Ani neviem, ako som došiel: Mathieu van der Poel a ďalší po 5. etape Tirreno – Adriatico

Mathieu van der Poel

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

Mathieu van der Poel po víťaznej 5. etape Tirreno – Adriatico 2021 si ihneď ľahol z bicykla a predýchaval. 50 km bol v úniku s pohodlným náskokom. Iba desať sekúnd mu v cieli ostalo. Druhý Tadej Pogačar (:uae:) predviedol v nedeľu fantastický výkon, ale Holanďan dotlačil bicykel do cieľa prvý.

„Bola mi zima, tak som sa snažil rozohriať útokom,“ opisuje Van der Poel na tlačovej konferencii. A čo za rozohriatie z toho bolo.

Kým jeho veľký konkurent Wout van Aert v 20-člennej skupine favoritov dával najavo grimasy utrpenia, Mathieu van der Poel do toho tlačil naplno. Keď mal náskok troch minút, zdalo sa, že je po všetkom.

„Išiel som naplno až do posledného kola. Ale potom som bol úplne prázdny. Ani neviem, ako som došiel do cieľa. Posledných 10 až 15 kilometrov boli pre mňa peklo,“ pokračoval dvojnásobný víťaz etapy na tomto Tirreno – Adriatico.

Van der Poel v cieli, za ním Pogačar. © Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Za ním bojovali dvaja konkurenti v boji o celkový triumf, z ktorého bol kvôli sobotnej vrchárskej etape Van der Poel mimo. Tadej Pogačar si povedal, že najlepšia obrana pred Woutom van Aertom je útok a to do bodky splnil. 18 km pred cieľom spustil ofenzívu. Slovinec našiel na tretieho Belgičana v cieli 39 sekúnd.

„Myslel som, že ma Pogačar predbehne. Nemohol som zo seba vydať ani 300 wattov. Napriek tomu som prijímal tekutiny a výživu. Sólo útok a chlad z toho urobili veľmi ťažkú vec,“ reaguje Van der Poel na to, či sa neopakoval scenár z majstrovstiev sveta v Yorkshire 2019. Vtedy ho v chlade a daždi úplne „vyplo“.

„Nepamätám si, aby som zašiel takto na pokraj svojich síl,“ hovorí človek, ktorý každý víkend cez zimu ide úplne na doraz na cyklokrosových pretekoch.

Tadej Pogačar získal čas na Van Aerta

„Myslel som iba na celkové poradie, nie na etapu,“ opisuje Pogačar v rozhovore po etape.

„Videl som príležitosť, ako sa vzdialiť od Van Aera, tak som zaútočil. Aj napriek chladu a dažďu som mal dobré nohy. Nikdy som si však nemyslel, že by som sa mohol takto priblížiť Van der Poelovi,“ pokračuje 22-ročný Pogačar.

Tadej Pogačar v drese Tirreno - Adriatico 2021
Tadej Pogačar v drese pre celkového lídra. zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

„V celkovom poradí sa môže stať všeličo, ale dúfam, že všetko vyjde správne. Som spokojný s mojím náskokom na Wouta, ale budem sústredený až do časovky v utorok,“ pokračoval Slovinec. Ten má náskok 1:15 min na druhého Wouta van Aerta. Je na ceste po UAE Tour vyhrať ďalšie World Tour preteky v tento rok. Pridal by ich k Okolo Kalifornie a Tour de France z predošlých sezón.

Van Aert porazený

„Chcel som dnes ísť na etapový triumf, ale viete, ako to dopadlo,“ cituje Van Aerta Wielerflits. „Pogačar bol silnejší ako každý a všetko.“

Wout van Aert vedie bodovaciu súťaž
Wout van Aert vedie bodovaciu súťaž. ©Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Belgičan po včerajšom úctyhodnom výkone na 14-kilometrovom stúpaní nenašiel nohy, ktoré by sa vyrovnali prvým dvom pretekárom. Sám dokázal limitovať straty a individuálnym výkonom postupne sťahoval Pogačara aj Van der Poela.

Nestačilo to.

„Čakal som, že Van der Poel zaútočí skoro. Podal vynikajúci výkon. Tadej však ukázal svoju silu. Teraz je až príliš ďaleko v celkovom poradí. Som stále prichystaný udržať sa na druhej priečke a chem vyhrať ešte jednu etapu na Tirrene. Ale najprv si musím oddýchnuť po tejto ťažkej etape.“

Na programe je zajtra šprintérska etapa. Jediný rovinatý šprint tejto edície ovládol Wout van Aert pred Ewanom, ktorý ale medzičasom odstúpil. Favoritom bude aj v časovke, kde však pravdepodobne všetko zoberie Filippo Ganna. Na 10-kilometrovej trati je nemožné získať 1:15 na Pogačara.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár