Giro d’Italia: Odvážny únik Petersa zachránil AG2R, aktívny Movistar opäť trestal

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/giroditalia

Preteky Giro d’Italia pokračovali 17. etapou. Tá viedla z mesta Commezzadura do Anterselva pri taliansko-rakúskych hraniciach. Po troch kopcoch v priebehu trasy dlhej 181 km sa cieľ nachádzal na kopci Antholz (6,6 km; 7,6%). V posledných 30 km sa však celý čas mierne stúpalo. Išlo o akúsi „stredne ťažkú“ horskú etapu.

O únik bol dnes veľký záujem, keďže profil aj postavenie etapy v kalendári priali utečencom. Včerajšia kráľovská etapa ubrala sily mnohým vážnym kandidátom na celkové poradie, v ktorom dnes bol na čele Richard Carapaz (MOV).  Ekvádorčan tak oslávil svoje narodeniny relatívne pokojne. Jeho tím Movistar viedol pelotón naprieč známou dolomitskou dolinou Val di Sole.

18 jazdci v úniku boli: Formolo (BOH), Masnada, Vendrame (Androni – Giocattoli – Sidermec), De La ParteAntunes (:ccc:), Kangert (:efd:), Conti (:uae:), Jungels (:qst:), C. HamiltonBakelants (:sun:), Chaves  (:mts:), Bouwman (:tjb:), BrambillaConci (:tfr:), De Gendt (:lts:), Peters (:alm:), Neilands (Israel Cycling Academy) a Maestri (Bardiani Valvole – CSF Inox – GreenTeam). Vypracovali si náskok siedmich minút. Pelotón zvolil jednoduchšie tempo a skupine dával dosť veľký priestor.

Najlepšie postaveným pretekárom v GC z úniku bol Davide Formolo (BOH). Talian strácal pred etapou na prvého Carapaza 11:51. Jeho 12. priečka sa tak mohla zlepšiť prienikom do prvej desiatky.

Únik s istou šancou na etapový triumf

Po stúpaní Elvas (3,4 km; 4,5%) si z úniku vyskočil Belgičan Bakelants a vydal sa na sólovú jazdu s minútovou výhodou na únik. Pred dvojkovým kopcom Terenten (6,6 km; 7,6%) sa k nemu pridali Amaro Antunes (:ccc:) a Thomas De Gendt (:lts:). Tieto pohyby nikam neviedli. Na niekoľko kilometrov sa utečenci rozdelili, no pred začiatkom stúpania bolo 18 dobrodruhov stále pokope. Držali si stále pohodlný náskok 6 minút na hlavný pelotón.

Bakelants Masnada boli najaktívnejší na vrchárskych prémiách, no na modrý dres Giulia Cicconeho (:tfr:) už pravdepodobne nikto počas ostávajúcich etáp nesiahne. Talian Conti skúsil nastúpiť ešte pred výrazným zdvihnutím cesty. Únik však ostal kompaktný.

V pelotóne nikto nemal snahu útočiť, k udržaniu takéhoto stavu prispela aj zostava Astany na špici. Pomocnú ruku podal aj tím Ineos, keďže Talian Formolo ohrozoval pozíciu Pavela Sivakova (:ins:) na deviatej priečke.

15 km pred cieľom sa zdvihol Nans Peters z Francúzska a vyskúšal šťastie. Do posledných 10 km vstupoval s náskokom 50 sekúnd na kolegov z celodenného úniku. Tam nikto nereagoval, chýbal aj kúsok spolupráce. Už bolo takmer isté, že niekto z týchto borcov získa etapový triumf. Na krátke, nie silné striedania sa už nedokázal pozerať Valerio Conti a tesne pod kopcom zaútočil.

To vyprovokovalo Boba Jungelsa, ktorý útočníka chytil. Talian to však vyskúšal ešte raz a ani tentokrát nikto okamžite nereagoval. Až o minútu ho nasledoval Esteban Chaves. Malý Kolumbijčan sa k nemu pridal. Petersov náskok však stále nestrácal na kvantite. Trojicu prenasledovateľov uzavrel Neilands z Lotyšska. Skupina za nimi nebola pri tejto ofenzíve veľmi aktívna.

Záverečné stúpanie

25-ročný Peters mal pred sebou ťažkú úlohu – udržať kvalitných jazdcov za sebou. K dispozícii mal stále menej ako minútový náskok, percentá cesta začala naberať 6 km pred cieľom. Za ním ťahal hlavne lotyšský šampión, Conti odmietal striedať, keďže mal kolegu v zadnej skupine a neskôr už nemal čo ponúknuť, lebo mu došli sily. To iba hralo do karát Francúza na čelnej priečke. Jeho výhoda sa nezačala zmenšovať, naopak, bola ešte o niekoľko sekúnd vyššia.

Početnejšia skupinka sa začala trhať. Zo stíhacej grupy nezostalo nič. Chaves ukazoval jasne najlepšie vrchárske kvality. Bol to sympatický výkon a po problémoch jazdca Mitchelton-Scott aj určitá dávka dôvery a motivácie.

Nans Peters si sebavedome išiel do cieľa po prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Ani odvážny Chaves ho už nedokázal zastaviť. Za ním sa ešte sformovali MasnadaNeilands Formolo.

Nans Peters napokon s prehľadom vyhral 17. etapu po bojovnom výkone v samostatnom úniku. Finišovalo sa na biatlonovom štadióne a mladý jazdec si svoj prvý víťazný dojazd vôbec dokonale užil. Druhý došiel Chaves, tretí Formolo. Tí vo finále stratili 1:34 a 1:54. Útok jazdca AG2R La Mondiale zjavne podcenili. Jeho tím sa na Gire spoliehal hlavne na služby Tonyho Gallopina (:alm:), no ten po viacerých dňoch v úniku nedokázal doručiť dobrý výsledok a odstúpil. Stajňa tak našla záchranu v podobe rodáka z Grenoble a z Talianska nepocestuje s prázdnymi rukami.

Bitka v pelotóne

Záverečné stúpanie prinieslo s rozdielom piatich minút „druhé“ preteky. Prácu Astany vyústila až do pokusu o utrhnutie viacerých favoritov. Jan Hirt (AST) rozbehol tempo, no jeho líder Miguel Ángel López (AST) nemal dynamiku na pokračovanie. Selekciu favoritov využil Mikel Landa (MOV), ktorý zaútočil spoločne s Hughom Carthym (:efd:). Za nimi ich stíhali Pozzovivo Nibali (:bmt:), Roglič (:tjb:), López (AST), Mollema (MOV) a Carapaz (MOV), ktorý sa prizeral na získavanie času kolegu Landu.

Španielovi sa podarilo vytvoriť väčší náskok a chcel sa dostať na priebežne pódium prvej Grand Tour sezóny. Nelenil ani ružový dres a pri útoku Lópeza sa Carapaz na neho nalepil a začal sa vzďaľovať Nibalimu Rogličovi. Napokon sa favoriti roztrhali a sekundy opäť zbierali jazdci Movistaru.

Ako prvý z GC jazdcov finišoval Landa s mankom 4:26 na víťaza, Carapaz López prišli s 12-sekundovým odstupom. Skupina s Nibalim Rogličom dostala od vedúceho Ekvádorčana sedem sekúnd. Nešlo o veľké medzery, no určite to pridá na morálke jazdcov Movistaru.

Celkové poradie

Defenzíva pri nosení ružovej? Carapaz povedal nesúhlasil. 26-ročný oslávenec si doprial útok a Giro d’Italia vedie už o 1 minútu a 54 sekúnd na domáceho Vincenza Nibaliho (:bmt:). 35-ročný Talian pykal za včerajší dlhý útok. O pódiové umiestnenie sa na moment musel báť Primož Roglič (:tjb:), ktorý nevyzeral najistejšie. Číslo v tabuľke sa mu však nemenilo, čas už áno. Celkovo stráca 2:16.

Pred týždňom bolo pódium pre Mikela Landu fantastickou predstavou, no o pár horských etáp sa to môže stať skutočnosťou. 29-ročný cyklista z Baskicka na svoj reálny cieľ potrebuje už len menej ako minútu. Bauke Mollema (:tfr:) sa zaradil do stíhacej skupiny s Nibalim a post sa mu nemení.

O snoch na prvú päťku môže začať myslieť Kolumbijčan Miguel Ángel López, ktorý dnes nasledoval Carapaza a polepšil si na šieste miesto. Môže za to aj ďalší z nevydarených dní Rafala Majku (BOH). Poliak obsadzuje až siedmu priečku a tretí týždeň mu vôbec nevychádza. Simon Yates došiel po Rogličovi a Nibalim a udržal sa na 8. mieste. Síce nie na úkor Sivakova, no Davide Formolo sa predsa len dostal do top-10. Talian stráca vyše 9 minút.

Posledné kilometre:

Profil:

Výsledky 17. etapy:

1.Nans Peters (Fra):alm:4:41:34
2.Esteban Chaves (Col):mts:0:01:34
3.Davide Formolo (Ita)BOH0:01:51
4.Fausto Masnada (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec
5.Krists Neilands (Lat)Israel Cycling Academy
6.Tanel Kangert (Est):efd:0:02:02
7.Valerio Conti (Ita):uae:0:02:08
8.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:
9.Chris Hamilton (Aus):sun:0:02:22
10.Andrea Vendrame (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec0:02:34

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV74:48:18
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:54
3.Primož Roglič (Slo):tjb:0:02:16
4.Mikel Landa (Spa)MOV0:03:03
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:05:07
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:06:17
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:06:48
8.Simon  Yates (GBr):mts:0:07:13
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:08:21
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:08:59

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár