9. etapa Tour de France 2020 preview: Zápletka pokračuje

Tour de France 2020
9. etapa Tour de France 2020

Pred prvým dňom voľna sa ešte koná nedeľná 9. etapa Tour de France 2020. Opäť pôjde o vrchársku skúšku. Deň predtým sme v Pyrenejách videli deň pre únik, budú však favoriti pokračovať v akcii?

6. septembra 2020
Dĺžka
: 153 km
Profil: horský, 3500 nastúpaných metrov
Štart: 12:35 LSEČ v Pau
Predpokladaný dojazd: od 16:15– 16:40 LSEČ v Laruns

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

Trasa 9. etapy Tour de France 2020

Ide o poslednú etapu v prvom závodnom bloku. V pondelok je naplánovaný deň voľna.

72-krát bude pyrenejské mesto Pau hostiť etapu na Tour de France. Po štarte čaká na jazdcov rovinatých 60 km, ktoré budú narušené len jedným krátkym kopcom štvrtej kategórie. Od 60. kilometra sa začína stúpať na Col de la Hourcère prvej kategórie. Najťažší kopec dňa má 11,1 km o priemernom sklone 8,8%. Ide o strmé stúpanie, kde však tempo ešte nebude najvyššie. Postupne sa tu striedajú časti s 10 a 8 percentami, pôjde tak o nepríjemnú skúšku. Po krátkom zjazde sa ešte bude 3,8 km stúpať na vedľajší Col de Soudet o rovnako nepríjemných 8,5 percentách. Potom nasleduje dlhý zjazd ku šprintérskej prémii na 99. kilometri.

Kvôli kopci, v ktorom sa vystúpi do výšky 1440 m. n. m., sa neočakáva, že by šprintéri brali body na prémii. Sagan bude musieť vydať veľký výkon, aby sériu kopcov prešiel. Možno sa kvôli tomu objaví v úniku.

9. etapa Tour de France 2020 – profil:

9. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Po rovine sa 42 km pred cieľom začína posledná sekcia etapy. Najprv to bude pomerne jednoduchý výstup na Col d’Ichère o stálych 7%. Po ňom sa dostaneme do doliny, po ktorej bude nasledovať veľmi strmé stúpanie Col de Marie Blanque. To má 7,7 km a priemerný sklon 8,6%. Začiatok je pomerne ľahký a až po 4 kilometroch kopca sa začína hlavný chod. Bude to strmé, so sekciami nad 10 percent a jeden úsek má v priemere až 13,6%. Na vrchole sa nachádza časová prémia „B“. Prvý jazdec na nej získa 8 bonusových sekúnd, druhý 5 a tretí 2.

Posledný kopec dňa bude tak jedinou možnosťou na akciu, ak nepočítame možný únik a súboje v prvých častiach etapy či na dlhom jedničkovom kopci. Druhý kopec prvej kategórie etapy Col de Marie Blanque poskytuje možnosť na selekcie, keďže pri správnom tempe vydržia vpredu len najsilnejší. Takýto test sa v doterajšom miernom priebehu vrchárskych etáp ešte neuskutočnil a uvidíme, či to niekto skúsi. Prípadná selekcia môže mať motiváciu útočiť vďaka bonusu na vrchole. Potom je to falošná rovina, zjazd a 8 kilometrov falošnej roviny do cieľa. Samostatnému útoku to tak nefandí, keďže po ňom je stále dlhá cesta do cieľa. Môžeme čakať, že Jumbo-Visma bude mať vpredu aspoň jedného pretekára, ktorý by to sťahoval.

Mapa trasy 9. etapy Tour de France 2020:

9. etapa Tour de France 2020 mapa
zdroj: letour.fr

Preto je tak opäť pravdepodobný víťaz z celodenného úniku. Budú tam jazdci, ktorí chcú bojovať o vrchársky dres, keďže v prvej časti je výživná porcia bodov. Akcia medzi favoritmi by sa udiala až s výrazným prispením tímov Jumbo-Visma a INEOS Grenadier na vysokom tempe. Tí medzi sebou zatiaľ hrajú šachovú partiu, zatiaľ čo držitelia žltého dresu s Adamom Yatesom z Mitchelton-Scott nemajú kapacitu na tvorení úderného tempa. Priestor na vytvorenie rozdielov na tejto strednej horskej etape je tak jedine možný na poslednom stúpaní a to by sa musela vytvoriť skupina, ktorá by spolupracovala.

Zajtra sa očakáva o čosi chladnejšie počasie okolo 10 ºC. Vietor ani dážď preteky podľa predpovede neovplyvnia.

9. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Opäť pôjde o otázku – favoriti alebo únik? Výpočet favoritov začnime s prvou možnosťou. Najsilnejším jazdcom Tour de France sa zdá byť Primož Roglič (:tjb:). Slovinec je iba tri sekundy za žltým dresom, má silný tím, kde kopce prežíva aj Wout van Aert (:tjb:). Predtým to ale vyzeralo, že Roglič nie je ochotný sa dostať na čelo takto skoro. Po posledných vyjadreniach Dumoulina je však jediným lídrom tímu. Kopce prežije bez problémov a v závere vie vyhrať po odvážnom útoku alebo po šprinte malej skupiny, ktorá má šancu sa oddeliť na poslednom kopci.

Tadej Pogačar (:uae:) ako jediný konkuruje forme svojho krajana. V predošlej etape získal naspäť väčšinu času, ktorú stratil v 7. dni. Osamostatnenie 13 km pred koncom by mohol skúsiť, ale išlo by o veľký risk.

Roglič
Roglič víťazí v 4. etape | zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Romain Bardet (:alm:) síce na dlhom stúpaní nevyzeral najlepšie, ale jazdí pomerne dobrú Tour. V závere predošlej etapy ešte chcel útočiť. Vytúžený žltý dres má na dosah, takže môžeme predpokladať, že pri poskytnutej šanci nebude taktizovať a príde si poň.

Adam Yates (:mts:) nebol najistejší na Col de Peyresourde, ale krátke rozhodujúce finále mu sedí, rovnako aj šprint zo selekcie. Spoľahnúť sa však musí sám na seba, keďže Estaban Chaves (:mts:) nevyzerá najlepšie.

Biely Egan Bernal a žltý Adam Yates | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Guillame Martin (COF), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Miguel Ángel López (AST), Bauke Mollema (:tfr:), Rigoberto Urán (:efd:), Richie Porte (:tfr:) či Mikel Landa (:bmt:) sú ďalšími favoritmi spomedzi jazdcov na celkové poradie. Egan Bernal (:ins:) ešte neukazuje najlepšiu formu, ale právom sa drží medzi najlepšími.

Veľká šanca pre únik

11 minút v poslednom dni stratil Julian Alaphilippe (:dqt:) a naskytá sa mu príležitosť využiť brejk dňa, ak ho Jumbo-Visma či Mitchelton-Scott pustia. Síce mu odišli nohy, ale táto etapa nie je taká náročná, aby prvé stúpania nezvládol. Navyše, tvrdé sklony má v obľube. Možno aj začne svoj útok na bodkovaný dres.

Po mohutnej kríze Pinota sa otvárajú dvere členom jeho tímu. Do úniku sa tak môžu dostať veľmi kvalitní vrchári Reichenbach (FDJ), Gaudu (FDJ), Molard (FDJ) alebo Madouas (FDJ).

Davide Formolo
Davide Formolo vyhráva 3. etapu na Critérium du Dauphiné | zdroj: twitter.com/dauphine

Do úniku sa môžu dostať napríklad Davide Formolo (:uae:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Fabio Aru (:uae:), Alexej Lutsenko(AST), David Martínez (:efd:), Lennard Kämna (BOH). Prekvapiť, samozrejme, môže celá plejáda ďalších, ako to v poslednej etape ukázal Nans Peters (:alm:).

9. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Davide Formolo (:uae:) je po reštarte sezóny vo veľkej forme. Zatiaľ sa do úniku nedostal, ale určite pocíti príležitosť v deviatom dni. Ak by sa do brejku dostal, kombinácia dlhého kopca s miernym tempom a kratšieho strmého stúpania by mu poskytla dobrú možnosť na ukázanie sa. Z úniku vyhral po dlhom samostatnom sóle na Critérium du Dauphiné.

Kurz v stávkovej spoločnosti Tipsport na jeho víťazstvo je 25,00:1. Hlavným favoritom podľa bookmakerov je Alaphilippe, ale skôr sa prikláňame k scenáru, že zvíťazí únik. Preto sa oplatí tipovať jazdcov s podobným kurzom. Spomenieme ešte mená ako Hugh CarthyLennard Kämna či Marc Hirschi.

Ak už veríte hocijakému scenáru, ak sa zaregistrujete na tomto odkaze TU, získate 15€ zadarmo s možnosťou zisku 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár