Arctic Race of Norway 2021: Juraj Sagan a Erik Baška za polárny kruh

Arctic Race of Norway 2021

zdroj: ARN/Pauline Ballet

Po skončení klasiky San Sebastian sme sa prehupli do záverečnej časti cyklistického kalendára, ktorého vrcholmi sú španielska Vuelta a samozrejme majstrovstvá sveta. Medzi prípravné preteky na tieto podujatia patrí Vuelta a Burgos, ktorá začína zajtra, Okolo Poľska a taktiež 4-etapové preteky Arctic Race of Norway 2021 organizované Amaury Sport Organisation (ASO). Podujatie je veľakrát vyvrcholením nórskej cyklistickej sezóny a úspech na nich je cieľom mnohých Nórov. Zahraniční cyklisti však nezaostávajú, o čom svedčí aj menoslov víťazov.

História pretekov

Preteky, na ktorých cyklisti spravidla pretínajú severný polárny kruh, nemajú dlhú históriu. Prvý ročník sa konal v roku 2013, preto v tomto roku napíšu svoje iba 8. vydanie. (V roku 2020 celosvetová pandémia zmenila organizátorom plány.) Preteky počas svojich prvých dvoch edícií boli klasifikované ako podujatie na úrovni 2.1. Od roku 2015 figurujú pod označením 2.HC, teda patria do druhej najvyššej kategórie pretekov – Pro Series.

Predošlí víťazi Arctic Race of Norway

Alexej Lutsenko Amund Grondahl Jansen
Alexej Lucenko a Amund Grondahl Jansen© ARN/Pauline Ballet

 

2019: LUTSENKO Alexej
2018: ČERNECKIJ Sergej
2017: TEUNS Dylan
2016: MOSCON Gianni
2015: TAARAMÄE Rein
2014: KRUIJSWIJK Steven
2013: HUSHOVD Thor

Arctic Race of Norway 2021 – program

  • dátum: 5. – 8. augusta
  • počet etáp: 4 (zvlnené až kopcovité)
  • dĺžka: 683 kilometrov
  • kategória: UCI Pro Series

Arctic Race of Norway 2021 live – vysielanie naživo v TV

Preteky si môžete pozrieť naživo na Eurosport Player.

Arctic Race of Norway 2021 – etapy a trasa

Arctic Race of Norway 2021 mapa
Arctic Race of Norway 2021 mapa
Trasa 8. ročníka pretekov v severnom Nórsku dokopy zahŕňa 683 kilometrov, ktoré sú prerozdelené do 4 etáp. Prvýkrát sa preteky pozrú do Fínska.

1. etapa Arctic Race of Norway 2021

1. etapa Arctic Race of Norway 2021
© A.S.O.

Štart o 14:20, predpokladaný dojazd o 18:00

Cyklistov v Nórsku privíta klasikárska etapa, ktorej kľúčovým bodom bude kilometrové stúpanie na kopec Holtevegen, ktorý má v priemere 7,7 % sklon. Cieľová čiara je však situovaná na po zjazde na krátkej rovine.

2. etapa Arctic Race of Norway 2021

2. etapa Arctic Race of Norway 2021
© A.S.O.

Štart o 12:40, predpokladaný dojazd o 17:00

Druhé dejstvo bude typické nórske. Cyklisti si totiž budú musieť poradiť so zvlneným terénom, ktorý na prvý pohľad nevyzerá extrémne kopcovitý, no tri stúpania druhej kategórie nasvedčujú opak. Navyše, rovinaté kilometre, kde by si mohli pretekári oddýchnuť, nečakajme. Etapa je taktiež vhodná pre únik.

3. etapa Arctic Race of Norway 2021

2. etapa Arctic Race of Norway 2021
© A.S.O.

Štart o 13:25, predpokladaný dojazd o 18:00

Etapa, ktorá ráznym spôsobom prehovorí do celkového poradia. Aj takto by sa dala ocharakterizovať v poradí tretia etapa. Najzaujímavejší bude jej záver, pretože posledných 6 kilometrov majú stúpavý charakter. Všetko sa zakončí na kopci s 3,7 km o 7,8%.

4. etapa

2. etapa Arctic Race of Norway 2021
© A.S.O.

Štart o 13:55, predpokladaný dojazd o 18:00

Záverečná etapa je navrhnutá tak, aby v hre boli všetky klasifikácie, nielen tá celková. Na trati totiž leží veľa bodov do vrchárskej súťaže a taktiež do bodovacej súťaže, ako vo všetkých predchádzajúcich etapách. Pravé cyklistické zápolenie sa strhne na záverečnom okruhu, ktorého hlavnou črtou je dvojkilometrové stúpanie Novkollen. Záverečný kilometer taktiež stúpa.

Favoriti

Organizátori pripomínajú, že na štart sa postaví až 11 tímov, ktoré boli aj na Tour de France. Celkovo v Nórsku a Fínsku zabojuje 19 tímov po šiestich jazdcoch.

Medzi najväčších favoritov musíme zaradiť Warrena Barguila (Arkéa Samsic). a Bena Hermansa (:isn:), ktorí budú pomýšľať na zisk celkového triumfu. Prvý menovaný Francúz v poslednej edícii tesne prišiel o celkový triumf. Zanietený rybár chce na brehoch mora uloviť prvý veľký triumf v sezóne.
Warren Barguil
Warren Barguil. © A.S.O./Pauline BALLET
Christophe Laporte (COF) môže prekvapiť v celkovom poradí, ale hlavne v šprintérskych a klasikárskych etapách.
Nórsko bude vsádzať nádej najmä do klasikárov, akými sú Alexander Kristoff (nórsky výber), Edvald Boasson Hagen (Total Energies) a mladíka Andreasa Leknessunda (nórsky výber). V klasikárskych koncovkách môže kartami miešať Oliver Naesen (ACT), Niki Terpstra (Total Energies) či Petr Vakoč (Alpecin-Fenix).

Ak by došlo k šprintom, Bryan Coquard (BaB Hotels) a Martin Laas (BOH) by mali byť ďalšími favoritmi. Avšak, len jedna etapa je vyslovene vhodná pre rovinatých špurtérov.

zdroj: Jan Melicher

Juraj Sagan (BOH) a Erik Baška (BOH) sú v tíme BORA – hansgrohe. Mali by podporovať Laasa v šprintoch. Estónčan je, paradoxne, jediným jazdcom zostavy, ktorý by mal v nemeckom tíme ostať aj v ďalšom roku. Andreas Schillinger (BOH) ukončí kariéru, Rüdiger Selig (BOH) sa stane skúseným členom vlaku Caleba Ewana v tíme Lotto Soudal.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár