Almeida po 15. etape Giro d’Italia hrdý, Kelderman je zas silný

Giro d'Italia 2020

15. etapa Giro d’Italia 2020 priniesla ďalší posun v deji talianskej Grand Tour. Víťaz etapy Tao Geoghegan Hart (:ins:) sa posunul na štvrté miesto celkovej klasifikácie a so stratou troch minút je v hre. Preteky po bojovnom výkone vedie Joaõ Almeida (:dqt:) po 15. etape Giro d’Italia, ale s 15 sekundami na neho číha Wilco Kelderman (:sun:). Práve ten dnes vyzeral najlepšie. Obrovskú robotu pre neho robil mladý Jai Hindley (:sun:), ktorý je už tretí.

Vincenzo Nibali (:tfr:), Jakob Fuglsang (AST), Pello Bilbao (:bmt:) či Domenico Pozzovivo (:ntt:) dnes stratili čas a ich pozícia pred posledným týždňom sa výrazne zhoršila.

Pripomeňme si dianie na Gire. Kto počas posledného dňa voľna na tom najlepšie?

Joaõ Almeida (:dqt:) po 15. etape Giro d’Italia:

Almeida po 15. etape Giro d'Italia
Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

22-ročný Portugalčan pri svojej prvej účasti na Grand Tour vôbec predvádza neskutočné výkony. 13 dní je v ružovom drese a keď sa už zdalo, že ho stratí, zaprel sa a na Piancavallo odolal tlaku Keldermna a Hindleyho, ktorých tím pracoval úplne celý deň. „Som veľmi šťastný, že som dres udržal. V istých chvíľach som si myslel, že ho stratím,“ povedal na tlačovej konferencii po etape. Vyzeral zničený, ale stále bol v etape štvrtý – to bolo lepšie ako tipovaní favoriti pred etapou.

„Dnes som sa cítil dosť dobre, len sa našli silnejší jazdci. Deň voľna je vždy vítaný a som vlastne rád, že si mi oddýchne aj myseľ. Netrápi ma, ako som sa na stúpaní tam tváril. Všetko to bolo pre to, aby som udržal maglia rosa. Dosť som trpel. Ale som na to hrdý.“

S tretím týždňom príde v utorok klasikárska etapa, no potom začne skutočné peklo. Etapy s viac ako päťtisíc nastúpanými metrami, medzi nimi jedna rovinatá. Stále sú v pláne stúpania Passo dello Stelvio či Izoard okolo Sestriére. Preteky sa ukončia časovkou v Miláne. Teraz sa ukáže forma každého kandidáta.

„Bola to však dobrá etapa pre mňa. Už na prvom stúpaní bolo tempo dosť vysoké. Ešte zostáva 6 etáp, nikdy som ešte také dlhé preteky nešiel. Ale zatiaľ sa cítim dobre. Som zvedavý na to, kam až zájdem. Keď som bol junior, páčil sa mi takticky štýl Chrisa Frooma. On vedel, kam mohol zájsť, ja to zatiaľ neviem.“

Tao Geoghagen Hart (:ins:)

Tao Geoghegan Hart vyhral 15. etapu Giro d'Italia 2020
Hart víťazí v 15. etape. foto: twitter.com/INEOSGrenadiers

25-ročný Brit dnes získal prvé profesionálne víťazstvo. Počas celého Gira pôsobil lepšie, ako inokedy, ale až dnes sa ukázalo, že hlboko v pretekoch má skvelú formu. Iba Kelderman a Hindley mu vedeli vrchársky odpovedať. Uvidíme, ako bude pôsobiť v nasledujúcich etapách.

„Neviem, ako to skončí. Je to niečo, o čom rozmýšľam. Chcel by som si užiť toto víťazstvo a trochu ho osláviť s tímom. Je to pre mňa niečo špeciálne,

Jeho tím INEOS Grenadiers získal piate víťazstvo na pretekoch. Je to improvizácia, ale vydarená. Tri etapy, z toho dve časovky, vyhral Filippo Ganna. Jhonatan Narváez vyhral z úniku.

„Nič sa nemení, chcem proste jazdiť. Prišli sme sem so superlídrom Geraintom Thomasom, bol v super forme. To sa nestalo a boli to dosť zložité dni na Sicílii. Museli sme sa prenastaviť a chceli sme z toho vyťažiť čo najviac. Máme ešte týždeň šialenej sezóny 2020 a všetci chceme ísť do toho naplno každý deň.“

Wilco Kelderman (:sun:)

Wilco Kelderman Giro d'Italia
Wilco Kelderman vstupuje do tretieho týždňa vo veľmi dobrej pozícii. zdroj: twitter.com/CanadianCycling

Holanďan mal počas viacerých rokov smolu na Grand Tour. Najlepšie skončil štvrtý na Vuelte 2017. Teraz sa 29-ročný jazdec vyšplhal na druhé miesto Gira pred posledným blokom. Jednoznačne má najsilnejší tím, kde pre neho oddane pracujú Hindley, Oomen či Denz.

„Každý sa dnes snažil. Jai odviedol skvelú robotu, bol veľmi, veľmi silný. Je zlé, že sme nevyhrali etapu a tesne sme minuli ružový dres. Ale išli sme do toho, bolo to super. Bol som na svojom limite, ale išli sme naplno až do cieľa. Bol to veľmi náročný deň a to, že sme všetko kontrolovali, nám vyhovovalo. Počul som cez rádio, že Almeida bol v problémoch, ale nestačilo to. Je tiež veľmi silný,“ uviedol vo vyhlásení na stránke tímu.

Kelderman bol na všetkých horských finišoch medzi najlepšími. Na Etne sám útočil a nabral náskok. Dnes nemal z celkových favoritov páru. Je tak prirodzene najväčším favoritom vstupujúcim do posledných etáp.

„Ak sa na nás pozriete, ideme super. Jai je tretí. Dáva nám to veľa sebavedomia do posledného týždňa, kde budeme mať veľmi veľa cieľov na stúpaniach. Cítim sa byť veľmi silný, rovnako aj tím.“

Rafal Majka (BOH)

Poliak sa udržal na šiestej priečke a zaostal o minútu za víťazom etapy.

„Dne som len musel zaťať zuby a udržať sa na poslednom stúpaní. Po včerajšej časovke som mal pomerne dobré nohy a bol som blízko jazdcov na celkové poradie. Udržal som si pozíciu a bol som vpredu na tak ťažkom stúpaní,“ povedal podľa webu tímu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár