Bruggy – De Panne 2022 Preview: cyklisti a cyklistky sa presúvajú do Belgicka

Bruggy - De Panne 2022

zdroj: https://twitter.com/bruggedepanne/status/1810/photo/1

Po strhujúcom 113. ročníku monumentu Miláno – San Remo pokračuje klasikárska časť sezóny v Belgicku. Už túto stredu 23. marca je na programe ďalšia severská klasika Bruggy – De Panne 2022, ktorá v minulosti vystupovala pod názvom Tri dni De Panne. Preteky každoročne vytvárajú vhodné podmienky na súboj medzi šprintérmi a klasikármi tak ako v mužskom, tak aj v ženskom pelotóne. Na 43. ročník zavíta aj Juraj Sagan (TotalEnergies).      

História Bruggy – De Panne

Prvý ročník týchto pretekov sa konal v roku 1977. V tých časoch išlo o trojdňové podujatie s názvom Driedaagase De Panne, čo v preklade z Flámčiny znamená Tri dni okolo Panne. Ako roky ubiehali, trojdňové podujatie sa stalo skvelou prípravou na blížiace sa monumenty Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Išlo sa nielen cez významné stúpania vo Flámsku ale taktiež aj okolo pobrežia. To znamená, že si na svoje prišli aj šprintéri, aj klasikári. Hlavným dôvodom, prečo sa tri pretekárske dni skondenzovali do jedného, bol neustále narastajúci počet ďalších pretekov zapísaných do kalendára UCI. Stalo sa tak v roku 2018, kedy nový formát pretekov ovládol Dylan Groenewegen (:bex:). Rekordérom v počte víťazstiev je Belgičan Eric Vanderaerden, ktorý tento závod vyhral až osemkrát.

Víťazi Bruggy – De Panne (posledných 10 rokov)

Bruggy – De Panne 2022 – parametre

  • typ: severská klasika
  • ročník: 46.
  • dĺžka: 208 kilometrov
  • dátum: 23. marca (streda)
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • kategória: muži Elite
  • vysielanie: Eurosport

Bruggy – De Panne 2022 – trasa

Mapa mužských pretekov:

https://www.rouleur.cc/blogs/the-rouleur-journal/brugge-de-panne-2022-route-predictions-and-contenders

Preteky začínajú v historickom meste Bruggy, celé sa konajú v Západnom Flámsku a smerujú z mesta do pobrežného mesta De Panne. Muži absolvujú 208 kilometrov, čo bude zahŕňať tri a pol okruhu De Panne, v okolí miest Koksijde, Adinkerke a Veurne. Napriek relatívne plochému profilu sú preteky vďaka svojej polohe pri mori náchylné na silný vietor, ktorý veľakrát rozhodujúco roztrhá pelotón na viaceré terezíny a skupiny. Preto favorizovaní nie sú len šprintéri ale aj jazdci, ktorí sa neboja útočiť či klasikári.  

Mapa ženských pretekov:

https://www.rouleur.cc/blogs/the-rouleur-journal/brugge-de-panne-2022-route-predictions-and-contenders

Ženské preteky nebudú dosť odlišné od tých mužských. Azda jedinou zmenou je fakt, že trasa pre ženy meria 163 kilometrov a zahŕňa aj viaceré slučky okruhu v De Panne.

Bruggy – De Panne 2022 – favoriti

Mužské preteky

Na sever Belgicka sa presúvajú tí najlepší šprintéri. Azda najväčšími ašpirantami na víťazstvo sú nestarnúci Mark Cavendish (:dqt:), odhodlaný Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix) a Pascal Ackermann (UAD), ktorému však môže konkurovať jeho tímový kolega Fernando Gavíria. Mark Cavendish minulý týždeň ovládol taliansku klasiku Miláno – Turín, a teda niet pochýb o jeho dobrej forme v šprintérskych koncovkách. Tim Merlier zase nedávno vyhral  belgickú klasiku Danilith Nokere Koerse. Pascal Ackermann sa taktiež nenechal zahanbiť a vyhral semiklasiku Bredene Koksijde.

Vo víťaznom ťažení im môžu zabrániť bývalý majster sveta Mads Pedersen (:tfr:), doposiaľ posledný víťaz Sam Bennett (BOH), francúzsky rýchlik Arnaud Démare (FDJ) či Giacomo Nizzolo (:isn:), kotrý solídne jazdil na pretekoch dvoch morí. Cees Bol (DSM) spoločne s Maxom Kanterom (MOV) taktiež patria medzi horúce želiezka. Práve Max Kanter skončil na Miláno – Turín štvrtý.

Z prokontinentálnych tímov môžu na dobrý výsledok pomýšľať Niccolò Bonifazio (TotalEnergies), Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) či Kristoffer Halvorsen (Uno-X Pro Cycling Team).

Ženské preteky

Pokiaľ ide o ženy, Loren Wiebes (DSM) má momentálne nesporne najrýchlejší záverečný šprint. Dokázala, že si vie poradiť aj s dlažobnými kockami a bude jednou z favoritiek dňa, keďže svoju schopnosť vyhrať tieto preteky dokázala už v roku 2020. 

Opomenúť nesmieme však majsterku sveta Elisu Balsamo (:tfr:) či špičkovú šprintérku tímu ADQ UAE Martu Bastianelli. Tá má zatiaľ dobrú sezónu, čo by mohla v Belgicku potvrdiť. 

Na štart sa postaví taktiež Grace Brown (FDJ), minuloročná víťazka. Pomáhať jej bude Clara Copponi, ktorá taktiež nemá cestu k cieľu zarúbanú.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár