Ackermann najdlhším šprintom vyhral semiklasiku Bredene – Koksijde 2022

ackermann

zdroj: twitter.com/bingoalpauwels/status/1504849247275044865

Deň pred monumentom Miláno – San Remo sa konal 20. ročník prevažne rovinatej semiklasiky Bredene – Koksijde 2022, ktorú sme dlhé roky evidovali pod názvom Handzame Classic. Trať dlhú takmer 200 kilometrov medzi pobrežnými mestami Bredene a Koksijde vyhral Pascal Ackermann (UAD), ktorý síce v závere ostal úplne osamotený, no jednoznačnej najdlhším šprintom dokázal odbiť útoky rivalov. Druhý skončil Hugo hofstetter (Arkéa-Samsic). Na treťom mieste sa umiestnil vlaňajší víťaz Tim Merlier (Arkea-Samsic), ktorý v záverečnej zákrute prehral pozičný boj.

Pascal Ackermann si na tomto podujatí pripisuje už druhé víťazstvo. To prvé prišlo v roku 2019.

Bredene – Koksijde 2022 – priebeh

Profil:

https://bredenekoksijdeclassic.be/wedstrijdinfo22

Slávnostný štart:

Cyklisti z mesta Bredene odštartovali o 12.15. V pelotóne, ktorý nabral južný smer, jazdil aj Tim Merlier (Alpecin-Fenix), obhájca titulu z minulého roku.

Hneď v úvodných kilometroch sa vytvoril 5-členný celodenný únik v zložení Patrick Gamper (BOH), Adrien Petit (:iwg:), Karl Patrick Lauk (Bingoal Pauwels Sauces WB), Kasper Saver (Minerva Cycling) a Thibau Verhofstadt (Tarteletto – Isorex). Na pelotón si dokázali vypracovať solídny náskok, ktorý si udržiavali.

Duo Monteberg a Kemmelberg

V centrálnej časti semiklasiky na cyklistov čakali dva helingeny, ktoré sú známe najmä z klasiky Gent – Wevelgem. Išlo konkrétne o dláždený Monteberg a Kemmelberg, ktoré dnes mali byť zdolané dvakrát. Po obidvoch prejazdoch si čelo pretekov udržiavalo trojminútový náskok na hlavné pole. To ale jazdilo vo vysokom tempe, pretože sa dvíhal nepríjemný bočný vietor, ktorý je najtypickejšou črtou semiklasiky Bredene – Koksijde.

Rozhodujúca rovina

Pre semiklasiku Bredene – Koksijde je typická najmä 80-kilometrov dlhá rovina, na ktorej zvykne nepríjemne od Severného mora fúkať. Preto veľakrát v závere vidíme záverečný šprint z vyselektovanej skupiny cyklistov.

Na méte 60 kilometrov pred cielom však nefúkalo dostatočne silno na to, aby sa pelotón roztrhal. 5-členný únik si udriažal konštantný náskok 3 minút.

Campenaerts je až príliš aktívny

Na poslednom dláždenom úseku (56 kilometrov pred cieľom) zaútočil z pelotónu Victor Campenaerts (:lts:). Jeho nástupu nestíhali ani jeho tímoví kolegovia. Tempo v balíku sa však zvýšilo, čo rezultovalo v jeho rozdelení na tri početné skupiny. Pravé pretekanie sa začalo.

Prvá skupina, ktorá sa zrodila z pelotónu, pozostávala z približne 25 pretekárov, medzi ktorými sa nachádzal aj obhájca víťazstva Tim Merlier (Alpecin-Fenix) či Jannick Steimle (:dqt:). Victor Campenaerts naďalej búšil do pedálov spoločne so svojím kolegom, no neskôr obaja pochopili, že ich snaha je v tejto pasáži pretekov nelogická. Zaradili sa späť do skupiny favoritov. Na ňu sa spätne doťahoval zvyšok pelotónu. Naopak, 5-členný únik mal k dobru už len 80 sekúnd.

Záverečných 40 kilometrov opät pokope

40 kilometrov pred cieľom bola situácia na trati nasledovná: vpredu stále kvinteto pretekárov zotrvávalo v celodennom úniku. Za nimi o 10 sekúnd jazdila skupina favoritov, do ktorej sa zapojil už aj pelotón. Schýľovalo sa k vytvoreniu kompaktného pelotónu. To sa napokon udialo na záverečnom okruhu. Hromadný šprint sa stával čoraz väčšou a väčšou skutočnosťou. Na čele pracovali najmä tímy Quick-Step Alpha VinylLotto – Soudal a Alpecin-Fenix.

Záverečný šprint

V momente, keď sa nabetón vedelo, že dnešný víťaz bude najrýchlejší šprintér na páske, šprintér Itamar Einhorn (:isn:) sa nepríjemne ocitol na zemi. Väčšie šťastie však mali ostatní favoriti, ktorí si to na milimetre rozdali v samotnom závere.

Ako prvý začal z hrotu pelotónu šprintovať Pascal Ackermann (UAD), kotrý si to hodil na riadne dlhý šprint bez lead-out mana. V posledných metroch ho dobiehal Hugo Hofstetter (Arkéa-Samsic),no nemecký rýchlik dokázal preťať cieľovú čiaru ako prvý. A to aj napriek tomu, že v samotnom závere bol úplne sám. Obhájca titulu Tim Merlier v poslednej zákrute zaostal, a preto skončil až tretí.

Bredene – Koksijde 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Už zajtra uvidíme Petra Sagana (TotalEnergies) na prvom monumente sezóny, na slávnej La Primavere.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár