Amstel Gold Race: Fenomén! Neskutočný Van der Poel dokázal v závere nemožné

Články
5. etapa Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

S koncom kockových klasík sa ešte kolotoč významných jarných jednodňoviek nekončí. Na rad prišla trojica kopcovitých pretekov, takzvaných ardenských klasík. Prvé z nich, Amstel Gold Race, sa síce nekonajú v Ardenach, ale sú situované v holandskej provincii Limbursko. Región okolo mesta Maastricht obsahuje na rozdiel od zvyšku krajiny početné úzke krátke a prudké stúpania. Celkovo si na jazdcov počkalo 35 kopcov, veľké rozdiely narobili známe Cauberg, Kruisberg a Bemelerberg. Posledný z nich sa nachádzal 7 kilometrov pred cieľom. Celkovo sa prešlo ťažkých 265 kilometrov.

Väčšina závodu bola dosť pokojná. Na začiatku sa vytvoril 9-členný únik, ktorý bol zložený z jazdcov z pro-kontinentálnych tímov. Z World Tour celkov sa do brejku dostali Michael Schär (:ccc:), Julien Bernard (:tfr:) a Grega Bole (:bmt:). Nikto však nebol hrozbou pre najväčších favoritov. V hlavnom pelotóne pracovali hlavne tímy Astana, Sky alebo Deceuninck-Quick Step. Ten už bol v poslednej tretine dostatočne preriedený, no všetci favoriti sa udržiavali v dobrej pozícii.

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Najsledovanejší človek pretekov, Mathieu van der Poel (Corendon – Circus), rozprúdil prvú vážnejšiu akciu a 44 km pred páskou na kopci Guiperberg zaútočil. Chytil sa ho Gorka Izagirre (AST), no dvojica bola po chvíli chytená. Tento agresívny pohyb vyvolal zvýšenie tempa a na Kruisbergu (dĺžka 0,8 km; sklon 7,5%) úniku odzvonilo a bol pohltený. Jazdci Astany sa neskôr dozvedeli, že v hre už nie je Alexej Lutsenko (AST), ktorý v rozhodujúcich fázach doplatil na technický problém.

Vpredu sa začalo útočiť, Sagan nestačil

Ešte viac sa to začalo deliť  na kopci Eyserbosweg po útoku Juliana Alaphilippa (:qst:). Dobrú pôdu mu tam pripravil kolega Devenyns (:qst:). Francúz nastúpil 36 km na pásku a pridal sa k nemu Jakob Fuglsang (AST). Táto dvojica začala pekne spolupracovať, aj keď to bol útok možno až príliš ďaleko pred cieľom. Za nimi sa vytvorila skupinka, kde boli Michal Kwiatkowski (:sky:), Matteo Trentin (:mts:) a Michael Woods (:efd:). Za touto partiou sa zoskupila väčšia grupa favoritov.

Peter Sagan (BOH) nestíhal na zrýchlenie tempa a na Eyserbosweg sa začal prepadať hlavným poľom. Slovenské šance tak boli pochované. 10 km pred koncom sme sa dozvedeli o odstúpení Sagana.

Náskok čelnej dvojice bol 20 sekúnd, po zaradení Woodsa do pelotónu ich priamo stíhali len európsky majster Trentin z Talianska a poľský šampión Kwiatkowski. Za nimi boli aktívni Saganov kolega Schachmann (BOH) a Michael Matthews (:sun:). Kanaďan Woods pomáhal Albertovi Bettiolovi (:efd:). Ich skupina mala 25 jazdcov, ostali len tí najsilnejší. Pracovala tam zostava Bora – hansgrohe, ktorá mala aj bez Sagana viacero možností.

zdroj: twitter.com/TeamSky

Do elitnej skupiny sa nedostali napríklad Alejandro Valverde (MOV) a Wout van Aert (:tjb:). Na úplnú špicu Alaphilippe – Fuglsang mali stratu vyše dvoch minút.

Na Caubergu (1,5 km; 4,7%) sa v tretej skupine snažili o útok viacerí jazdci, no nikam to neviedlo. Dve dvojice pred nimi udržovali stále tempo a medzery medzi sebou. Na klesaní sa podarilo osamostatniť Nemcovi Schachmannovi, ten započal svoju sólovú jazdu k rozhodujúcim mužom. Z pelotónu si ešte vyskočili Simon Clarke (:efd:) a Bauke Mollema (:tfr:) a tiež sa snažili limitovať rozdiely, tie sa však od útokov udržiavali na rovnakých hodnotách.

Van der Poel sa nachádzal v zadných skupinkách a začal pohĺcať skupinky pred sebou. Mal pred sebou veľkú medzeru, no zapol naplno a pomaly sa strata začala mazať. Domáci jazdec rozhodne nezvesil nohy, naopak, bol ešte viac aktívny.

Posledná dvojica stúpaní Geulhemmerberg a Bemelerberg

Na Geulhemmerbergu (1,2 km; 4,6%) už nemal na čo čakať Poliak Kwiatkowski a stálym tempom sa zbavil svojho talianskeho spolubojovníka v úniku. 28-ročný jazdec využil svoje časovkárske a tempárske kvality a približoval sa k Alaphilippovi Fuglsangovi, ich odstup však stále činil 20 sekúnd. Kwiato však zjavne nemal dosť sily v nohách, keďže ho Trentin ešte raz dostihol. Ich strata sa na záverečnej rovinke zvýšila na 40 sekúnd.

33-ročný Fuglsang (AST) na poslednej prekážke dňa Bemelerberg (0.9 km, 4.5%) vyskúšal nohy Francúza Alaphilippa (:qst:), no ten pôsobil veľmi sviežo a útok Dána s istotou zachytil. Tento scenár sa opakoval niekoľkokrát, keďže Fuglsang sa nemohol spoľahnúť na záverečný šprint v cieli. Súperi rovnakú situáciu zažili aj na Strade Bianche, kde sa na páske radoval jazdec Quick Stepu.

Skrytou hrozbou bol Mathieu van der Poel. Ten na rovinke do cieľa dostihol aj Mollemu, Clarka a Schachmanna a blížil sa k vedúcim jazdcom.

Záver

Čelná dvojička taktizovala, Kwiatkowski sa stále blížil. Poliak sa s dvojicou dokázal spojiť kilometer pred cieľom a začal to ťahať. Skupina vedená Mathieu van der Poelom sa však blížila neskutočným tempom. Ešte kilometer pred cieľom to vyzeralo na šprint dvojice, neskôr trojice. Bol to však omyl a posledný kilometer priniesol niekoľko ťažko uveriteľných udalostí.

Alaphilippe si zjavne veril a skoro otvoril šprint. Holandský rýchlik Van der Poel ihneď po spojení skupín 300 metrov pred páskou zapol naplno a neskutočným zrýchlením dokázal predbehnúť každého. Na vzduchu sa ocitol v poslednej stovke, stačilo to na neuveriteľný „comeback“ domáceho jazdca. Toho si záverečných kilometrov kamera takmer vôbec nevyberala a málokto veril inému výsledku, ako víťazstvo mužov pred ním. Či už kvôli taktizovaniu alebo nedostatku síl, 24-ročný jazdec dokázal zmazať všetky straty.

Vo vypätom šprinte skončil druhý Simon Clarke, tretie miesto bral Jakob Fuglsang. Francúz Alaphilippe zahodil príležitosť, v závere to hral skôr na taktiku a nedokázal vyhrať šprint.

Van der Poel nechal v cieli všetky sily, získal tretie World Tour víťazstvo

zdroj: twitter.com/ESPNBike

Mathieu van der Poel v zime absolvoval dominantnú cyklokrosovú sezónu zavŕšenú ziskom titulu majstra sveta. Pri nástupe na cestu spadol hneď v prvom závode Nokere Korse. Vtedy to vyzeralo veľmi zle, no holandský šampión vyviedol každého z omylu. Hneď o štyri dni vyhral preteky Grand Prix de Denain – Porte du Hainaut. Pri premiére na veľkej World Tour klasike Gent – Wevelgem skončil na slušnom štvrtom mieste. Vo flámskom týždni následne vyhral na Dwars door Vlaanderen. Okolo Flámska v nedeľu prinieslo ťažký pád, no Van der Poel sa dokázal pozbierať a skončil na výbornom štvrtom mieste. Potom si pripísal etapu na podniku Circuit Cycliste Sarthe. Formu potvrdil aj na Brabantskom šípe víťazstvom proti Alaphilippovi, Matthewsovi a Wellensovi.

Svoj premiéru na takejto úrovni na ceste podčiarkol fenomenálnym výkonom na Amstel Gold Race. Tento podnik vyhral pred 29 rokmi jeho otec, Adrie van der Poel. Je potrebné si uvedomiť, že Van der Poel sa ešte naplno ceste nevenuje. Taktiež nejazdí v tíme z najvyššej kategórie a bez najväčšieho rozpočtu. To už o niečom svedčí.

Posledný kilometer:

Profil:

zdroj: amstel.nl/amstelgoldrace

Výsledky:

1.Mathieu van der Poel (Ned)Corendon – Circus6:28:18
2.Simon Clarke (Aus):efd:
3.Jakob Fuglsang (Den)AST
4.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
5.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
6.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:
7.Alessandro De Marchi (Ita):ccc:
8.Valentin Madouas (Fra)FDJ
9.Romain Bardet (Fra):alm:
10.Matteo Trentin (Ita):mts:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár