Caicedo ovládol Etnu, skvelá 3. etapa Giro d’Italia zastavila Yatesa, Thomasa

Giro d'Italia 2020
Jonathan Caicedo

zdroj: twitter.com/cyclecollective

3. etapa Giro d’Italia 2020 priniesla prvé vrchárske finále pretekov. Na 18-kilometrovom stúpaní na Etnu sa radoval Jonathan Caicedo (:efd:) po účasti v úniku dňa. Veľké veci sa však diali v celkovom poradí. Britský favorit Geraint Thomas (:ins:) po páde stratil 12 minút a Simon Yates (:mts:) tri. Joao Almeida (:dqt:) síce chýbal v skupine favoritov v cieli, ale dokázal limitovať svoje straty. Po výbornej časovke je novým celkovým lídrom. 

Začalo sa v malom meste Enna v strede Sicílie a išlo sa smerom na západ. Finiš prišiel po 150 km na stúpaní, ktoré je v katastri obce Linguaglossa – Piano Provenzana. Na toto lyžiarske stredisko pod najvyššou sopkou v Európe Etna išlo prvýkrát z tejto severnej strany. Stúpanie malo 18,8 km o priemernom sklone 6,6%. Ešte predtým sa prešlo cez niekoľko stúpaní a celkovo sa dnes prešlo 3516 výškových metrov.

3. etapa Giro d’Italia 2020 – profil etapy:

3. etapa Giro d'Italia 2020
3. etapa Giro d’Italia 2020

Geraint Thomas spadol v neutrálnej zóne

Ostrý štart sa trochu oneskoril. Geraint Thomas (:ins:) spadol a počas ďalšieho priebehu etapy nevyzeral vôbec dobre. Spadol na ľavú stranu, kde mal potrhaný dres.

Neskôr sa objavil záber, na ktorom bolo vidieť bidón na ceste a ako na ňom Thomas spadol.

Ganna a Sagan boli posledný deň vo svojich dresoch

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Giro d’Italia (@giroditalia),

Filippo Ganna (:ins:) po víťaznej časovke v prvej etape nosil ružový dres pre celkového lídra. Ako ťažkému jazdcovi však na Etne prirodzene nemohol konkurovať čistým vrchárom. Rovnako aj Peter Sagan (BOH) dnes stratil modrý dres pre najlepšieho vrchára. Ten získal po dobrých výkonoch v časovke a po druhom mieste vo včerajšej klasikárskej etape.

Osem jazdcov v skorom úniku

Rumac (Androni-Giocattoli Sidermec), Romano (Bardiani-CSF), Caicedo, Craddock (:efd:), Holmes (:lts:), Campenaerts (:ntt:), Bjerg (:uae:) a Visconti (Vini-Zabu) po štarte zaútočili a usadili sa na čele pretekov. Najprv ich nikto z pelotónu nestíhal a mohli si vypracovať väčší náskok. Ten bol približne päťminútový.




Až pri vstupe do posledných sto kilometrov sa na čele usadil tím Mitchelton-Scott pre ich lídra Simona Yatesa.

Na cestu vybehol pes, nikomu sa nič nestalo

Utečenci brali obe prémie

Na jazdcov z úniku sa ušli dve prémie na trase – prvá, v ktorej sa rozdávali body do bodovacej súťaže – a druhá – v ktorej si prví traja prišli po 3, 2 a 1 sekundu do celkového poradia. Chorvátsky majster Rumac zobral 12 bodov na prémii a po tri sekundy priamo pod stúpaním na Etnu zobral Craddock.

36 km pred koncom si začali do grupetta vystupovať šprintéri a ťažší jazdci, ktorí nemali na narastajúce tempo pelotónu. Medzi nimi bol aj Peter Sagan (BOH), ktorý dnes prišiel o modrý dres. Tempo začala ovládať zostava Trek-Segafredo, ktorá verila svojmu lídrovi Vincenzovi Nibalimu. Jazdci prešli cez menšiu oblasť s prehánkami. Náskok úniku sa zmenšil na 2:50.

Thoma odpadol zo skupiny a jeho šance na celkové poradie padli

Trek pri vstupe do posledných 30 km ovládal hlavnú skupinu. Z nej však vypadol najväčší favorit na celkové víťazstvo Geraint Thomas (:ins:). Neudržal sa ani na menších stúpaniach a to bola pre neho konečná. Bol pri ňom Ganna, ale jeho líder nemal dostatočnú formu na udržanie sa v pelotóne, prežíval bolesti. A s každým kilometrom strácal čoraz viac času.

Jeho Giro prakticky skončilo.

Z úniku ostali len Caicedo a Visconti

Náskok úniku, v ktorom po prvých kilometroch Etny na čele ostali už len ekvádorský majster Caicedo a veterán Visconti, bol dvojminútoví. Zvyšní kolegovia zo skorého úniku strácali tempo a boli pohltení pelotónom. Visconti zažil bizarný moment, kedy sa ho jeho športový riaditeľ z auta pokúšal podať bidón, ale po nesúhlase rozhodcu v blízkosti ho s hnevom hodil o zem. Udialo sa tu 10 km pred koncom, kedy je podávania občerstvenia zakázané.

5 km pred cieľom najprv nastúpil Visconti, ale neopustil Caiceda. Ekvádorčan opätoval protiútokom a v daždi si dokázal vytvoriť náskok na Taliana. Na otvorených cestách fúkal vietor a sólo jazda bola veľmi náročná.

Simon Yates ďalší v problémoch, na Etne ťahala pelotón BORA

Takmer celá zostava Treku pracovala a zmenšila počty v pelotóne. Po štyroch kilometroch kopca sa na čelo dostali aj borci z BORA – hansgrohe pre Rafala Majku (BOH). Fantasticky sa ukazoval sa hlavne Matteo Fabbro (BOH), aj keď Majka s Konradom (BOH) boli skôr v zadných častiach približne 30-členného pelotónu.

9 km pred cieľom z hlavnej skupiny odpadol aj ďalší veľký favorit na celkové víťazstvo Simon Yates (:mts:). Zjavne nemal dobré nohy, nevieme prečo. Pri príjazde do posledných 6 km pod vrcholom strácal už minútu na hlavnú grupu.

INESO Grenadiers sa začal sústrediť na čiastkové úspechy Geoghagena Harta a Jonathana Castrovieja (:ins:). Druhý menovaný 6,5 km pred cieľom zaútočil z pelotónu, ktorý strácal 1:30 na dvojicu v úniku. Neskôr nastúpil aj mladý belgický talent Harm Vanhoucke (:lts:) a pridal sa ku Španielovi. Belgičan sa osamostatnil a sám pokračoval až do cieľa.




Nasledovali útoky od Pernsteinera, McNultyho či Jakoba Fuglsanga (AST). Ostatní favoriti ako Nibali či Kruijswijk reagovali a skupina ostala zložená z približne pätnástich jazdcov. Ovládal ju Gianluca Brambilla (:tfr:). 4 km pred cieľom stadiaľ zaútočil Wilco Kelderman (:sun:) a podarilo sa mu osamostatniť, tiež dotiahol svoj pokus na pásku.

2,6 km pred cieľom konečne prišiel atak od Vincenza Nibaliho (:tfr:) na sekcii s bočným vetrom. Na jeho koleso sa dokázali dostať Pozzovivo (:ntt:), Majka (BOH), Fuglsang (AST), Kruijswijk (:tjb:), Bilbao (:bmt:). Najlepších piatich oddelil Fuglsang, ktorý striasol zo skupiny Bilbaa. Kruijswijk sa musel dolepiť na túto elitnú skupinku. Španiel sa pridal k odpadnutému Joaovi Almeidovi (:dqt:).

V posledných dvoch kilometroch zrýchlil Pozzovivo a držali s ním len Nibali Fuglsang, ale Majka sa dokázal na poslednú chvíľu dolepiť.

Jonathan Caicedo vyhral 3. etapu Giro d’Italia 2020 po heroickom výkone

27-ročný Jonathan Caicedo dokázal ustáť dážď aj vietor a dlhým sólo útokom po celodennom úniku získal fantastické víťazstvo na Etne. Druhý skončil Giovanni Visconti so stratou 21 sekúnd, tretí bol Harm Vanhoucke s 30 sekundami a silným výkonom.

Wilco Kelderman našiel 22 sekúnd na skupinu favoritov a skončil štvrtý. Skupina najlepších prišla do cieľa s 51-sekundovou stratou v zložení: Jakob FuglsangRafal MajkaVincenzo Nibali, Jonathan Castroviejo a Domenico Pozzovivo. Päť sekúnd na nich vo finále stratil Steven Kruijswijk.

Simon Yates má na Fuglsanga v cieli manko 2:31. Geraint Thomas prišiel s až 12-minútovým oneskorením.

Joao Almeida tesne v ružovom drese

Joao Almeida v ružovom drese. zdroj: twitter.com/giroditalia

Joao Almeida (:dqt:) – druhý muž celkovej klasifikácie pred etapou – sa na začiatku Etny nachádzal v skupine favoritov, ale na mnohé útoky úplne nestačil. Napokon však dokázal limitovať svoje straty a na Fuglsangovu partiu stratil v cieli iba 12 sekúnd. S rovnakým celkovým časom je na druhom mieste dnešný víťaz Caicedo, ale Portugalčan mal lepší výsledok v časovke a podľa pravidiel bude vo veku 22 rokov nosiť maglia rosa.

Caicedo si na Etne pripísal 40 bodov do vrchárskej súťaže. Stal sa jej lídrom a je to klasifikácia, na ktorú sa reálne môže počas Gira zamerať. Dnes získal prvé profesionálne víťazstvo mimo Ekvádoru, kde sa stal vlani národným šapiónom. Ekvádorčanom sa na Gire darí, vlani tu získal fantastické celkové víťazstvo Richard Carapaz.




Tretí je Pello Bilbao, štvrtý Wilco Kelderman po chytrom útoku v posledných kilometroch. Piaty Vanhoucke sa taktiež prezentoval viac než dobre. Z favoritov z hlavnej skupiny je po dnešku na tom najhoršie Majka, ktorý je 11. Nibali, Pozzovivo, Fuglsang i Kruijswijk sú v top 10. Rozdiely sú minimálne, jediní dvaja jazdci s výhodou z časovky boli Yates a Thomas.

Peter Sagan

Peter Sagan dnes došiel do cieľa s pohodlnou stratou 25:12 na 140. mieste v spoločnosti Matthewsa či Balleriniho. Tí patria k favoritom zajtrajšej etapy, v ktorej sa nachádza veľmi dlhé stúpanie v strede, ale cieľ je rovinatý. Ak by ho prežili v prvej skupine a nezvíťazil by brejk, budú určite v cieli vpredu.

Caicedo v cieli (video):

3. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Jonathan Caicedo (Ecu):efd:4:02:33
2.Giovanni Visconti (Ita)Vini Zabu‘ KTM0:00:21
3.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:00:30
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:39
5.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:51
6.Rafal Majka (Pol)BOH
7.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:
8.Jonathan Castroviejo Nicolas (Spa):efd:
9.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:
10.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:56

3. etapa Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:7:44:25
2.Jonathan Caicedo (Ecu):efd:
3.Pello Bilbao (Spa):bmt:0:00:37
4.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:00:42
5.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:00:53
6.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:00:55
7.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:00:59
8.Brandon McNulty (USA):uae:0:01:11
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:13
10.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:15


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár