Annemiek van Vleuten vyhrala časovku na OH Tokio 2020

Annemiek van Vleuten

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Holandská pretekárka Annemiek van Vleuten vyhrala individuálnu časovku v cestnej cyklistike na OH Tokio 2020 / 2021. Olympiáda sa pre Holanďanky napokon skončila zlatom. Striebro zobrala Švajčiarka Marlen Reusser a pódium doplnila ďalšia Holanďanka Anna van der Breggen.

38-ročná Van Vleuten bola jasne najrýchlejšia, keď na zvlnenej trase okolo motoristického okruhu Fuji zdolala 22,1 km v čase 30:13 min. Na štart sa postavilo 25 pretekárok, pričom prvý vážny čas zajazdila Francúzka Juliette Labous. Už vtedy však na okruh vyrazila Van Vleuten, ktorá najprv mala menší problém s prevodníkom. Podarilo sa jej vyhnúť sa väčším zaváhaniam a jednoznačne ovládla časovku.

Po nej sa na trati objavila bývalá majsterka sveta Chloé Dygert, ktorá však po návrate z ťažkého zranenia z predošlých MS nenašla ešte optimálnu formu. Američanka skončila na siedmej priečke.

56 sekúnd v cieli bolo manko Švajčiarky Marlen Reusser. Ako posledná štartovala Anna van der Breggen. Holanďanka stratila na svoju krajanku viac ako jednu minútu. 31-ročná Van der Breggen získala opäť striebro, podobne ako z Ria 2016. Na konci sezóny skončí kariéru bez zlata z časovky.

OH Tokio 2020 – cestná cyklistika – časovka žien – výsledky:

01Annemiek van VleutenHolandsko30:13
02Marlen ReusserŠvajčiarsko+ 56
03Anna van der BreggenHolandsko+ 1:02
04Grace BrownAustrália+ 1:09
05Amber NebenUSA+ 1:13
06Lisa BrennauerNemecko+ 1:57
07Chloé DygertUSA+ 2:16
08Ashleigh Moolman-PasioJužná Afrika+ 2:24
09Juliette LabousFrancúzsko+ 2:29
10Elisa Longo BorghiniTaliansko+ 2:47

Van Vleuten sa konečne dostala na výslnie

„Tak toto je úžasné. Krásne, že všetko tak zapadlo,“ tešila sa v cieli skúsená pretekárka z tímu Movistar.

Vyštudovaná epidemiologička a bývalý futbalistka bola blízko medaily na cestných pretekoch v Riu, keď nešťastne spadla.

„Obetovala som veľmi veľa, aby som dostala vytúženú výhru. Možno si to uvedomím až dnes večer,“ pokračovala jedna z najlepších vrchárok a klasikárok pelotónu. „Tento príbeh sa začal už v Riu. Aj keď tu sa nekončí – lebo nemienim teraz prestať – je obrat dokončený.“

Aj tento rok mali cestné preteky tŕpku príchuť. Van Vleuten síce skončila druhá, ale taktické chyby a nedostatok komunikácie medzi nabitým holandským tímom spôsobili zahodenie šance na zlato, ktoré brala Anna Kiesenhofer.

„Cestné preteky boli nedorozumenie, mala som tam dobré nohy. Aj v časovke sa dajú viaceré veci pokaziť, ale viacero vecí išlo veľmi hladko,“ zakončila olympijská víťazka.

Van der Breggen nemala najlepší deň

„Je to moja tretia olympijská medaila a som s ňou spokojná,“ hovorí Van der Breggen po časovke. V Riu bola zlatá v cestných pretekoch a tretia v boji proti časomiere.

V utorok bola chybne zastavená usporiadateľmi pri prehliadke trasy. Van der Breggen však údajne nespadla a jej výkon to neovplyvnilo. Sama si však nevie vysvetliť, prečo nemala v časovke dobré nohy.

„Ale dúfala som vo viac. Išla som na zlato, ale mala som zlý deň. Necítila som sa dobre ako v ostatných časovkách. Dala som do toho všetko a s bronzom som spokojná,“ opísala svoje predstavenie v Japonsku.

Aj keď 31-ročná Van der Breggen je stále jednou z najlepších pretekárok na svete, po sezóne ukončí kariéru. Chce sa začať venovať osobnému životu. Víťazka najprestížnejších etapových pretekov Giro Donne sa nedočká spustenia ženskej Tour de France, ktorá je v pláne v roku 2022. Zato o sedem rokov staršia Van Vleuten sa na Tour teší a bude veľkou favoritkou na víťazstvo.

Obe majú v pláne majstrovstvá sveta v belgickom Leuvene. Van der Breggen je súčasnou majsterkou sveta, Van Vleuten z roku 2019.

„Idem domov a chcem si trochu oddýchnuť,“ pokračovala Van der Breggen. „V poslednom období som neustále chodila na rôzne preteky, teraz asi pôjdem na dovolenku a užijem si túto medailu. Majstrovstvá sveta ešte nemám naplánované, uvidím, ako sa budem cítiť. Ale v Belgicku je naplánovaný pekný šampionát.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár