Annemiek van Vleuten si podmanila Valenciu. Víťazili aj majsterky

Annemiek van Vleuten

zdroj: Gomez/SprintCyclingAgency©2022

Holanďanka Annemiek van Vleuten (Movistar Team) sa v nedeľu stala víťazkou pretekov Setmana Ciclista Valenciana 2021. 

Španielske preteky mali štyri etapy, štartovali 17. februára a slúžili ako prvý etapák ženského pelotónu v roku.

39-ročná Van Vleuten vyhrala hneď na svojom prvom štarte na etapových pretekoch v sezóne. Zimnú prípravu jej narušili početné zlomeniny po páde na Paríž-Roubaix. Všetko je ale, zdá sa, vyriešené. Olympijská šampiónka z časovky má len tie najvyššie ciele – Giro Rosa, Tour de France Femmes aj Vuelta Ceratizit Challenge.

Na celkovom druhom mieste skončila Dánka Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscope) a tretia bola jej talianska kolegyňa Marta Cavalli. Najväčší rozdiel urobila Van Vleuten v kráľovskej tretej etape, kde zvyšku poľa nadelila viac ako minútu.

1. etapa Setmana Ciclista Valenciana 2021

Embed from Getty Images

V prvej etape končiacej vo Gandii sa muselo prejsť cez pár kopcov, ale hromadnému šprintu nikto neunikol. Vo svojom prvom štarte sezóny bola najrýchlejšia majsterka sveta Elisa Balsamo. Pri prvom štarte v drese Trej-Segafredo porazila druhú Austrálčanku Ruby Roseman-Gannonovú (Team BikeExchange-Jayco) a tretiu Holanďanku Anousku Kosterovú (Team Jumbo-Visma).

Na poslednom kopci dňa prichádzali útoky od favoritiek, ako Maví Garcia (UAE Team ADQ), Marta Cavalli (FDJ Nouvelle-Aquitanie Futuroscope) a Annemiek van Vleuten (Movistar Team). Neskôr sa k nim pridali kolegňa Cavalliovej Cecilie Uttrup Ludwig a Ane Santesteban (BikeExchange-Jayco).

V zriedenom pelotóne však sťahoval menej ako mimútový náskok Trek-Segafredo, skupinu dostihol a pripravil Balsamovej cestu za víťazstvom.

2. etapa Setmana Ciclista Valenciana 2021

Embed from Getty Images

Opäť Trek-Segafredo, opäť v majstrovskom drese. Druhú etapu vyhrala Holanďanka Ellen van Dijk, ktorá je úradujúcou majsterkou Európy. Presadila sa po šprinte úniku pred Taliankami Sorayaou Paladinovou (CANYON/SRAM Racing) a Martou Bastianelliovou (UAE Team ADQ).

Počas celého dňa sa útočilo a zvlnenej a kopcovitej trase medzi Altea a Concetaina. Najúspešnejší pokus prišiel 15 km pred cieľom, keď už bola priebežná líderka Balsamová odpáraná z hlavnej skupiny.

Van Dijk zaútočila a doplnila ju Paladin. Táto dvojica si začala tvoriť väčší náskok. Talianka odviedla väčšinu roboty, zatiaľčo európska šampiońka mohla vyčkávať na prípadné dostihnutie pelotónom, kde mala niekoľko kolegýň.

K dostihnutiu ale nedošlo a po skorom šprinte to bola Van Dijk, ktorá bol z dvojice úspešnejšia. V pelotóne s odstupom troch sekúnd finišovali všetky veľké favoritky na celkový triumf.

3. etapa Setmana Ciclista Valenciana 2021

Annemiek van Vleuten
© Photo Gomez Sport / Sprint Cycling Agency

Keď Annemiek van Vleuten (Movistar Team) ešte pred štyrmi mesiacmi nedokázala chodiť bez použitia bariel, nevedelo sa, aký bude jej štart sezóny. No najlepšia pretekárka sveta v tretej etape ukázala, že sa dostala cez všetky prekážky po páde na Paríž – Roubaix.

Holanďanka ovládla náročnú tretiu etapu. Jej tím Movistar zvýšil tempo na stúpaní Collao. 25 km pred cieľom prešla Van Vleuten stúpaním s náskokom 20 sekúnd. Ani na sedemkilometrovom záverečnom stúpaní do cieľa nemala problém s udržaním náskoku, ktorý navyše výrazne zveľadila.

S odstupom až 1:07 min finišovala na druhom mieste Dánka Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ Nouvelle-Aquitanie Futuroscope) a s 1:51 jej kolegyňa Marta Cavalli.

4. etapa Setmana Ciclista Valenciana 2021

Posledná etapa bola profilovo jednoduchšia, aj keď v druhej polovici sa prešlo cez tiahle stúpanie. Z úniku najdlhšie odolávala v dlhom sólo pokuse Grace Brown (FDJ-Nouvelle Aquitaine-Futuroscop). Pelotón ale mieril v posledných 10 km pokope. V hromadnom šprinte zvíťazila Talianka Marta Bastianelli (UAE Team ADQ).

Druhé miesto získala Elisa Balsamo (Trek-Segafredo) a Susanne Andersen získala prvé pódium pre tím Uno-X v sezóne.

34-ročná Bastianelli vyhrala svoje druhé preteky v sezóne a pred budúco-týždňovým Omloop Het Nieuwsblad bude bývalá majsterka sveta patriť k hlavným favoritkám.

Annemiek van Vleteun finišovala v pelotóne a zabezpečila si svoje prvé celkové víťazstvo v sezóne.

Celkové poradie Setmana Ciclista Valenciana 2021

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár