9. etapa Vuelta a España 2022: Meintjes a Evenepoel nedali nikomu šancu

Vuelta a España 2022
9. etapa Vuelta a España 2022

zdroj: https://twitter.com/lavuelta/status/156313

9. etapa Vuelta a España 2022 svojím kopcovitým profilom uzavrela prvý pretekársky blok. Z víťazstva sa na vražednom stúpaní Les Praeres, kde sklon vozovky dosahoval aj 24%, tešil Louis Meintjes, ktorý celý deň strávil v úniku. Napodobnil tak Simona Yatesa z roku 2018. Druhý finišoval Samuele Battistella (AST) taktiež z celodenného úniku. Tretia priečka sa ušla Edoardovi Zambaninimu (TBV).

Priebežný líder Remco Evenepoel (:dqt:) finišoval ako prvý zo skupiny hlavných GC favoritov, konkrétne na 4. mieste. Čo je však dôležité, mladý belgický supertalent v závere jasne demonštroval, že červený dres mu právom patrí. V strmých úsekoch ukazoval, že vrchárske remeslo má perfektne zvládnuté a poraziť ho bude každým skončeným dňom menej a menej možné.

9. etapa Vuelta a España 2022 – priebeh

Profil:

 

 

https://www.lavuelta.es/en/stage-9

Štart:

Dlhá tvorba úniku

Síce sa dnešná etapa svojím členitým profilom podobala včerajšej, celodenný únik sa vytvoril až po úvodných 50 kilometroch. Spočiatku sme mohli vidieť snahu viacerých jazdcov prebojovať sa na čelo. Medzi nimi nechýbali ani v zelenom jazdiaci Mads Pedersen (:tfr:) či dúhový Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý sa pred etapou vyjadril na adresu svojho lídra Remca Evenepoela v pozitívnom zmysle.

Napokon až v priebehu prvého klasifikovaného stúpania došlo k vytvoreniu početného úniku. Dostalo sa doň deväť cyklistov (Samuele Battistella (AST), Edoardo Zambanini (TBV), Dylan van Baarle (:ins:), Louis Meintjes (:iwg:), Filippo Conca (:lts:), Jimmy Janssens, Robert Stannard (Alpecin Deceuninck), José Manuel Diaz Gallego (Burgos-BH) a Simon Guglielmi (Arkea Samsic)). Postupne, ako kilometre ubiehali, si čelná skupina dokázala vypracovať viac ako 5-minútový náskok na pelotón.

Aj z toho dôvodu sa pretekanie na vrchárskych prémiách stalo rýdzo záležitosťou úniku. Keďže sa v čele nenachádzal najlepší vrchár Vuelty Jay Vine (Alpecin Deceuninck), Robert Stannard sa ako jeho tímový kolega snažil súperom vykradnúť čo najviac bodov. Týmto krokom došlo ku krásnemu potvrdeniu, že cestná cyklistika je kolektívny šport.

Mirado del Fito a Alto de la Llama

Druhým klasifikovaným stúpaním dňa bolo Mirado del Fito (1. kategória) o dĺžke 9 kilometroch. Na jeho vrchol ako prvý opäť vyšiel Robert Stannard v prospech svojho vrcharského lídra Vineho, ktorý jazdil v kompaktnom pelotóne. Ten bol drvivú väčšinu etapy pod taktovkou stajne Quick – Step Alpha Vinyl.

Rovnaký scenár sa zopakoval aj na treťom stúpaní dňa (Alto de la Llama; 3. kategória). Duo Stannard a Janssens zbierali najväčšie bodové porcie.

Menšie problémy

Po treťom klasifikovanom stúpaní, 50 kilometrov pred cieľom, sa zopár cyklistov ocitlo na zemi. Medzi nimi boli Jonathan Caicedo (:efn:), Antoine Raugel (ACT), Hector Carretero (Kern Pharma) a Alexey Lutsenko (AST). Vážne zranenia im však neskrížili cestu. Medzitým skupina na čele mala k dobru viac ako 5 minút. Pelotón bol naďalej kompaktný a jazdiaci v konštantnom tempe. Výrazna zmena sa predpokladala až príchodom cieľového stúpania.

Šprint vo Villaviciosa

Ešte pred strmým horským finišom bola na programe šprintérska prémia. Uniknutý Filippo Conca na nej za víťazstvo zobral 20 bodov do súťaže o zelený dres. Ten v priebehu celej etapy pevne hájil Mads Pedersen.

Záver

Síce cieľove stúpanie Les Praeres meralo iba 3 900 metrov, nejednalo sa o jednoduchý kopec. Najmä kvôli brutálnemu priemernému sklonu o hodnote 12%, pričom maximá miestami dosahovali až nepekných 24%. Preto už od úvodu to boli ozajstné eliminačné preteky a netrvalo dlho, kým sa vyselektovali tí najodolnejší. Či už z celodenného úniku, či z hlavného poľa.

Z úniku najčerstvejšie vyzerala dvojica v zložení Samuele Battistella a Jimmy Janssens, ktorá sa osamostatnila na čele pretekov ešte pred začiatkom finálového stúpania. Na hlavné pole vedené Julianom Alaphilippom mala k dobru 3 minúty.

Po úvodných metroch stúpania sa Jimmy Janssens dokázal svojmu rivalovi Samuelovi Battistellimu vzdialiť. Avšak sólo jazda za víťazstvom to nebola. Po strmých 500 metroch ho obehol Louis Meintjes.

Hlavné pole sa taktiež razom vyselektovalo. Spočiatku pospolu jazdili najväčší favoriti ako Primož Roglič (:tjb:), Remco Evenepoel a Enric Mas (MOV), avšak 2 300 metrov pred cieľom Remco Evenepoel mierne zvýšil tempo, čím dostal RogličaAyusom do problémov. Na chvíľku sa Evenepoela dokázal držať Enric Mas, avšak naozaj len na chvíľu… Belgický supertalent predvádzal to najkrajšie a najlepšie vrchárske remeslo a jasne demonštroval, prečo na sebe nosí červený dres a že mu na konci prvého pretekárskeho bloku právom patrí.

Preteková situácia kilometer do cieľa už jasne našepkávala, že víťazom 9. etapy Vuelty sa stane Louis Meintjes z celodenného úniku a to aj napriek skvelej a miestami neuveriteľnej jazde červeného Remca Evenepoela. Jemu sa napokon ušlo štvrté miesto, keďže druhý ešte z úniku finišoval Samuele Battistella. Tretia priečka sa ušla Edoardovi Zambaninimu.

9. etapa Vuelta a España 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe voľný deň. Po ňom si pretekári zmerajú sily proti chronometru.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár