Bretagne Classic: Vanmarcke dokonale zvládol koncovku

zdroj: Sep Vanmarcke, twitter.com/RitaLoureiro9

Kalendár World Tour dnes pokračoval jednodňovou klasikou. Tentokrát to bola Bretagne Classic alebo známa ako GP Plouay. Na jazdcov bolo pripravených veľmi ťažkých 247 kilometrov. V profile bude čakať 12 stúpaní. Začiatok i koniec je v mestečku Plouay, ktoré patrí do depártmentu Morbhihan. Nachádza sa ako už názov napovedá v Bretónsku a žije to necelých 5 tisíc obyvateľov. Prvenstvo z minulého roka obhajuje Belgičan Oliver Naesen (ALM). Keďže dnes čakala poriadna porcia kilometrov, tak štart bol o 10:40 miestneho času. Do úniku dňa sa dostala francúzska štvorica Romain Sicard (Direct Energie), Romain Combaud (Delko Marseille Provence), Anthony Perez (Cofidis) a Johan Le Bon (Vital Concent).

Štvorka v úniku si postupne vypracovala náskok blížiaci sa k 7 minútam. Postupne však klesal a v polovici pretekov bol tesne nad 5 minútami. Presne tretina jazdcov v dnešnom štartovom poli bola i na minulotýždnovej jednorázovke v Hamurgu. O dvadsať kilometrov neskôr náskok klesol na úroveň troch minút a tak únik vedel, že to dnes nedopadne dobre. Na čele pelotón diktoval tempo tím AG2R la Mondiale. 85 kilometrov pred cieľom bola strata pelotónu už len minúta. O ďalších 10 kilometrov už bol únik definitívne zlikvidovaný a začínali sme od znova. Na stúpaní Côte de Kallforn zaútočil Oliver Naesen (:alm:), no po šotolinovom úseku o 3 kilometre neskôr bol dostihnutý.

Freneticlké preteky pokračovali. Ďalším útočníkom bol Sep Vanmarcke (:efd:). Belgičan taktiež neuspel, no hlavné pole favoritov obsahovalo už len približne 30 jazdcov. Medzi nimi nechýbal európsky šampión a veľký favorit Elia Viviani (:dqt:). K ruke mal ďalších troch domestikov a chystal sa na ďalšie víťazstvo. Štvoricu jazdcov tam mal i Lotto-Soudal, no útok musel prísť pred záverečným dojazdom. Do veľkých problémov sa dostal Oliver Naesen (:alm:), ten strácal 25 sekúnd na skupinu a vyplytval veľa síl na dostihnutie. Na Côte de Marta začal mať problémy Viviani (:dqt:) a súperi pochopiteľne ešte pridali.

Záver

Na stúpaní Côte de Ty Marrec bola na čele trojica Benoot (:lts:), Haig (:mts:) a Vanmarcke (:efd:). Trojica spolupracovala veľmi dobre a čoskoro mali 40 sekúnd na prenasledovateľov. Za nimi sa nespolupracovalo a to dávalo trojici veľké šance. 7 kilometrov pred cieľom mali 50 sekúnd a už určite víťaz bude z tejto trojice. Posledné stúpanie zvládli spoločne a 3 km pred cieľom začali taktické šachy. Benoot (:lts:) nastúpil ako prvý, no Vanmarcke (:efd:) ho nepustil. Austrálčan už nemal síl. Jazdec Education First následne vyštartoval a pohľadom sa doslova vysmial súperom a zaslúžene opanoval dnešnú klasiku.

Dojazd

Profil Bretagne Classic:

bretagne classic profil

Výsledky:

1.Sep Vanmarcke (Bel):efd:06:12:23
2.Tiejs Benoot (Bel):lts:00:00:03
3.Jack Haig (Aus):mts:
4.Michael Valgren (Den):ddd:00:00:20
5.Amund Jansen (Nor):tjb:
6.Benoit Consefroy (Fra):alm:
7.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
8.Tim Wellens (Bel):lts:00:00:22
9.Florian Senechal (Fra):alm:00:00:28
10.Eduard Prades(Spa)MOV

 

Zdroj: bretagne-classique-ouest-france.bzh, procyclingstats.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár