Krv a blato víťaznej Deignan. Aj Vos trpela

Paríž – Roubaix 2021
Deignan Vos Longo Borghini Paríž - Roubaix 2021

zdroj: twitter.com/Paris_Roubaix

Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) oslavuje s krvavými rukami na mokrom velodróme prvé víťazstvo akejkoľvek ženy na Paríž – Roubaix. Takto sa zapíše edícia 2021 do pamäti cyklistických fanúšikov. Na geniálne, viac ako 82-kilometrové sólo nemala nárok ani najlepšia cyklistka histórie Marianne Vos (Team Jumbo-Visma).

Ďalšie príbehy sa písali cez pády na šmykľavých kockách. V nemocnici skončila rebríčkovo najlepšia pretekárka sezóny Annemiek van Vleuten (Team Movistar).

Jediná Slovenka na štarte, iba 19-ročná Nora Jenčušová, preteky dokončila po časovom limite.

„Stále predýchavam,“ napísala Jenčušová na Instagram:

Lizzie Deignan bola treťou možnosťou tímu

Aj keď kocky tvorili štvrtinu pretekov dlhých 116 kilometrov, už na prvom sektore z Hornaing do Wandignies bolo rozhodnuté. 82 km pred cieľom sa Lizzie Deignan ocitla na čele natiahnutého pelotónu, v ktorom sa bojovalo o pozície.

Odišla. A už ju nikto neuvidel.

„Na začiatku som mala pomáhať Ellen van Dijk a Elise Lonho Borghini. Ale na prvom sektore bolo dôležité byť vpredu, len pre istotu. Nabrala som rýchlosť a vošla na kocky,“ spomína Deignan na tlačovej konferencii.

O dvadsať kilometrov mala britská majsterka sveta z roku 2015 náskok dvoch minút. Po monumentálnej jazde v blate a na nerovných kockách získala triumf po jednom z najdlhších sólových únikov v kalendári. Dorovnať sa jej môže asi len Rafal Majka z Vuelta a Espaňa, ktorý unikal dlhých 87 kilometrov. Ale významnejšie, dlhšie sólo musíme hľadať hlboko v cyklistickej histórii.

„Určite to nebolo v pláne a keď som sa oddelila, ešte som na víťazstvo nemyslela,“ vysvetľuje jazdkyňa Trek-Segafredo. „Dokonca si myslím, že ak by Van Dijk bola v mojej pozícia, vyhrala by s pár minútami naviac.“

Lenže majsterka sveta v časovke Van Dijk sa viditeľne trápila na každom sektore, spadla a skončila s osemminútovou stratou.

V krušných momentoch spoznáš šampiónku

Deignan sa ukážkovo na kockových sektoroch držala, v istom momente mala veľmi blízko k pádu, ale všetko zachránila. Užila si magický moment na staručkom velodróme v Roubaix. Nie každý si môže užiť plné kolo a pol s pocitom, že je víťazom.

„Mala som výhodu, že som si mohla zvoliť jazdeckú stopu. Ale v niektorých úsekoch bolo veľmi veľa blata. Kolegyňa Lucinda Brand [majsterka sveta v cyklokrose, pozn.red.] mi poradila, že čokoľvek sa stane, len musím stále krútiť do pedálov,“ smiala sa Deignan.

32-ročná Lizzie Deignan je známa tým, že nikdy nenosí rukavice. Preto sa v cieli radovala s krvavými rukami. Dokonca na sebe ani nemala svadobný prsteň, ktorý si zavesila na krk. Fotografie jej riadidiel zaplavili internet.

 

Deignan bola v cieli v objatí svojich tímových kolegýň, vrátane Elisy Longo Borghini (Trek-Segafredo), ktorá skončila tretia. Pre tím ide o veľmi úspešné preteky.

Víťazka však dostane len dvadsatinu z prize-money, ktoré za víťazstvo dostane v nedeľu najlepší muž. Sponzori taliansko-amerického tímu sa rozhodli doplatiť sumu tak, aby mali ich pretekárky rovnaké prize-money.

Marianne Vos trpela

Športovo úspech víťazky uznala druhá Marianne Vos (Team Jumbo-Visma), ktorá sa v posledných 25 km vydala za vedúcou pretekárkou. Ako blesk prešla cez dva najťažšie sektory pretekov, ale stratu zmenšila len na 1:15 min.

„Bolo to pekné, ťažké a trpela som. Kľúčová bola pozičná hra. Pred prvým sektorom som sa cítili ako na vojne, aj keď to nemôžete tak úplne nazvať,“ hovorila Vos na tlačovej konferencii.

Sedemnásobná majsterka sveta v cyklokrose brala po striebre na nedávnych majstrovstvách sveta druhé druhé miesto v priebehu šiestich dní.

Bolo to epické

„Útok Deignan bol veľmi silný. Prišiel veľmi, veľmi skoro. Bol to risk, ale je zaslúžená víťazka a zaslúžila si zdvihnúť kocku nad hlavu,“ priznala 34-ročná Holanďanka.

Bilancia 238 víťazstiev na konte a úspechy zo všetkých dostupných pretekov sa aspoň v sobotu nerozrástla o ďalší skalp. Vos je však rada, že sa ženský pelotón dočkal legendárnych pretekov, ktoré splnili všetky očakávania.

„Cítila som nadšenie zo strany tímov a jazdkýň. Možno to tak muselo byť, aby sa prvá edícia konala v takýchto podmienkach. Stalo sa to viac epické,“ poznamenala pretekárka Jumbo-Visma.

Pád a nakoniec veľký výsledok Emmy Norsgaard

Emma Norsgaard
Emma Norsgaard. (c) Photo Gomez Sport

„Bolo to veľmi hektické. Spadla som dvakrát, náš celý tím mal smolu, šialené. Som proste mŕtva. Ale pod týmito podmienkami musím byť za šieste miesto rada,“ poznamenala v cieli Emma Norsgaard, dánsky objav sezóny 2021.

Aj napriek zlým pocitom, svoju premiéru na Roubaix vo veku 22 rokov ukončila šiestym miestom. V šprinte pelotónu bola lepšie len Lisa Brennauer.

Podobným peklom si v nedeľu prejdú jej snúbenec Mikkel Bjerg a brat Mattias Norsgaard. Nikto z nich sa nechce veľmi „dokalíčiť“, aby Emma a Mikkel mohli stihnúť spoločnú svadbu.

Annemiek van Vleuten so zlomeninou

Zato oveľa horšie skončila známejšia kolegyňa Norsgaard, Annemiek van Vleuten. Najlepšia pretekárka sezóny dokončila od júla prvé World Tour preteky, ktoré nevyhrala.

Navyše, Holanďanka utrpel vážne zranenia. Zlomila si lonovú kosť v oblasti panvy v dvoch miestach a jej sezóna skončila. Získala v nej striebro z olympiády v cestných pretekoch a zlato v časovke.

„Blbý pád. Chcela som len bezpečne dokončiť preteky. Čaká má dlhé liečenie v posteli. Môžem sa rozlúčiť s dovolenkou. Už som to zažila viackrát, ale dochádza mi energia,“ napísala 38-ročná Van Vleuten na Twitter.

Trpký koniec kariéry

V tíme SD Worx mala prvýkrát po konci kariéry službu Anna van der Breggen. Ako nová športová riaditeľa svojho tímu, pre ktorý ešte pred pár mesiacmi vyhrala Giro d’Italia.

Koniec kariéry mala v sobotu na programe Belgičanka Jolien D’hoore, jedna z najlepších šprintérok pelotónu.

„Bolo to peklo. Spadla som už na asfalte. Musela som meniť tretry a už sme boli na kockách. Po pár úsekoch som opäť spadla. Bolelo ma koleno, chrbát a tretry sa mi opäť rozpadli. Mentálne to bolo veľmi ťažké. Ale nechcela som sa vzdať. V mojich posledných pretekoch určite nie,“ povedala D’hoore pre Sporza.

Mužské Paríž – Roubaix 2021 už v nedeľu

Predošlé príbehy sú iba povrchom udalostí v premiérovej edície Paríž – Roubaix žien.

Už zajtra (v nedeľu) sa o 11:00 začne bitka medzi mužmi, ktorá prinesie rovnako veľa príbehov a drámy. Kto sú favoriti, aká je trasa a aké bude počasie? Ešte máte čas si prečítať naše podrobné preview.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár