Brabantský šíp 2023 sa stal korisťou Doriana Godona

Brabantský šíp 2023

zdroj: https://twitter.com/AG2RCITROENTEAM/status/161/photo/1

63. ročník klasiky Brabantský šíp 2023, ktorá každoročne vytvára premostenie medzi severskými kockami a ardenskými kopcami, vyhral Dorian Godon (ACT). V záverečnom šprinte dvojice porazil druhého Bena Healyho (EFE). Tretí z pelotónu finišoval špecialista na ardenské klasiky a kolega víťaza Benoît Cosnefroy (ACT). 

Martin Svrček (SOQ) po odpracovanom dni do cieľa nedorazil podobne ako polovica štartového poľa.

História Brabantského šípu

Prvý ročník pretekov sa konal v roku 1961 a to iba o šesť rokov skôr ako závod na území Limburska Amstel Gold Race. Ako býva zvykom na belgických klasikách, najviac víťazstiev majú práve Belgičania a to až 38. Cyklistom, ktorý najčastejšie víťazil na tomto závode, je Edwig van Hooydonck a to až štyrikrát. Navyše v rovnakom roku dokázal zvíťaziť na všetkých troch ardenských klasikách (Amstel Gold Race, Valónsky šíp a Liége – Bastogne – Liége). V roku 2011 ho napodobnil Philippe Gilbert. Rok 2013 patril mladému Petrovi Saganovi a je to jeho jediná vyhraná klasika s prívlastkom „ardenská“.

Brabantský šíp 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/brabantse-pijl/2023/result/today/profiles

Štart:

Štvorica na čele

Už v úvode po štarte v Leuvene sa do čela prepracovala štvorica v zložení Johan Meens, Sander De Pestel, Tord Gudmestad a Rory Townsend. Na pelotón si dokázali vypracovať náskok 6 minút. Ani ten však nestačil na to, aby do cieľa dokázali prísť pred pelotónom. Ako sa predpokladalo, preteky sa rozhodovali na záverečnom okruhu, ktorý obsahoval 4 kľúčové stúpania: Hertstraat (725 metrov, z toho 300 metrov kocky; 3,5 %), Moskesstraat (600 metrov, z toho 300 metrov kocky; 6,8 %), Holstheide (955 metrov; 5,4 %) a cieľové stúpanie Os-Bocht (1300 metrov; 3,7 %).

V útočení sa neprestáva

Po celý deň na čele pelotónu tvrdo pracovala stajňa AG2R Citroen. Viacerí pretekári však úspech videli v útokoch. To bol príklad Arnauda De Lieho (Lotto – Dstny) či Sorena Kragha Andersena (ADC), ktorí sa vydal na stíhaciu jazdu uniknutého kvarteta. Zakrátko však boli dostihnutí pelotónom, z ktorého vypadli.

Ďalším pretekárom, ktorý zaútočil (58 kilometrov pred cieľom) bol Remi Cavagna (SOQ), ktorý sa ako prvý dokázal dostať do čelnej skupiny. Následne o 9 kilometrov neskôr po ňom opakovala štvorica v zložení Healy, Kron, Godon a Eriksson, a teda skupina, z ktorej vzišiel neskorší víťaz. Čelo pretekov tak tvorilo šesť pretekárov a držalo si náskok menej ako minúty.

Záverečné kolo

Ako prvý v záverečnom kole z čelnej šestice zaútočil Remi Cavagna. Spočiatku jeho nástup vyzeral sľubne, no Dorian Godon a Healy sa po pár kilometroch pripojili k fenomenálnemu francúzskemu časovkárovi. Ten však na dlážobnom stúpaní Hertstraat stratil kontakt s absolútnym čelom pretekov. Do priameho súboja o víťazstvo tak postúpila dvojica Godon a Healy. Keďže v záverečných 10 kilometroch nikto neukázal svoju slabinu, o víťazovi rozhodol až samotný šprint, v ktorom mal naviac Dorian Godon.

Remi Cavagna ešte pred dojazdom do cieľa bol eliminovaný pelotónom, z ktorého „zvíťazil“ Benoît Cosnefroy (ACT). Podčiarkol tým perfektný deň pre svoj francúzsky tím.

Brabantský šíp 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár