Anton Palzer – skialpinista ako budúci nemecký víťaz Tour de France?

Anton Palzer

zdroj: Lorenz Richard/Red Bull Content Pool

Nie je to tak dávno, kedy sa Ralph Denk, riaditeľ tímu Bora – hansgrohe, nechal počuť, že jeho cieľom v budúcnosti bude hľadanie mladých cyklistických talentov s cieľom vyprodukovať nemeckého potenciálneho víťaza Tour de France. Zdôraznil však, že nebude hľadať len v mládežníckej cyklistike, ale taktiež v iných športoch. Nuž, tento plán znel odvážne a možno aj trochu pritiahnuto za vlasy, ale dnes môžeme byť svedkami, kedy jeho snaha prináša ovocie. Síce ešte veľmi nezrelé, ale predsa. Anton Palzer je najlepším dôkazom.

Image
https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1384166859017134080/photo/1

1.4. 2021

Prvý apríl sa v mnohých krajinách považuje za deň bláznov, no pre 28-ročného nemeckého skialpinistu a horolezca to bol deň, kedy definitívne vstúpil do in-group skupiny zvanej Bora – hansgrohe. Teda rodák z Ramsau bei Berchtesgaden, ktorý odmalička obľuboval hory a sneh, sa stal profesionálnym cestným cyklistom. Inými slovami niekdajší viacnásobný mládežnícky majster sveta sa vydal na úplne novú cestu. Cestu, ktorá je naozaj odvážna.

Sú športovci, ktorí sú takzvanými obojživelníkmi. Robia dva športy paralelne na profesionálnej úrovni. Veď asi najlepším príkladom je Češka Ester Ledecká. V cyklistike taktiež môžeme nájsť veľa pretekárov, ktorí kombinujú niekedy aj tri cyklistické disciplíny. Ceč je o Mathieu van der Poelovi (Alpecin-Fenix), ktorý na konci zimy vyhral majstrovstvá sveta v cyklokrose, na jar zvíťazil na rôznych pretekoch cestnej cyklistiky a na olympiáde bude súťažiť o zlato v horskej cyklistike.

Možno si poviete, že je bicykel ako bicykel, no nie je to tak. Čo má však potom povedať Anton Palzer (BOH). Skialpinistické lyže sa ani náhodou nepodobajú na bicykel. Na druhej strane niečo podobné si mohol povedať aj Slovinec Primož Roglič (:tjb:), niekdajší juniorský skokan na lyžiach, ktorý aktuálne patrí medzi najlepších jazdcov na svete. Bol práve tento Slovinec motívom k angažovaniu Antona Palzera?

Anotn Palzer pri letnom behu cez Dolomity. (c) Philipp Reiter / Red Bull Content Pool

Dôvody angažmá

Hmotnosť

Samozrejme, asi dve tretiny celosvetovej populácie by mohli byť profesionálnymi cyklistami, ak by sme brali do úvahy hmotnosť. Avšak Anton Palzer, ktorý váži 60 kíl, ktoré nadobudol ako aktívny športovec, to môže v horách naplno rozbaliť. A viete, to je presne to, čo Ralph Denk chce, i keď naposledy povedal: „Tento projekt by som považoval za úspešný, ak sa Tony postaví ako profesionálny pretekár. Či už je to tímový kolega alebo potenciálny víťaz pretekov, uvidíme.“

Avšak myšlienky človeka sa nie vždy dočkajú ústneho vyjadrenia. A keď áno, nie vždy sa zhodujú so samotným postojom človeka. Bora síce má pretekárov, ktorí vyhrávajú celkové poradia, ale na Tour de France to stále nie je. Zmenu môže priniesť Anton Palzer.

Vytrvalosť a schopnosť konsolidácie

Horolezectvo a skialpinizmus sú športy, ktoré si od športovca vyžadujú nielen dlhotrvajúci focus či udržanie pozornosti ale taktiež dobrú vytrvalosť, ktorá v cestnej cyklistike (najmä pre celkové poradie) je nevyhnutnou záležitosťou. A tú Anton Palzer má, čo je ďalší bod plus.

Pozor však na to, že cyklistika nie je úplne monotónny šport. Niekedy aj v kopci musíte, ľudovo povedané, dupnúť do pedálov a zrýchliť. Dolepiť únik. Zaútočiť. V zákrute primerane pribrzdiť a potom z nej vyšprintovať. Všetky takéto zmeny tempa a rytmu, môžu Antonovi len skrížiť cestu pri gratifikovaní cieľa.

VO2 Max

VO2 Max je indikátor toho, koľko vie športovec počas výkonu použiť kyslíka. Vysoké hodnoty VO2 Max znamenajú, že daný športovec vie dlhodobejšie podávať vysoko intenzívne výkony, ktoré sú svojím charakterom stále trvajúcejšie a trvajúcejšie. To sme mohli vidieť napríklad pri víťazstve Američana Grega LeMonda na Tour de France v druhej polovici minulého storočia. Údajne jeho hodnota VO2 Max sa pohybovala na úrovni 80.

Čo sa týka presnej hodnoty VO2 Max u Antona Palzera, tento údaj nie je známy, avšak z horolezeckých a skialpinistických súťaží vieme usúdiť, že ho má nemecký obojživelník naozaj vysoké, nakoľko monotónny výšľap na horu mu v priemere trvá menej ako jeho konkurentom. A teda práve VO2 Max je tým najväčším dôvodom, prečo Anton Palzer bol vybraný Denkom do svojho tímu. Pravdaže, aj určitá miera afinity a obľuby vo vzťahu k cyklistike u Antona zaúčinkovali.

A čo si o tom myslí samotný Anton Palzer?

Nemám veľké očakávania. Na druhej strane, moja motivácia je veľmi vysoká, ale musím byť realista, je to niečo úplne iné, Absolútne sa nechcem porovnávať s Rogličom, je to výnimočný športovec. Idem si nájsť svoju cestu.

Anton Palzer Okolo Álp 2021

Prvými cyklistickými pretekmi pre Antona Palzera bolo včera skončené podujatie Okolo Álp 2021, ktoré vyhral Simon Yates (:bex:).

  • 1. etapa: 93. miesto (+ 25 sekúnd)
  • 2. etapa: 43. miesto (+ 6:01 min)
  • 3. etapa: 68. miesto (+ 1:57 min)
  • 4. etapa: 57. miesto (+ 7:08 min)
  • 5. etapa: 60. miesto (+ 6:36 min)
  • Celkové poradie: 47. miesto (20:52 min)
Image
https://twitter.com/Tourof_TheAlps/status/1384517425283190784/photo/1
Najlepší výsledok pre Antona prišiel v druhej krátkej vrchárskej etape, kedy finišoval na 43. mieste. Zvyšné etapy zakončoval postavením v druhej päťdesiatke. V celkovom hodnotení však skončil na 47. mieste. Nie je to síce Top 10, ale netreba zabúdať, že Anton na týchto pretekoch nebol líder tímu. Bol v pozícii domestika, ktorý sa navyše snažil zoznámiť s pretekárskou atmosférou, ktorá panuje naprieč cyklistickým pelotónom.
Ďalšími pretekmi, kde ho budeme môcť vidieť, je podujatie u našich južných susedov, a teda Okolo Maďarska 2021 od 12. do 16. mája. Uvidíme, ako sa mu bude dariť najmä v kráľovskej etape. Možno o pár rokov uvidíme Antona Palzera jazdiť v žltom drese na Tour de France. A možno to bude aj v samotnom Paríži.
A možno bude najlepší domestik cyklistického pelotónu. Ciest je veľa, stačí si len vybrať.
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár