Diabetik sa napriek chorobe stal profíkom. Planet: „Ak nerobíte v pelotóne nič, načo potom trénujete?“

Magazín

zdroj: ©Martin Nordmark

Bora, Quick Step, UAE. V Bardejove sa zoradili veľké tímové autobusy na kvalitou naplnený 63. ročník Okolo Slovenska. V mixe hviezd sa však našiel aj možno menší, no srdcom veľký prokontinentálny tím Novo Nordisk. Ten sa na prvý pohľad stráca v ďalších, druhodivizných tímov, no niečím je on aj jeho jazdci jedinečný.

Americká stajňa Team Novo Nordisk zastrešuje jazdcov, ktorí všetci majú jednu vec spoločnú – cukrovkou typu 1. Hlavný sponzor Novo Nordisk je farmaceutická spoločnosť so zameraním najmä na diabetológiu a poskladala družstvo zložené výhradne z diabetikov. Tím, prvý takýto na svete, vznikol v roku 2006 a chce hlavne rozširovať myšlienku, že nie vždy je všetko stratené.

Medzi cyklistickou verejnosťou je jeho najznámejším jazdcom Charles Planet. 25-ročný Francúz pozná svoju diagnózu od desiatich rokov.

Svoju kariéru začal Planet na horských bicykloch a v cyklokrose. Dve kolesá obľuboval od svojich ôsmich rokoch, keď ho na cyklistickú cestu priviedol otec, tiež cyklista, v rodnom Remiremont. O dva roky bola Planetovi diagnostikovaná cukrovka a myslel si, že jeho budúca kariéra je preč. Jeho rodina sa mu snažila pomôcť pri návrate do bežného detstva, v ktorom nemohol chýbať pravidelný šport. V MTB sa stal majstrom Lorraine a v tímovej disciplíne pomohol Francúzsku na majstrovstvách sveta k prvému miestu.

@Veloimages

Po tom, čo sa dopočul o projekte tímu Novo Nordisk, začal jeho dres obliekať v sezóne 2013 a definitívne prestúpil na cestu. O rok neskôr bol celok premiestnený do druhej najvyššej úrovne – prokontinentálnej. V debute na veľkých pretekoch Okolo Kalifornie 2014 si Planet vybojoval dres pre najbojovnejšieho jazdca a ten držal až do tretej etapy. V roku 2018 zažil skvelé výsledky na Okolo Maďarska, kde bol v prológu druhý a piaty v druhej etape.

V tejto sezóne získal svoj prvý špeciálny dres v kariére. Na Okolo Poľska bol jednoznačne najbojovejším jazdcom na pretekoch, kedy takmer v každej etape bojoval v úniku a zbieral body. Okrem toho bol siedmy na Okolo Estónska, v krátkom prológu bol štvrtý. Dokončil aj monument Miláno – San Remo, piatykrát za sebou. Nie je prekvapením, že až štyria jazdci z úniku dňa boli z Novo Nordisk. Na prvé profesionálne víťazstvo však mladý Planet stále čaká.

Momentálne je na Okolo Slovenska, kde v prvej etape skončil 76. V časovke obsadil 44. miesto so stratou 51 sekúnd.

Planet je úspešným profesionálom, ktorý sa dokázal popasovať s nečakanými životnými okolnosťami. Žije so svojou priateľkou a takmer všetok svoj čas venuje cyklistike. Tej by sa chcel venovať aj v budúcnosti, napríklad ako športový riaditeľ.

Po prvej poletape Okolo Slovenska nám bol Charles ochotný objasniť isté veci.

@OliverGrenaa

„Tím podal naozaj dobrý výkon, Andrea [Peron] skončil ôsmy. Je tu veľa jazdcov, veľké tímy, silní pretekári a ôsme miesto je naozaj pekné. Odo mňa to nebolo super, musel som sa vyhnúť pádu, to ma spomalilo a proste som iba došiel nejak do cieľa. Teraz si trochu oddýchnem a potom ideme na časovku. Na tú sa nešpecializujem. Časovky mám rád, keď sú naozaj technické s mnohými zákrutami. Ale táto bude o čistom výkone a sile…Uvidíme, ako to pôjde, budem sa snažiť.“

„Na Slovensku som prvýkrát. Prišiel som iba včera, iba teraz objavujem krajinu. Je celkom pekná. Ráno bolo dosť chladné, vo Francúzsku je stále veľmi teplo. Aj napriek tomu si to tu užívame, hlavne slnečné popoludnie. Viem o Petrovi Saganovi, jeho bratovi a chalanoch z Bory, ale často s nimi nejazdím. Niekedy, keď idete do východnej Európy, tak stretnete iných borcov z kontinentálnych tímov.“

Charles prednedávnom podpísal nový kontrakt s Team Novo Nordisk. V tíme ostane ešte mininálne jednu sezónu, v ktorej by veľmi rád chcel zmeniť isté postupy. V predošlých pretekoch už dosahoval veľmi pekné výsledky, no ambiciózny Francúz mieri ďalej.

„Tento rok som bol v dosť v únikoch. Chcel som získať špeciálne dresy alebo to dokonca udržať na pásku. Ďalší rok…nuž porozprávame sa o tom so športovým riaditeľom. Asi by sme sa chceli viac tlačiť v závere, získať nejaké výsledky v top-10. Mal som naozaj peknú sezónu, ale na konci etáp by som rád získal nejaké kvalitné umiestnenia. Na to sa budem sústrediť v ďalšom roku a v budúcnosti.“

@ReneVigneron

Úniky sú veľmi zaujímavou cyklistickou kapitolou. V rovinatých etapách sú väčšinou kontrolované pelotónom so šprintérmi a úspešnosť pár jazdcov na čele pretekov je veľmi nízka. Planet, ako aj ďalší borci však veria, že práve skorý útok a držanie sa v niekoľkominútovej medzere od balíku mu raz vynesie víťazstvo.

„Keď viete, že pelotón sa blíži, musíte aj naďalej pokračovať na 100 percent, predtým trochu pošetriť nohy a ostať vpredu. Samozrejme, sú etapy, kde v žiadnom prípade nezvíťazíme z úniku, ale vždy musíte veriť, že to dokážete. Naozaj mám rád účasť v únikoch. Keď ma už balík chytí, aspoň si môžem povedať, že som mal dobrý deň na špici.“

Ak si spomenieme na nedávne preteky Okolo Poľska, práve Planet okorenil niekedy monotónne a nudné šprintérske etapy. Po nultom kilometri si naskočil do brejku dokonca v štyroch etapách, počas nich nosil aj vrchársky dres, ktorý však stratil. Modré tričko pre najaktívnejšieho pretekára na konci mu však neuniklo. Bol to prvý špeciálny World Tour dres pre celý tím.

Na pretekoch sme boli aj my osobne a pri tímovom autobuse sme sa Planeta spýtali, či aj v šiestej etape zo Zakopaného pôjde do úniku. Síce vravel, že je už dosť vyčerapný, no aj prostredníctvom pár slov ukázal, že stále to chce skúšať a že sa nechce jednoducho vzdať.

„Ak sedíte v pelotóne celý čas, nerobíte nič, načo potom trénujete doma?“

Novo Nordisk robí rozdiel hlavne v poslaní. Diabetici pretekajú v jednom z najťažších športov vôbec a určite sa necítia znevýhodnení, čo ukazujú najmä na ceste.

@Veloimages

„Fungujeme presne ako každý iný tím, musíme však iba pamätať na isté veci ohľadom cukrovky počas celého dňa. Zobudíte sa, skontrolujete si hladinu cukru a podľa potreby si vstreknete inzulín. Idete na tréning. Počas jazdy jete celkom často, ale každý výjazd je iný. Následne sa vrátite, naobedujete sa, snažíte sa tráviť čas s rodinou alebo oddychovať. Osobne aj robím nejaké veci v dome.“

„Všetko je to bežné, ako každý iný profík. Iné je iba to, že sa musíte starať o cukor 24 hodín denne. Nedbanlivosť môže urobiť rozdiel vo výkonnosti na pretekoch.“ 

Čo je cukrovka typu 1?

Veľa potravín, ktoré skonzumujeme, sa rozkladajú na cukor – glukózu. Ten putuje po tele do buniek, kde je dôležitým zdrojom energie. Presunu z krvi do buniek pomáha hormón inzulín.

Mať cukrovku znamená, že podžalúdková žľaza neprodukuje žiaden inzulín alebo len malé množstvo. V iných prípadoch telo nedokáže zabezpečiť správnu funkciu inzulínu. Existujú dva typy cukrovky. Pri type 1 nedokážete produkovať žiaden inzulín. Nedostatok inzulínu značí diagnózu typ 2.

Charlesovi prajeme veľa úspechov v budúcnosti aj napriek diagnóze a ďakujeme za jeho čas.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár