Miláno – San Remo 2022 Preview: Na monumente nebude chýbať Peter Sagan

Peter Sagan

zdroj: facebook.com/PeterSagan

V sobotu 19. marca sa odohrá prvý z jarných monumentov Miláno – San Remo 2022. Pelotón absolvuje tradičnú trasu, na ktorej nebudú chýbať známe stúpania Cipressa a Poggio. Na štart 113. ročníka sa postaví aj Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý skončil piaty na generálke Miláno – Turín.

História Miláno – San Remo

Preteky v severozápadnom Taliansku sa po prvýkrát uskutočnili v roku 1907. Od svojho vzniku sa neuskutočnili len trikrát. V roku 1916 ich zastavila prvá svetová vojna a v rokoch 1944-45 druhá svetová vojna. Tradične sa táto klasika s prívlastkom jarná konala vždy v tretiu marcovú sobotu. Rok 2020 priniesol zmenu, keď museli byť preteky presunuté pre pandemickú situáciu na ôsmeho augusta. Už o rok neskôr sa však vrátila na pôvodný marcový termín.

Víťazi Miláno – San Remo (posledných 10 rokov)

Najdlhšia jednorázovka v kalendári pretekov ponúka niekoľko príležitostí pre vrchárov i šprintérov. Dlhá trať však v minulosti ponúkla šprint skupín, v ktorých sa presadzovali najrýchlejší muži pelotónu. Stúpania v závere dlhej trate využívali výbušní vrchári, ktorí dokázali ataky pretaviť v triumf.  O taký sa postaral Belgičan Jasper Stuyven (:tfr:), keď v roku 2021 zaútočil na vrchole stúpania na Poggio.

  • 2021 Jasper Stuyven
  • 2020 Wout Van Aert
  • 2019 Julian Alaphilippe
  • 2018 Vincenzo Nibali
  • 2017 Michal Kwiatkowski
  • 2016 Arnaud Démare
  • 2015 John Degenkolb
  • 2014 Alexander Kristoff
  • 2013 Gerald Ciolek
  • 2012 Simon Gerrans
Jasper Stuyven
Jasper Stuyven rozhoduje Miláno – San Remo. © Luca Bettini – LaPresse

Miláno – San Remo 2022 – parametre

  • typ: šprintérska klasika
  • dátum: 19. marca (sobota)
  • štart: 9:50 hod.
  • predpokladaný cieľ: 16:05 hod.
  • UCI Tour: World Tour
  • kategória: muži Elite
  • TV vysielanie: Eurosport 2

Trasa pretekov

Trasa sa po zmenách, kvôli pandemickým opatreniam súvisiacim s Covidom-19, vrátila k známemu formátu. Cesty z Milána do San Rema neobsahujú veľké prekážky v podobe dláždených úsekov či štrkových ciest. Náročnosť tejto klasiky umocňuje jej dĺžka. Pelotón absolvuje neúprosných 293 kilometrov.

Profil:

zdroj: milanosanremo.it/en/the-route/

Ako už bolo spomenuté, väčšina pretekov sa odohrá na rovine. Štartové pole bude po prvýkrát stúpať až v polovici pretekov. Po výstupe na Turchino pelotón sklesá k pobrežiu Ligúrie. Nasledovať bude rovinatý úsek, pričom sa bude čakať na posledných 50 kilometrov trate.

Predohrou bude trojica krátkych stúpaní Capo Melle, Capo Cervo a Capo Berta pred dvojicou kľúčových výstupov. Ako prvým dôležitým momentom pretekov bude stúpanie Cipressa. Na svojich 5 kilometroch dĺžky ponúkne prevýšenie na úrovni štyroch percent. Pelotón môže tento kopec využiť na selekciu menej odolných pretekárov.

K rozhodujúcim momentom môže prísť na Poggiu. Krátky 3,7 kilometrov merajúci kopec je tým správnym na útoky favoritov, pretože obsahuje úseky s osem percentným prevýšením. Po jeho zdolaní bude do cieľa chýbať už len krátkych šesť kilometrov. Posledné dva kilometre na Via Roma sú situované na rovine. V závere bude rozhodovať správna pozičná jazda.

Peter Sagan opäť na štarte

Peter Sagan (TotalEnergies) bude opäť zápoliť o víťazstvo na Miláno – San Remo. Pre Slováka pôjde už o 12. štart na prvom z trojice veľkých monumentov. Trojnásobný majster sveta chce k triumfom na Okolo Flámska (2016) a Paríž – Roubaix (2018) pridať aj víťazstvo v Taliansku. Najbližšie bol v rokoch 2013 a 2017, keď preťal cieľ na druhom mieste. Posledné tri ročníky finišoval vždy pod pódiom na neobľúbenom štvrtom mieste. Tento rok sa 32-ročný cyklista pokúsi zlomiť smolu talianskych ciest.

zdroj: https://twitter.com/Milano_Sanremo/status/1400037064180121601/photo/1

Šprintérsky dojazd

Rovinatý taliansky monument budú chcieť ovládnuť šprintéri. V štartovom poli sa nachádzajú zaujímavé šprintérske mená, ktoré môžu zamiešať priebehom pretekov. Na trať sa pre zdravotné problémy nepostaví úradujúci majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Tím QuickStep-AlphaVinyl preto stavil na šprintéra Fabia Jacobsena (:dqt:). Spomedzi jazdcov, ktorí sa budú spoliehať na šprintérsky dojazd, figurujú víťazi minulých ročníkov Arnaud Démare (FDJ) i Alexander Kristoff (:iwg:)

Miláno - San Remo 2020
zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

Nezastaviteľný Tadej Pogačar

Prekaziť radosť špurtérom bude chcieť v aktuálnej sezóne nezastaviteľný Tadej Pogačar (:uae:). Slovinec otvoril rok 2022 obhajobou celkového víťazstva na UAE Tour. Dokázal dlhým únikom sebavedomo ovládnuť Strade-Bianche i taliansky etapák Tirreno – Adriatico. Vo svojej jazde môže pokračovať aj na Miláno – San Remo, kde sa môže súperov zbaviť na stúpaní cez Poggio.

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico/status/1502663939716485127/photo/1

Širší okruh favoritov

Medzi favoritov musíme zaradiť aj obhajcu triumfu Belgičana Jaspera Stuyvena (:tfr:), no i jeho krajana Wouta Van Aerta(:tjb:). Víťaz roku 2020 ukázal, že môže využiť útok počas výstupu a rovnako sa zapojiť aj do špurtu.  Zamiešať kartami môžu aj jazdci ako Matteo Trentin (:uae:), Jasper Philipsen (Alpecin-Fénix) i Greg Van Avermaet (ACT).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár