes získať 85 bodov. Zaujímavosťou je dojazd do lyžiarskeho strediska Campo Felice, kde jazdcov bude čakať gravelový úsek so štrkom.

Nalini kolekcia jar leto 2021
Reklama

9. etapa Giro d’Italia – profil

9. etapa Giro d'Italia 2021
9. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Priebeh – 9. etapa Giro d’Italia

Únik dňa

Od začiatku sa pretekalo vo veľkom, no každý nástup bol zachytený. Na vytvorenie úniku dňa sme tak museli čakať 30 kilometrov. V stúpaní na Passo Godi odskočila trojica Dario Cataldo (MOV), Matteo Fabbro (BOH) a Geoffrey Bouchard (:alm:). Zaostal však líder vrchárskej súťaže Gino Mäder (TBV). Švajčiar tak robil možné i nemožné, aby sa dotiahol do čela. Napokon zo sebou vzal ďalších približne 10 jazdcov a vytvorili tak únik dňa. Na vrchole Passo Godi bol ako prvý spomínný švajčiarsky jazdec a uchmatol 18 bodov. V následnom zjazde nepríjemne spadol jeho tímový kolega Matej Mohorič (TBV). Tím Bahrain Victorious ostáva už len v šiestich. V zjazde sa skupiny znova premiešali a v čele ostala 16-členná skupina.

Matej Mohorič

Po hektickom úvode sa konečne situácia ukľudnila, pelotón vyvesil nohy a náskok mierne stúpal. V polovici etapy bol únik dňa dve minúty pred pelotónom. Na vrchole Forca Caruso bol ako prvý Geoffrey Bouchard (:alm:), Francúz získal 9 bodov a priblížil sa modrému dresu na 11 bodov. Pri nájazde na Ovindoli padol do čela polotónu Ineos a náskok razom klesal. Keď sa to dozvedeli jazdci v úniku, tak si začali nastupovať. Ako prvý to rozprúdil Diego Ulissi (:uae:).

Ovindoli

Štyri kilometre pred vrcholom bola v čele už len 8-členná zostava. Výhodu však mal tím Nippo Education First, ktorý tam mal dvojicu. Simon Carr (:efd:) a Geoffrey Bouchard (:alm:) odskočili zbytku skupiny a vytvorili si drobný náskok. Druhý menovaný zobral na vrchole Ovindoli maximum bodov a dostal sa tak na prvé miesto poradia vrchárskej súťaže. V následnom zjazde priblížil pelotón Jan Tratnik (TBV), keď svojou aktivitou stiahol pol minúty.

Campo Felice ovládol Egan Bernal

Deväť kilometrov pred cieľom nastúpil Bouchard (:alm:) a vydal sa sám za slávou. Hlavný balík bol v tento moment cez dve minúty ďaleko. To dávalo veľku šancu jazdcom v úniku. Medzičasom Francúz v čele pretekov získal náskok 25 sekúnd na štvoricu jazdcov. Z tej sa zdvihol Koen Bouwman (:tjb:) a blížil sa k rodákovi z Dijonu. V pelotóne začal tlačiť Ineos a pocítil to Attila Valter (FDJ). Razom sa ocitol na konci hlavnej skupiny.

Koen Bouwman (:tjb:) dotiahol Francúza kilometer pred cieľom a vyzeral silnejšie. Hlavná skupina sa však približovala raketovým tempom. Vedúci muž celkového poradia to už nedokázal akceptovať a bolo jasné, že sa bude meniť majiteľ maglia rosa. 400 metrov pred cieľom neskutočne nastúpil Egan Bernal (:ins:) a vytažil dnes z etapy úplne maximum.

Záver

9. etapa Giro d’Italia 2021 – výsledky:

Poz.JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers04:08:23
02Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 07
03Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 07
04Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 10
05Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 10
06Damiano CarusoBahrain Victorious+ 12
07Romain BardetTeam DSM+ 12
08Marc SolerMovistar Team+ 12
09Daniel MartinezINEOS Grenadiers+ 12
10Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 12

Celkové poradie vedie Egan Bernal

Poz.JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers35:19:22
02Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 15
03Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 21
04Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 36
05Attila ValterGroupama-FDJ+ 43
06Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 44
07Damiano CarusoBahrain Victorious+ 45
08Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 51
09Simon YatesTeam BikeExchange+ 55
10Davide FormoloUAE Team Emirates+ 01:01
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár