Tour de France: Peters vyhral 8. etapu. Pogačar a favoriti útočili, Pinot stratil

Tour de France 2020
Nans Peters

zdroj: twitter.com/AG2RLMCyclisme

8. etapu Tour de France 2020 vyhral Nans Peters (:alm:) z úniku. Prvá etapa v Pyrenejách priniesla prvé veľké útoky favoritov na celkové víťazstvo. Najviac dnes získal Tadej Pogačar (:uae:). Adam Yates (:mts:) ostáva na čele celkového poradia.

8. deň Tour de France bol doposiaľ najťažším. Celkovo sa na trase z Cazères do Loudenvielle dlhej 141 kilometrov nastúpalo viac ako 3800 výškových metrov. Postaralo sa o to najprv stúpanie Col de Menté prvej kategórie. Port de Balès s dĺžkou 11,7 km bolo prvým stúpaním pretekov mimo kategórie  – teda s označením HC, Po zjazde z neho sa ešte vystúpilo na kratšiu časť legendárneho Col de Peyresourde s dĺžkou 9,7 km a priemerným stálym sklonom 7,8%. Potom nasledoval rovný zjazd do strediska Loudenvielle.

Na cyklistov dnes čakalo pekné slnečné počasie. Vietor dnes nenarobil problémy.

Profil 8. etapy Tour de France 2020:

8. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

V žltom drese Adam Yates, v zelenom opäť Peter Sagan, Bernal biely:

Únik dňa s veľkým náskokom

Ako prvý útočil Søren Kragh Andersen (:sun:). Potom sa k nemu po viacerých útokoch pridali Benoît Cosnefroy a Nans Peters (:alm:), Ilnur Zakarin (:ccc:), Kevin Reza a Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept), Michael Mørkøv (:dqt:), Neilson Powless (:efd:), Fabien Grellier a Jérôme Cousin (Total Direct Energie), Carlos Verona (MOV), Toms Skujinš (:tfr:) a Ben Hermans (:isn:).

Pelotón bol s 13 jazdcami spokojný a ihneď im prenechal možnosť vytvoriť si veľký náskok. Veľmi pokojné tempo na jediných rovinatých kilometroch etapy od stajne Mitchelton-Scott, ktorá drží žltý dres s Adamom Yatesom, im po 40 kilometroch darovali náskok až 9 minút a 30 sekúnd a neustále sa zvyšoval. Z kvalitných vrchárov vpredu vynikali hlavne Rus Zakarin, Francúz Peters a Belgičan Hermans. Tí vedeli už dosť skoro, že budú bojovať o etapu.

Únik dňa | zdroj: twitter.com/LeTour

Sagan na prémii bez bodov, Bennett bral dva

Z úniku bol na prémii po 42,5 km prvý Francúz Cousin po celkom silnom útoku. Druhý bol inak rozbiehač Bennetta Mørkøv. Pelotónu sa ušli dve miesta, keďže sa boduje prvých 15 pretekárov na prémii. Od méty 400 metrov do prémie sa zrýchľovalo, až si vyšší náskok urobilo trio Sam Bennett (BOH) – Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept) – Peter Sagan (BOH). Tí preťali pásku v takomto poradí. Bennett ešte dokázal v posledných metroch ísť zo sedla, Sagan už však nemal sily. Írovi sa tak ušli 2 body, Francúzovi Coquardovi jeden a Slovák dnes nezískal nič.

Sagan vedie aj po dnešnom dni bodovaciu klasifikáciu. Má v nej 138 bodov. Sam Bennett dnes zmenšil svoju stratu a má manko siedmich bodov. Coquard sa dostal na zdieľané tretie miesto s Woutom van Aertom. Obaja majú 106 bodov.

Giacomo Nizzolo, Bonnet, Calmejane a Rosa odstupujú z pretekov

Kvôli problémom s kolenom sa úradujúci európsky a taliansky majster Giacomo Nizzolo (:ntt:) pridal do zoznamu piatich jazdcov, ktorí museli Tour opustiť. V predošlých etapách preteky predčasne ukončili John Degenkolb, Philippe Gilbert, Rafael Valls a Anthony Perez.

O 50 km neskôr odstúpil jazdec FDJ William Bonnet (FDJ), neskôr i Lilian Calmejane (Total Direct Energie). Po páde sa s pretekmi rozlúčil aj dôležitý muž Naira Quintanu Diego Rosa (Arkéa-Samsic).

Cosnefroy bral prvú vrchársku prémiu

Col de Menté patrilo vedúcemu mužovi vrchárskej súťaže. Benoit Cosnefroy si vylepšil náskok pripísaním si 10 bodov na vrchole. Išlo o celkom jednoduchý zisk, keďže nikto s ním výrazne nebojoval. Druhý bol Pacher, tretí Cousin.

Benoti Cosnefroy v bodkovanom drese | zdroj: twitter.com/LeTour

Vtedy mal únik náskok už 13 minút, pelotón dnes šetril sily. Veľké tímy tak dnešnú etapu zhodnotili, že sa ešte neoplatí preteky otvárať pomerne skoro. Stále ich čaká množstvo príležitostí na vylepšenie si pozície.

Na Port de Balès akcia v úniku

Po zjazde najprv zaútočil Cousin. Neskôr bol dostihnutý útokom Petersa. S Francúzom dokázal ostať len Zakarin. Tí neskôr opustili aj Cousina a ostali na čele osamotení. Začali si tvoriť polminútový náskok. Šancu na veľký počet bodov na prvom kopci HC na pretekoch už nemal ani Cosnefroy.

V pelotóne v prvej časti hory začal pracovať Team Jumbo-Visma. Po ich boku bola sformovaná zostava BORA – hansgrohe. Hlavná skupina sa už dlhšie delila. Dlhé stúpania sa snažili prežiť viacerí šprintéri v zadnej skupine, tzv, grupete.

Peters získal 20 bodov na prémii, Zakarin bol stále s ním. Práve táto dvojica si to mala rozdať o etapu. Zakarin, známy svojím zlým štýlom zjazdu, začal na technickom klesaní strácať na svojho protivníka.

Powless vyletel mimo cestu:

Thibaut Pinot v problémoch

45 km pred cieľom na kopci Port de Balès odpadol zo skupiny hlavných favoritov Thibaut Pinot (FDJ). Musel sa zaradiť do menšej skupiny za pelotónom. Keďže Jumob-Visma videla, ako má jeden z najväčších favoritov na žltý dres problémy, pridala. Nakoniec sa ukázalo, že Francúz má problémy s chrbtom. Tieto problémy citoval aj pred samotným štartom Tour de France. Škrt cez rozpočet bol aj pád v prvej etape v Nice a odvtedy musel každý deň po etape podstúpiť liečbu.

Vyzerá to, že jeho smola na Grand Tours pokračuje. Vlani mal skvelú formu, ale pre úraz kolena Tour 2019 nedokončil. Naposledy dojazdil domáci trojtýždňový etapák naposledy v roku 2015, Skončil vtedy 15, rok predtým bol tretí. Z Grand Tours videl cieľ poslednýkrát na Vuelte v sezóne 2018. Dnes sa na kopci, kedy sa v roku 2014 dostal do dresu pre najlepšieho mladíka, jeho šance na žltý dres ukončili. Pred vrcholom strácal už 5 minút.

Wout van Aert (:tjb:), víťaz včerajšej šprintérskej koncovky, udával na stúpaní obdivuhodné tempo na klasikára. Kontakt strácal jeho kolega Sepp Kuss (:tjb:), ale aj vrchári Soler (MOV) či Kwiatkowski (:ins:). V malej medzere sa ocitol aj Julian Alaphilippe (:dqt:), ale na vrchole sa dokázal spojiť s grupou.

Peters zvládol Col de Peyresourde, vyhral 8. etapu Tour de France 2020

Legendárny Col de Peyresourde, 20 km pred koncom, začal Nans Peters s náskokom 40 sekúnd na Rusa Zakarina. Jazdec CCC mal výhodu aj viac síl na stúpaní a len veľmi pomaly sťahoval svoju nevýhodu.

S náskokom jednej minúty prešiel vrcholom a pokračoval po zjazde a rovine. Nans Peters vyhral 8. etapu Tour de France 2020 po samostatnom pokuse. Druhý skončil Toms Skujinš (:tfr:), tretí Carlos Verona (MOV). Zakarin bol nimi predstihnutý na zjazde a skončil štvrtý.

Peter si po víťazstve na Giro d’Italia 2019 pripísal iba druhé víťazstvo v profesionálnej kariére. Na konte má tak iba veľké triumfy. Po troch rokoch získal víťaznú etapu pre domáci tím AG2R. Francúz vo veku 26 rokov ukázal veľkú silu, na zjazdoch bol lepší ako Zakarin a dokázal držať tempo.

Bitka v celkovom poradí

Za Petersom sa s oneskorením 6 minút diala veľmi zaujímavá etapa.

Dosť zriedenú hlavnú skupinu stále kontroloval holandský tím Jumbo-Visma. K tempu pre lídra Primoža Rogliča (:tjb:) prispel Tom Dumoulin (:tjb:), ktorý si možno uvedomil, že nemá nohy na prebranie líderskej úlohy. Skupina žltého dresu mala 30 jazdcov, boli v nej všetci favoriti okrem Pinota. Francúzsky smoliar nabral už 10 minút.

V polovici stúpania zaútočil Julian Alaphilippe (:dqt:). Ihneď to pokryl George Bennett (:tjb:). Navyše, po nástupe Alaphilippe prekvapivo stuhol a stratil kontakt so skupinou. Vysoké tempo udržiaval Dumoulin. Utrhol aj Higuitu (:efd:) či Buchmanna (BOH).

O 500 metrov zaútočil Tadej Pogačar (:uae:). Bez problémov sa na neho zavesil Primož Roglič (:tjb:), dobre na jeho kolese vyzeral aj Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). Síce boli viackrát pokrytí skupinou, kde boli Egan Bernal (:ins:), Guillame Martin (COF), Mikel Landa (:bmt:), Miguel Ángel López (AST) a Rigoberto Urán (:efd:), ale na moment z nej vypadol líder pretekov Adam Yates (:mts:).

Tempo favoritov nepokračovalo, keďže fúkal mierny protivietor. Tak sa k favoritom dostali Adam Yates, Romain Bardet (:alm:), Richie Porte (:tfr:) a Bauke Mollema (:tfr:).

Iba Pogačarovi vyšiel útok

14 kilometrov pred koncom opäť, tretíkrát, nastúpil Pogačar a na vrchole začal svoju silnú sólo jazdu. Za ním protiútok nasadili Porte Landa. O kilometer zaútočil Guillame Martin, ale bol pokrytý. Zvýšenie tempa bol už veľa pre Masa.

Napokon ešte pár metrov pred vrchárskou prémiou útočil Quintana. Na klesaní sa ale všetci favoriti ocitli v jednej skupine. Pogačar preťal pásku s náskokom 38 sekúnd na Bardeta. Celkovo prišli 6 minút po úniku. Mladý Slovinec Pogačar bral deviate miesto.

Kilometer pred koncom etapy na rovine zaútočil Romain Bardet (:alm:), ale v cieli získal iba dve sekundy. V skupine za ním skončili López, Yates, Bernal, Landa, Martin, Roglič, Quintana, Urán a Porte.

48 sekúnd na jazdcov, ktorí sú na tejto Tour najsilnejší, stratili borci ako Enric MasBauke Mollema či Emanuel Buchmann. Ešte väčší náklad dnes nabrali ValverdeChaves, Dumoulin, Alaphilippe.

Celkové poradie

Adam Yates sa udržal v žltom drese. Druhý je Roglič so stratou 3 sekúnd. Na treťom mieste je Guillame Martin. Na štvrté miesto sa vďaka poslednému ataku dostal Romain Bardet, stráca 11 sekúnd. Na deviate miesto so stratou 48 sekúnd sa dostal Tadej Pogačar, keďže včera stratil viac ako minútu v rovinatej etape.

So stratou 1:25 je na 11. priečke Buchmann, ktorý nemal na udržanie sa s najlepšími.

Peter Sagan

Peter Sagan (BOH) na druhom kopci dňa stratil kontakt s hlavnou skupinou a v pokoji došiel do cieľa. Skončil na 140. mieste. Do cieľa prišiel 32 minút a 39 sekúnd po víťazovi. V celkovom poradí je na 97. mieste.

8. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Nans Peters (Fra):alm:04:02:12
2.Toms Skujins (Lat):tfr:00:00:47
3.Carlos Verona Quintanilla (Spa)MOV
4.Ilnur Zakarin (Rus):ccc:00:01:09
5.Neilson Powless (USA):efd:00:01:41
6.Ben Hermans (Bel):isn:00:03:42
7.Quentin Pacher (Fra)B&B Hotels-Vital Concept
8.Søren Kragh Andersen (Den):sun:00:04:04
9.Tadej Pogačar (Slo):uae:00:06:00
10.Romain Bardet (Fra):alm:00:06:38

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr)MTS34:44:52
2.Primož Roglič (Slo)TJB00:00:03
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:09
4.Romain Bardet (Fra):alm:00:00:11
5.Egan Bernal (Col):ins:00:00:13
6.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic
7.Miguel Angel Lopez (Col)AST
8.Rigoberto Uran (Col):efd:
9.Tadej Pogačar (Slo):uae:00:00:48
10.Enric Mas (Spa)MOV00:01:00

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár