Vini Zabù na Giro d’Italia nepôjde, miesto zobral Androni

Androni Giocattoli - Sidermec

zdroj: Marco Alpozzi/LaPresse

Aktualizácia: Tím Androni Giocattoli-Sidermec dostal pozvánku na Giro d’Italia 2021 (8. mája 2021). Vini Zabù – Pro Cycling svoju účasť zrušil, keďže v poslednom roku mal dvoch jazdcov usvedčených z dopingu.

Na talianskej Grand Tour sa tak budú môcť zúčastniť najaktívnejší jazdci posledného ročníka z tímu Androni – Simon Pellaud a Mattia Bais. V tíme manažéra Gianniho Savia sú aj jazdci ako Eduardo Sepulveda, Natnael Tesfazion alebo Alexander Cepeda.

Rozhodnutie Vini-Zabu

Podľa tlačovej správy tímu Vini-Zabu ide o „odkaz od sponzorov pre športovcov, ktorí ešte stále chcú podvádzať“.

Koncom marca UCI oznámila pozitívnu vzorku Matteoa De Bonisa na EPO. Na Giro d’Italia sa v októbri Matteo Spreafico pozitívne testovaný na zakázanú látku Enobosarm (ostarín). Jazdci boli suspendovaní a prebieha interné vyšetrovanie, rovnako aj na úrovni Svetovej antidopingovej asociácie. Boli požiadaní, aby spolupracovali s autoritami a prípadne odkryli systematickú distribúciu dopingových látok.

„Tím a jeho hlavní sponzori sa dohodli, že sa nezúčastnia Giro d’Italia. Naše odstúpenie z najväčších talianskych pretekov je dôkazom našej vášne k športu,“ tvrdí tím.

Výber bol kontroverzný

Samotné udelenie divokej karty tímu Vini Zabú bolo kontroverzné. Už pri jeho schválení bol prípad Spreafica organizátorom RCS dobre známy. Nespokojnosť komentoval aj riaditeľ konkurenčného tímu Androni Giocattoli-Sidermec, ktorý vyťažil zo vzniknutej situácie a získal pozvánku na Giro.

„Vini-Zabu stratili najlepších jazdcov, neudržal ich a v rebríčkoch boli oproti nám horší. Je to športová hanba. Nepoznám pozadie za touto voľbou. Čo je isté, malo sa rozhodovať podľa športových kritérií,“ komentoval ešte vo februári šéf tímu Androni Gianni Savio.

Oznámenie od Vini Zabù:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár