Cadel Evans Road Race preview: Favoritmi sú Ewan, Viviani a Impey. Trasa však ponúka viaceré scenáre

Články

Zajtra sa odohrajú ďalšie austrálske World Tour preteky Cadel Evans Great Ocean Road Race. Prvý ročník sa konal v roku 2015. S profesionálnou cyklistikou sa vtedy lúčil jediný austrálsky víťaz Tour de France a svetový šampión Cadel Evans, po ktorom je tento závod na ceste Great Ocean Road pomenovaný. Trasa vedie po okolí mesta Geelong v blízkosti Melbourne na juhovýchode Austrálie.

Z tohto mesta v štáte Victoria sa zemieri na juh smerom k oceánu. Pelotón si istý čas vychutná pobrežie, aby sa potom opäť vrátilo do Geelongu. Tam jazdci absolvujú štyri okruhy, ktorých dominantou bude stúpanie Challambra Crescent (1,2 km; priem. sklon 8,4%). Po poslednom prejazde tohto kopca ostáva do cieľa ešte desať kilometrov. Záver je rovinatý.

Zdroj: procyclingstats

Favoriti

V krátkej histórii tejto jednodňovky sme videli viaceré spôsoby víťazstva. Vďaka menším stúpaniam a Challambra Crescent v záverečnom okruhu sa môže podariť aj nejaký neskorý únik. Taktiež si to však všetko môžu postrážiť šprintérske celky a o víťazovi sa rozhodne v hromadnom dojazde.

Titul obhajuje prvý austrálsky víťaz tohto podniku Jay McCarthy (BOH). Pomáhať mu bude spoľahlivý domestik Daniel Oss (BOH). Z nemeckého tímu taktiež môže bodovať Lukas Pöstelberger (BOH), ktorý rád útočí v poslednom kilometri. McCarthy minulý rok ovládol šprint pred Talianom Eliom Vivianim (:qst:). Ten patrí spoločne s domácim Calebom Ewanom (:lts:) k najväčším šprintérskym menám. V hromadnom dojazde taktiež nemôžeme podceniť Jaspera Philipsena (:uae:), ktorý vyhral etapu na Tour Down Under po tom, čo bol Ewan penalizovaný. Z druhej vlny šprintérov by mohli prekvapiť Danny van Poppel (:lot:) alebo Kenny Elissonde (:sky:).

Zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Na tretej priečke minulý rok skončil čerstvý obhajca titulu z pretekov Tour Down Under Daryl Impey (:mts:). Juhoafričanovi sa môže zadariť v šprinte zriedenej skupiny, ale za istých okolností si môže poradiť aj s najväčšími šprinétrskymi menami. To dokázal na Tour Down Under Patrick Bevin (:ccc:), ktorý si poradil so Saganom alebo Ewanom. Jazdec z Nového Zélandu ukázal skvelú formu, no zastavilo ho až zranenie v piatej etape a na Great Ocean Road Race sa nepredstaví.

V Austrálii sa v dobrej forme predstavoval aj skúsený Luis León Sánchez (AST), ktorý môže niečo vymyslieť na kopci alebo šprintovať v zriedenej skupine. Na stúpaní sa môžu predviesť vrchári Wout Poels (:sky:), Diego Ulissi (:uae:), Michael Woods (:efd:), Pierre Latour (:alm:), Gerge Bennett (:mts:) alebo Richie Porte (:tfr:). Stúpanie v Geelongu však nie je náročné a sedieť by mohlo aj klasikárovi Michaelovi Valgrenovi (:ddd:).

Predpokladnaný cieľ je okolo tretej hodiny nadránom stredoeurópskeho času.

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár