Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres – bodovacia súťaž, Sagan

Giro d'Italia 2020

Peter Sagan (BOH) od roku 2012 vyhral zelený dres na Tour de France sedemkrát. Na Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres je cieľom Slováka, ktorý pred dvoma týždňami prvýkrát nestál v Paríži v zelenom. Bodovacia súťaž na Giro d’Italia 2020 má však snáď ešte viac kandidátov na víťazstvo, ako tomu bolo na Tour. Poďme si ich predstaviť. Kto sú najlepší šprintéri, ktorí prichádzajú do Talianska?

Bodovacia súťaž po 16. etape (cyklámenový dres):

1.Arnaud Demare (Fra)FDJ221 b
2.Peter Sagan (Svk)BOH184 b
3.João Almeida (Por)DQT90 b
4.Diego Ulissi (Ita)UAE77 b
5.Filippo Ganna (Ita)INS66 b
6.Andrea Vendrame (Ita)ALM66 b
7.Patrick Konrad (Aut)BOH56 b
8.Simon Pellaud (Swi)Androni Giocattoli – Sidermec50 b
9.Wilco Kelderman (Ned)SUN40 b
10.Davide Ballerini (Ita)DQT40 b

Dôležité bude pre ťažkých šprintérov „prežitie“ v brutálnych alpských etapách v treťom týždni, ktoré sú dlhodobo ťažšie ako tie z Tour. Pascal Ackermann dres neobhajuje, keďže sa zameral na Vuelta a España.

Poslední víťazi bodovacej súťaže – „maglia ciclamino“

Giro d'Italia 2020 cyklámenový dres Ackermann neobhajuje
Pascal Ackermann v cyklámenovom drese. na Giro 2019. zdroj: twitter.com/giroditalia

2010 Cadel Evans (Aus)
2011 Michele Scarponi (Ita)
2012 Joaquim Rodríguez (Esp)
2013 Mark Cavendish (Gbr)
2014 Nacer Bouhanni (Fra)
2015 Giacomo Nizzolo (Ita)
2016 Giacomo Nizzolo (Ita)
2017 Fernando Gaviria (Col)
2018 Elia Viviani (Ita)
2019 Pascal Ackermann (Ger)

Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres, bodovacia súťaž  – pravidlá

Body sa rozdávajú v práve jednej šprintérskej prémii v každej etape s hromadným štartom a v cieli v úplne každej etape. Menej bodov je v prémiách a tak je obvyklým javom, že ho dostane naozaj najlepší rovinatý šprintér. Za posledných 7 rokov ho mal iba špecialista na rýchle koncovky. V roku 2014 začali organizátori udeľovať rovinatým a zvlneným etapám viac bodov, aby bodovací (predtým červený) dres nezískavali len vrchári. Na Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres sponzoruje kaviarenská spoločnosť Segafredo.




V prípade zhody bodov bude cyklámenový dres nosiť jazdec s väčším počtom etapových triumfov. Ak by aj vtedy by došlo k remíze, súťaž by viedol jazdec s väčším počtom prvenstiev na šprintérskych prémiách. V poslednom prípade rozhodne celková klasifikácia.

Prehľad získavania bodov:

Body v cieli etáp

Rovinaté a zvlnené (etapy číslo 4, 6, 7, 11, 13, 19): 50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 15 jazdcov v cieli
Stredné kopcovité (etapy číslo 2, 5, 8, 10, 12): 25, 18, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2, a 1 bod pre prvých 10 jazdcov v cieli
Horské etapy a individuálne časovky (etapy číslo 1, 3, 9, 14, 15, 16, 17, 18, 20, 21): 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 10 jazdcov v etape

Šprintérske prémie

Šprintérske prémie v každej etape okrem troch časoviek: 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 a 1 bod pre prvých 8 jazdcov na prémii

V každej etape nájdeme dve body označené „S“. V iba prvej prémii na trati sa rozdávajú spomínané body do šprintérskej súťaže, v druhej sekundy (3-2-1) do celkovej klasifikácie. Podrobný rozpis šprintérskych prémií s bodmi do cyklámenovej súťaže nájdete tu.

Pravidlá bodovacej súťaže a iných dresov nájdete v samostatnom prehľade

Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres – favoriti bodovacej súťaže

Arnaud Démare (FDJ)

Giro d'Italia 2020 cyklámenový dres Démare

Vlani bol francúzsky majster naozaj blízko cyklámenového dresu, ale ten stratil v poslednej príležitosti. 29-ročný jazdec je pripravený skočiť medzi veľkú konkurenciu a tentokrát dres udržať a k nemu si pripísať viaceré etapové triumfy. Po reštarte sezóny víťazil všade, kde sa dalo. Vyhral šprintérsky ladené Miláno – Turín či domáci šampionát. Celkovo ovládol klasikárske podujatie Okolo Valónska, kde musel na kopcoch ukázať svoju všestrannosť.

Navyše, celý jeho tím je postavený okolo neho. Hlavný rozbiehač Jacopo Guarnieri (FDJ) je overený, rovnako aj ťahač Ramon Sinkeldam (FDJ). Bez tlaku podobnému z Tour sa bude chcieť Démare dostať cez svoj terajší rekord – jedno víťazstvo na Gire. To prišlo v minulom roku na rovinatej šprintérskej etape. Bodovanie je navyše ako stvorené pre neho – vie byť najrýchlejší na rovine a zároveň je v momentálnej fazóne odolný na krátkych stúpaniach.

Michael Matthews (:sun:)

Michael Matthews
Matthews víťazí na Bretagne Classic 2020. zdroj: twitter.com/diriflesso




Team Sunweb bol najlepším tímom na Tour de France, čo sa týka lovenia etáp. Ich najväčšia hviezda Michael Matthews (:sun:) ale chýbala. Austrálčan bol z rozhodnutia tímu sklamaný, a preto netradične rozviazal kontrakt a prestupuje do Mitchelton-Scott. Poslednú Grand Tour so Sunwebom ale prejde ako jeden z veľkých favoritov do takmer každej klasikárskej a šprintérskej etapy. V čistých rovinách zaostáva, ale pri sťažení profilu je absolútnou svetovou špičkou.

V mnohých kopcovitých etapách dokáže získavať body, podobne ako Sagan, keď ovládal bodovačku na Tour. Sám 30-ročný Matthews pri vypadnutí Slováka v roku 2017 vo Francúzsku získal zelený dres. Tento rok jazdí vo veľkej forme – Miláno-San Remo došiel tretí aj napriek porezanej ruke. Vyhral Bretagne Classic a ťažkých majstrovstvách sveta vyhral šprint druhej skupiny a skončil na výbornom siedmom mieste. Na Gire vyhral vo svojej kariére dve etapy. Je vo forme a jeho všestrannosť je veľkou zbraňou Blinga v boji o maglia ciclamino.

Fernando Gavíria (:uae:)

Giro d'Italia 2020 cyklámenový dres Fernando Gavíria
Fernando Gavíria na Vuelta a Burgos 2020. zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3

Gavíria vstupuje na Giro ako najväčší favorit v šprintoch na čistú rýchlosť. Kolumbijčan sa v posledných rokoch vypracoval medzi svetovú rovinársku špičku, ale sprevádza ho veľká nevyrovnanosť výkonov. Ešte vo februári ho ako prvého cyklistu zastihol koronavírus. Dokázal sa z neho dostať a už koncom júla ovládol druhú etapu na Vuelta a Burgos. Potom išiel „roztočiť nohy“ na menšie podniky Tour du Limousin a Giro della Toscana, kde získal po etape.

Na Tirreno-Adriatico kategórie World Tour však nevyhral, v šprintoch ho na páske porazili Ackermann i Merlier. Bude zaujímavé vidieť, akú reálnu špurtérsku formu má. Ako pomocníkov dostáva mimoriadne kvalitného a mimoriadne skúseného Maximiliana Richezeho (:uae:) a krajan Juana Sebastiana Molana (:uae:).

Ewan
Caleb Ewan a Fernando Gavíria v roku 2017. zdroj: twitter.com/oricascott

Z Gira má 26-ročný rýchlik dovedna päť víťazných etáp. Jednu si pripísal vlani po vylúčení Vivianiho. Predošlé štyri získal v roku 2017. V tom ročníku zároveň vyhral bodovaciu súťaž, čiže určite vie, čo to obnáša.

Peter Sagan (BOH)

Peter Sagan pred Giro d'Italia
Peter Sagan na prezentácii Gira. zdroj: twitter.com/giroditalia

Slovák je ako jediný z favorizovanách šprintérov po Tour de France. Práve únava a vyčerpanosť môže svoje povedať hlavne v druhej polovici. Na Tour de France zviedol so Samom Bennettom parádny súboj o zelený dres, ktorý však padol do rúk Íra po jeho bojovnom výkone, ale aj smole či zlých krokoch Slováka. Sagan prichádza na Giro prvýkrát v kariére, aby tu jednak ukončil svoju sériu 65 závodných dní bez víťazstva, ale aj aby si pripísal ďalší dres do svojej zbierky.

Ku koncu Tour vyzerala jeho forma oveľa lepšie ako na začiatku, hlavne rýchlostne sa dokázal dostávať na prvé tri priečky etáp – napríklad tej najslávnejšej v Paríži. Rovnako ako Matthews, dokáže prechádzať cez kopcovité a klasikárske etapy a v nich zbierať istý počet bodov. Opäť to však bude tuhý boj, keďže konkurencia v podobe Démara a Matthewsa je ešte tvrdšia, aká bola pred Tour de France. Šprintérske prémie nedávajú až taký veľký počet bodov ako vo Francúzsku, a tak uvidíme, či Sagan bude aj útočiť v klasikárskych etapách.

Giro d'Italia 2020 cyklámenový dres Sagan
Peter Sagan | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Jeho tím sa viac sústredí na Rafala Majku a keď ten bude v celkovej klasifikácii, tím mu nepomôže ani tak, ako to párkrát urobil na Tour.

Davide Ballerini (:dqt:)

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 202. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst




Taliansky klasikár sa čoraz viac v Deceuninck – Quick Step dostáva do šprintérskych koncoviek. Veľmi rýchle nohy ukázal v poslednej etape Okolo Poľska, kde porazil také mená ako Ackermann a Bauhaus. Rovnako má výhodu na ťažkých klasikárskych a stredne kopcovitých etapách. Uvidíme, aká taktika v tíme bude, keďže 26-ročný jazdec je tiež kvalitným prípadným rozbiehačom pre Hodega.

José Alváro Hodeg (:dqt:)

Giro d'Italia 2020 cyklámenový dres Álvaro Hodeg
José Alváro Hodeg. zdroj: twitter.com/alvaro_hodeg

26-ročný Kolumbijčan prežíva debut na Grand Tours. Tento rok však ani raz preteky nevyhral, ale až deväťkrát bol v top 5. Najprv tak bude musieť bojovať o pozícii jednotky v tíme, ktorý je známy svojím kvalitným šprintérskym vlakom. Inak sa však vždy dokázal presadiť vo veľkej konkurencii – napríklad proti silnému Bennettovi na BinckBank Tour 2019, či Ackermannovi na Okolo Poľska 2018.

Elia Viviani (COF)

Giro d'Italia 2020 cyklámenový dres Viviani
Viviani (úplne vľavo) počas prezentácie tímov. foto: Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Talian – najlepší šprintér posledných dvoch rokov – sa v tejto sezóne výsledkovo trápi. Ani raz po odchode z Deceuninck – Quick Step nevyhral, jeho tím mu jednoducho nevie pripraviť pozíciu v závere tak, ako to vedeli Belgičania. Do Talianska prichádza bez svojho dvorného rozbiehača Sabatiniho a ostatok vlaku sa neukázal byť dostatočný na to, aby ho vytiahol na prvú priečku.  Absolvoval Tour a aj keď najprv neplánoval ísť na Giro, najlepšie štvrté miesto z Grand Tour určite nie je pre neho uspokojivý výsledok. Dočkáme sa veľkého obratu, alebo pôjde o ďalšiu blamáž najviac platenej hviezdy Cofidisu?

Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres – prekvapenia

Israel Start-Up Nation prichádza s dvojicou šprintérov. Davide Cimolai (:isn:) bol na Tirrene šiesty a piaty. Rudy Barbier (:isn:) vyhral etapu na Okolo Slovenska. Chaotická koncovka by im vyhovovala, museli byť vyťažiť zo zlej pozície favoritov. Samotné etapové víťazstvo by bolo veľkým úspechom. Ďalšou nádejou môže byť Rick Zabel (:isn:).

Rudy Barbier 4. etapa Okolo Slovenska 2020
Rudy Barbier víťazí v 4. etape Okolo Slovenska ’20. © Ján Melicher

Náročné etapy sedia aj odolnému šprintérovi Androvi Vendramemu (:alm:). Čo sa týka klasikárov, vo forme je Diego Ulissi (:uae:), ktorý môže útočiť aj v stredných horských etapách. Okrem toho na etapové triumfy z hromadných dojazdov na zvlnených etapách pôjdu jazdci ako Enrico Battaglin (:bmt:), Kamil Malecki (:ccc:), Joao Almeida (:dqt:), Simon Clarke (:efd:) či Giovanni Visconti (Vini Zabù – KTM) Luca Wackermann ((Vini Zabù – KTM).




Giro d’Italia 2020 cyklámenový dres prinesie vyrovnanú bitku medzi favoritmi hlavne na rovinatých etapách, ale húževnatí Matthews a Sagan im môžu zavariť v kopcovitých dňoch. Kompletnú trasu so všetkými etapami nájdete na odkaze nižšie.

Naše náhľady na Giro d’Italia 2020:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár