Alaphilippe po páde odstupuje, chce sa zotaviť pred Ardenami

Okolo Baskicka 2019

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Julian Alaphilippe (:qst:) v tretej etape na Okolo Baskicka spadol a do cieľa došiel s 12-minútovou stratou na prvú skupinu. Najprv to vyzeralo oveľa horšie ako sa nakoniec ukázalo. Francúz dlhšie ležal na zemi a s bolestivou grimasou si držal rameno. Nejaké následky to predsa len zanechalo a na štart ďalšej etapy sa Francúz nepostaví.

„Nevyzerá to na nič vážne. Mám nejaké odreniny a bolesti, takže ma tím bude stále kontrolovať.“

„Naozaj neviem, čo sa stalo. Vpredu sa niektorým skrížili kolesá a v momente som bol na zemi. Je to prvýkrát v mojej kariére, čo som spadol vo vysokej rýchlosti. Napokon, som šťastný, že som etapu mohol dokončiť,“ povedal Alaphilippe.

Toto boli vyjadrenia pred dnešnou etapou. Predpoludním však prišli správy o tom, že Alaphilippe odstupuje z pretekov. Tím sa tak rozhodol po lekárskej kontrole, v prospech nehralo ani predpokladané počasie na severe Španielska. Teraz je tak hlavnou úlohou zotavenie pred trojicou dôležitých klasík.

Alaphilippe je s ôsmimi víťazstvami momentálne najúspešnejším cyklistom v sezóne, vyhral už Strade Bianche či Miláno – San Remo. Jeho čas má však prísť ešte v ardénskom týždni. V trojici pretekov Amstel Gold Race, Valónsky šíp a Liège – Bastogne – Liège sa považuje za najväčšieho favorita. Našťastie pre neho sa ukázalo, že pád nemal vážny dopad, no všetko sa ešte môže zmeniť.

Avšak tvrdenie o svojom prvom páde nie je úplne pravdivé. Áno, pravdepodobne ide o jeho prvú účasť v hromadnenj kolízii. Avšak v 13. etape na Tour de France 2016 v individuálnej časovke vyletel z cesty a tvrdo narazil do skaly pri ceste. Zázrakom sa mu vtedy nič nestalo. V tom momente išiel odhadovanou rýchlosťou 50 kilometrov za hodinu.

Pád Alaphilippa na Tour de France z roku 2016; zdroj: twitter.com/CDCHistory

Boj o celkové poradie sa vzdialil aj Masovi, Kwiatkowskemu a Thomasovi

Okrem 26-ročného jazdca spadol aj jeho tímový kolega a ďalší líder tímu Enric Mas (:qst:). Ten do ciea aj s pomocou spolujazdcov došiel so stratou 1:40. V celkovom poradí tak mladý Španiel stráca 2:21, do konca ostávajú ešte tri etapy, z toho dve vrchárske. Je však nepravdepodobné, že by Mas dokázal zmazať celkom výraznú stratu.

Podobne na tom sú aj kapitáni tímu Sky Michak Kwiatkowski (:sky:) a Geraint Thomas (:sky:). Dvojica spadla, no bez vážnejších následkov. Tí taktiež zaznamenali v cieli odstup a žltý dres sa im vzdialil. Ich kolega Jonathan Castroviejo (:sky:) musel byť prevezený do nemocnice.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár