Miláno – San Remo 2021: Jasper Stuyven šokoval. Sagan opäť štvrtý

Jasper Stuyven Miláno - San Remo 2021

zdroj: LaPresse - Marco Alpozzi

Belgičan Jasper Stuven (:tfr:) vyhral Miláno – San Remo 2021. Na prvom monumente sezóny na cieľovej rovinke zaútočil a udžral favoritov. Druhý skončil v šprinte za ním Caleb Ewan (:lts:) a tretí bol Wout van Aert (:tjb:). Peter Sagan (BOH) prežil selekciu a v šprinte bol po dobrom výkone štvrtý.

Na poslednom kopci Poggio útočili najväčší favoriti a vytvorila sa zriedená skupina favoritov zložená zo 17 jazdcov. Na konci klesania, 2,2 kilometra pred cieľom využil Jasper Stuyven dobrý strategický moment a zaútočil. V predposlednom kilometri sa na neho dostal Søren Kragh Andersen (DSM), ktorý ťahal s vidinou druhého miesta po krátkom neúspešnom útoku na Stuyvena.

Belgičan sa držal za kolesom Dána a v posledných 250 metrov ešte poslednýkrát nastúpil. Za ním sa šprintovalo, ale 28-ročný jazdec to v sedle s vypätím všetkých síl udržal o dĺžku bicykla. Stuyven získal najväčšie kariérne víťazstvo. Na konte mu svietia tituly z klasík Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brusel-Kuurne. Skôr kockový klasikár však v sobotu na Via Roma ukázal svoje taktické myslenie a prekvapil najväčšie mená.

Peter Sagan (BOH) na Poggiu okamžite nebol schopný reagovať na útoky Juliana Alaphilippa (:dqt:) a Wouta van Aerta (:tjb:). Na klesaní sa dostal na čelo a zapojil sa do šprintu. V momente nástupu Stuyvena strácal niekoľko metrov na Ewana alebo Mathieu van der Poela. Na páske však mal vyššiu rýchlosť, ale ani tentokrát to nestačilo na víťazstvo v klasike, ktorú ešte nevyhral. Pri jedenástej účasti skončil piatykrát na štvrtom mieste. Túto priečku obsadil aj v rokoch 2019 a 2020. Po prekonaní koronavírusu a po prvých pretekoch sezóny Tirreno – Adriatico ide o výborný výsledok.



V šprinte bol druhý Caleb Ewan, ktorý sa výborne držal s favoritmi na kopci. Wout van Aert neobhájil svoje vlaňajšie víťazstvo. Skonči na tretej priečke. Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix) napokon nezaútočil na Poggiu, ako sa očakávalo. Holandský majster mal zlú pozíciu, z ktorej sa nevedel pri vysokom tempe dostať.

Finiš Miláno – San Remo 2021 (video):

Ako prebehlo Miláno – San Remo 2021?

La Primavera

V prvý deň jari (taliansky „primavera“) bol čas na skutočne prvú veľkú klasiku roka. Miláno – San Remo malo 299 kilometrov, jednalo sa o najdlhší deň v celom kalendári.

Monotónne kilometre nenarušil ani krátky výstup na Colle di Giovo a prímorská rovina. Nasledovali Tre Capi – tri krátke stúpania Capo Mele, Capo Cervo a Capo Berta. Finále sa odohralo na legendárnej kombinácii kopcov Cipressa (5,6 km – 4,1% – 21,6 km do cieľa) a Poggio di Sanremo (3,7 km – 4% – 6 km do cieľa). Po zjazde sa finišovalo na dvojkilometrovej rovine na slávnej ulici Via Roma.

Cesta z Milána k pobrežiu Ligúrskeho mora bola sprevádzaná slnečným počasím. Najprv však bolo menej 10 ºC, ale postupom dňa sa teplota zlepšila o tri stupne. Väčšina pretekárov mala návleky na nohy a hrubú vrstvu na tele, ktoré postupne zhadzovali. Fúkalo však zo severovýchodu a hlavne v poslednej časti dňa to znamenalo zadný vietor o rýchlosti 25 km/h. To malo povzbudiť útočníkov, ktorým by zadný bočný vietor pomohol.

Profil Miláno – San Remo 2021:

Miláno - San Remo 2021 profil
Profil. zdroj: milanosanremo.it

V úniku aj diabetici

172 jazdcov sa z milánskeho námestia Piazza Castello o 9:40 vydalo na 112. edíciu jednej z úplne najslávnejších klasík. Po pár kilometroch sa na čele usadil únik v zložení: Taco van der Hoorn (:iwg:), Mathias Norsgaard (MOV), Mattia Viel, Filippo Tagliani (Androni Giocattoli-Sidermec), Nicola Conci (:tfr:), Alessandro Tonelli (Bardiani CSF-Faizane) a dvojica z diabetického tímu Novo Nordisk Charles Planet a Andrea Peron.

Najprv mali náskok siedmich minút. Na čele sa usadili tímy favorizovaných pretekárov Team Jumbo-Visma s obhajcom Van Aertom, Alepecin-Fenix pre Van der Poela. V prvej polovici sa na špicu dostavil jeden z najlepších domestikov pelotónu Tim Declercq (:dqt:) a postupne sťahoval náskok pre svojich tímových lídrov Alaphilippa či Balleriniho. Po troch hodinách bola priemerná rýchlosť pretekov pomerne vysoká – 43,73 km/h.

Šetrenie silami

Nasledovali dlhé a nudné, ale dôležité kilometre. Aj na prvých kilometroch sa rozhoduje. Ako? Favoriti musia šetriť čo najviac síl, musia mať dostatočnú podporu od tímu, aby nebolo sami na vetre, aby sa po hygienickej prestávke dokázali v poriadku vrátiť a podobne. Všetko sa to malo zúčtovať na konci najdlhšieho dňa.

Embed from Getty Images

Šetrilo sa aj na najvyššom bode pretekov, Colle di Giovo vo výške 516 m. n. m. Po dlhom zjazde sa v meste Savona prešlo ku pobrežiu. Do cieľa vtedy ostávalo 108 kilometrov a náskok úniku bol na hranici troch minút. Práve na otvorených cestách Ligúrie sa tradične zvýšilo tempo a preteky sa dostali do poslednej tretiny.

Miláno - San Remo 2021 pelotón
zdroj: Miláno – San Remo 2021 pelotón

Na Tre Capi rozklad úniku a boj o pozície

Ako prvý z úniku odpadol jazdec Pro talianskeho tímu Androni Mattia Viel. Zvyšok mal náskok 1:30 min a pelotón stále viedli rovnakí muži, hlavne Declercq či Paul Martens (:tjb:) už viac ako 200 km.

Tvrdé tempo dnešného dňa naznačovala priemerná rýchlosť 45 km/h po piatich hodinách, ale aj to, že na prvom kopčeku pri pobreží Capo Mele 45 km pred cieľom únik zrýchlil. Odpadli z neho Planet aj Peron a ostali už len mladý Dán Norsgaard, Holanďan Van der Hoorn, Taliani Conci a Tonelli.Posledný menovaný zaútočil 38 km pred cieľom, no ešte raz sa spojil s kolegami.

Vtedy sa začalo v pelotóne bojovať o pozície, nikto nechcel pred najdôležitejšími časťami ostať vzadu a potom zbytočne míňať sily. Na špicu sa pridal aj tím BORA – hansgrohe, ktorý to dnes hral na Maxa Schachmanna (BOH), respektíve Petra Sagana (BOH). Pred posledným malým kopcom Capo Berta dostal Sam Bennett (:dqt:) a o niekoľko kilometrov sa vrátil do pelotónu. Tím mu neposlal pomoc a šanca na triumf pre neho zmizla.



Cipressa a koniec úniku, bez útokov

26 km pred cieľom prišiel predposledný kopec dňa Cipressa. Únik mal na jeho päte už len 20 sekúnd. Ako posledný z neho odolal Van der Hoorn. Dostihnutý bol 24 km pred cieľom. O tempo sa starali Timo Roosen a Sam Oomen z Jumbo-Visma. Celý balík sa natiahol, ale útoky tu ešte neprichádzali.

Odpadali však viacerí možní kandidáti na dobré umiestnenie. Najprv kvôli mechanickému problému Alberto Bettiol (:efd:), neskôr kvôli výkonnosti Fernando Gavíria (:uae:). V problémoch bol aj Elia Viviani (COF).

Peter Sagan s tímom sa stále držal na popredných priečkach. V jednom momente sa Slovák nepríjemne stretol s Mathieu van der Poelom, ktorý musel uhnúť a vyjsť na kraj cesty. Nič zásadné to však neznamenalo.

Krátke rozdelenie a spojenie

Na klesaní z Cipressy bol prvý tím INEOS Grenadiers. Viedol Filippo Ganna, pre lídrov Michala Kwiatkowskeho a Toma Pidcocka. Pelotón sa aj napriek pasívnemu prístupu po stúpaní rozdelil. Čelná skupina mala približne 30 jazdcov a boli v nej všetci favoriti.

13 km pred cieľom sa dve skupiny spojili ku Poggiu smerovala veľká 60-členná grupa. Na čele ťahal aj tím BORA s Marcusom Burghardtom. Peter Sagan sa držal na prvých desiatich kolesách.

Ganna ovládal Poggio

Tradičné hektické momenty prichádzali pred posledným bodom dňa. Viedli borci z Ineosu, najmä majster sveta v časovke Filippo Ganna. Tempo bolo veľmi vysoké, nikto nemal ani nárok zaútočiť. Hra sa otvorila, až keď domáci jazdec dokončil svoju robotu.

Alaphilippe a Van Aert útočia

Julian Alaphilippe a Wout van Aert útočia, medzeru zatvoril Mathieu van der Poel. © LaPresse – Fabio Ferrari

6,5 km pred cieľom konečne prišiel útok Juliana Alaphlippa (:dqt:) a nasledoval ho Wout van Aert (:tjb:) a neskôr sa pridali Mathieu van der Poel, Max Schachmann, Caleb Ewan, Tom Pidcock, Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Jasper Stuyven, Soren Kragh Andersen.

Sagan mal na vrchole z Poggia približne päťsekundovú stratu, bol v spoločnosti Toma Pidcocka (INEOS) a Alexa Aranbura (AST). Na klesaní sa docvakol na čelo.

Jasper Stuyven a správny moment

Jasper Stuyven
Jasper Stuyven rozhoduje. © Luca Bettini – LaPresse

Keď sa nikto v 19-člennej skupine nevedel dohodnúť, na konci klesaní 2,1 km pred cieľom zaútočil Belgičan Jasper Stuyven. Za nimi sa najväčší favoriti na seba pozerali a nikto nechcel ihneď stíhať. Na kolese Belgičana sa v poslednom kilometri ocitol Soren Kragh Andersen. Dvojica mierila do cieľa iba s pár sekundami.

Na čele 19-člennej skupiny pracoval Julian Alaphilippe, neskôr zrýchlil Matteo Trentin (:uae:). Ako prvý v posledných 300 metroch nastúpil Mathieu van der Poel, ale o pár sekúnd sa vpredu zdvihol Jasper Stuyven, ktorý to dotiahol do cieľa.

Výsledky Miláno – San Remo 2021

Poz.JazdecTímČas
01Jasper StuyvenTrek-Segafredo6:38:06
02Caleb EwanLotto Soudal+ 00
03Wout Van AertJumbo-Visma+ 00
04Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
05Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 00
06Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
07Alex AranburuAstana-Premier Tech+ 00
08Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 00
09Søren Kragh AndersenTeam DSM+ 00
10Anthony TurgisTotal Direct Energie+ 00
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár