Giro d’Italia 2020 favoriti na celkové víťazstvo – ružový dres

Giro d'Italia 2020
Giro d'Italia 2020 favoriti

Giro d’Italia 2020 favoriti pochádzajú z veľkých tímov. Síce medzi nimi nie je taká tlačenica ako na Tour de France, stále však nevieme určiť jazdca, ktorý vyniká o niekoľko úrovní ešte pred pretekmi. Víťazom Giro d’Italia však určite bude excelentný vrchár s kvalitnou časovkou. Trasu sme už predstavili a môžeme o nej povedať jedno – posledný týždeň preplnený brutálnymi alpskými kopcami v troch dňoch bude rozhodujúci. Kto tam však vstúpi s akým náskokom z Apenín, Dolomitov a zajazdených dvoch časoviek, zatiaľ nevieme.

Podrobné pravidlá, ktoré platia pri celkovej klasifikácii a v ďalších súťažiach nájdete v špeciálnom prehľade.

tri časovky budú musieť jazdci prejsť a stratiť v nich čo najmenej času. Celkový víťaz zároveň nebude môcť stratiť čas v početných klasikárskych a stredných kopcovitých etapách. Podporný tím tak bude dôležitý, ako vždy.

Favoritov sme rozdelili podľa hviezdičiek * do skupín. Najvyšší počet hviezdičiek – 5 – patrí najväčším favoritom na víťazstvo. Ostatné hodnoty znamenajú menšiu šancu na víťazstvo a fakt, že jazdec sa pravdepodobne bude pohybovať niekde hlbšie v prvej desiatke celkového poradia.

Naše náhľady na Giro d’Italia 2020:

Giro d’Italia 2020 favoriti *****

Geraint Thomas (:ins:)

Pred Tour de France bol spoločne s Chrisom Froomom vynechaný zo zostavy a celá karta najsilnejšieho tímu sveta išla na Egana Bernala. Ten ale kvôli zdravotným problémom a pretrénovaniu sklamal. INEOS Grenadiers sa vracia na Giro d’Italia v pozícii favorita. Naposledy sa im La Corsa Rosa podarilo vyhrať vo veľkom štýle s Chrisom Froomom v roku 2018.

Giro d'Italia 2020 favoriti Geraint Thomas
Geraint Thomas na Tirreno-Adriatico. foto: LaPresse – Marco Alpozzi

33-ročný Walesan nemal na Critérium du Dauphiné pred Tour najlepšiu formu. Prípravné podujatie pre favoritov na Tirreno-Adriatico ale ukázalo, že víťaz Tour de France 2018 sa do dobrej výkonnosti určite dostáva. Skončil tam druhý za Simonom Yatesom. Navyše, na majstrovstvách sveta ukázal štvrtým miestom v časovke skvelú tempársku formu. Práve boj proti chronometru bude veľkou výhodou skúseného univerzála, ktorému dlhé pravidelné stúpania a časovky sedia.

INEOS Grenadiers nenechávajú nič na náhodu a privážajú jeden z najlepších tímov na pretekoch, aj keď je o level slabší ako tím na Tour. Pomáhať na kopcoch budú hlavne Jonathan Castroviejo a Tao Geoghegan Hart. Na rovinách to budú svetoví časovkári Rohan Dennis a nový šampión planéty Filippo Ganna.

Giro d'Italia 2020 favoriti Geraint Thomas Simon Yates Rafal Majka
Giro d’Italia favoriti – Thomas, Yates a Majka. foto LaPresse – Fabio Ferrari

Geraint Thomas má s Girom nevybavené účty, keď ho v roku 2017 predčasne ukončil. Potom vyhral Tour v ďalšom roku a v sezóne 2019 bol vo Francúzsku druhý. Najväčšou otázkou tak je, či sa dokázal pozbierať z nenominovania na Tour, a či je jeho vrcholná forma v troch týždňoch dostatočná na to, aby dokázal brať čas. Problém mu budú robiť hlavne posledné etapy vo vysokých nadmorských výškach.

Simon Yates (:mts:)

Dvaja Briti najväčšími favoritmi – už to vyzerá, že stereotyp z posledných 8 rokov pred Grand Tour sa opakuje. 28-ročný Brit je čerstvým víťazom Tirrena a hlavne v kráľovskej etape bol najlepší na stúpaní Sassotetto, práve za Thomasom. Giro d’Italia sú preteky, ktoré v roku 2018 prvé dva týždne totálne ovládal, až v skoro legendárnej 19. etape vyhorel a ponúkol Froomovi zažiariť dlhým sólom.

8. etapa Tirreno-Adriatico 2020
Simon Yates vyhral Tirreno-Adriatico 2020. foto: twitter.com/TirrenAdriatico

Jeho tím sa operia výhrade okolo Yatesa, ktorý je po odchode svojho brata Adama budúcnosťou celku pre ďalšie roky. Lucas Hamilton je po víťaznej etape na Tirrene vo forme. Jazdci ako Haig či Howson sú dôležitou oporou v kopcoch. Affini bude držať tempo na rovinách.

Giro d'Italia 2020 favoriti - Simon Yates
Simon Yates vyhráva svoju druhú etapu z troch na Giro d’Italia ’18. foro: twitter.com/giroditalia

V časovke má Simon Yates trochu straty, ale zato pôjde o hlavnú útočnú silu v kopcoch. Rovnako však musí mať najlepšiu formu a – hlavne – vydržať celé tri týždne. Po celkovom neúspechu na Giro 2018 prišiel na Vuelta a España, kde už bol bezkonkurenčný.

Jakob Fuglsang (AST)

Dán sa ešte naplno na Tirrene neprejavil, neukazoval tam len náznaky prichádzajúcej formy. O tom, že je pripravený, nás presvedčil piatym miestom na majstrovstvách sveta, kde bol vo finálnej skupine najlepších jazdcov súčasnosti.

Fuglsang vyhral Okolo Lombardie 2020

Vo veku 35 rokov ide o jednu z posledných príležitostí na útok na celkové víťazstvo. Na Gire bol iba raz v kariére – v roku 2016 – a tam skončil celkovo jedenásty. Na Giro d’Italia chcel ísť ešte pred koronakrízou a je jasné, že si verí. V posledných dvoch rokoch sa na sklonku najlepšej výkonnosti stal najlepším puncheurom na svete. Vyhral jednodňovky Liège – Bastogne – Liège 2019 a Okolo Lombardie 2020. Na Grand Tours však má veľmi zlú históriu, najlepšie skončil siedmy na Tour de France 2013.

To, že sa sústredil na Tour de France a vždy pod tlakom buď spadol, alebo výkonnostne odpadol, nie je lichotivé. No pred Girom je menší mediálny tlak a v tíme Astana tušia, že bývalý biker môže na iné vonkajšie podmienky reagovať inak. Preto mu vystavili veľmi dobrý tím, kde má superdomestika a najväčší zjav sezóny Alexandra Vlasova. 24-ročný Rus môže pri zhode udalostí sám viesť tím a pri sezóne, kedy preteky vyhrávajú mladíci na svojej prvej účasti, môže prekvapiť. Navyše, v horách Fuglsangovi pomôže aj Miguel Ángel Lópezpri ktorom nepredpokladáme, že po záťaži z Tour pôjde iba po dvoch týždňoch na celkové poradie.

Jakob Fuglsang
Fuglsanga počas kariéry na Grand Tour sprevádzajú pády alebo prepady formy. foto: twitter.com/astanateam

Čas by mal získať aj v časovke. Dlhé alpské kopce sú pri ňom veľkou neznámou, keďže po raketovom kariérnom vzraste ešte nebol v treťom týždni na Grand Tour v pozícii lídra. Vlani v poslednom týždni vyhral vrchársku etapu na Vuelte po celodennom úniku.

Vincenzo Nibali (:tfr:)

Giro d’Italia 2020 favoriti majú väčšinou už po tridsiatke a 35-ročný Vincenzo je jedným z nich. „Žralok z Messiny“ má taktiež jednu z posledných šancí, na ktorú sa patrične pripravoval viac ako rok. Dvojnásobný víťaz ružového dresu je známy tým, že svoju formu časuje perfektne na Grand Tours a najmä na posledný týždeň. Preto jeho výkony po reštarte sezóny vyzerali všelijako. Na Tirreno-Adriatico skončil až 19. Na MS sa snažil útočiť a bol 15.

Giro d'Italia 2020 favoriti - Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali. zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Od roku 2010 nebol na Gire horší ako tretí. Jeho bilancia tak naznačuje, že predošlé umiestnenia v sezóne nemusia znamenať veľa. Taliansky hrdina síce môže byť za svojimi najlepšími rokmi, ale stále vie v správnej forme vyprodukovať veľkú útočnú show, ako to vlastne ukazoval pri vlaňajšom druhom mieste. Na samotných dlhých kopcoch nemusí byť najväčším aktérom, ale jeho stabilita výkonov, aj v časovkách, je aj ku koncu kariéry obdivuhodná. A počas celých pretekov je potrebné pamätať na to, kedy Nibali vyhral väčšinu svojich Grand Tours – v treťom týždni.

Nibali víťazí na Giro d’Italia 2016. foto: facebook.com/astanacyclingteam

Trek-Segafredo využil Richieho Porta a dokázal ho dokonale pripraviť pred Tour de France, kde Nibaliho rovesník skončil tretí. To môže byť pre Nibaliho dobrá správa. Navyše, jednoznačný líder tímu si na štart do domácej Sicílie berie svojho brata Antonia, Giulia Cicconeho a Gianluca Brambillu, ktorí mu horách určite pomôžu. Nepôjde asi o tak silný tím ako v prípade Mitcheltonu a Ineosu, ale zo skúsenosti vieme, že Nibali úplnú podporu nepotrebuje.

„Žralok“ sa stretáva s menšou konkurenciou a to je pre neho ideálna príležitosť poslednýkrát zahryznúť.

Giro d’Italia 2020 favoriti ****

Steven Kruijswijk (:tjb:)

Nešťastný pád zmenil Holanďanovi program sezóny. Pred Critérium du Dauphiné mal byť v super-tíme Jumbo-Visma na Tour de France, ale nestalo sa tak. Bude zaujímavé sledovať, ako sa 33-ročný jazdec presmeroval svoju formu na Taliansko. Hlavnou zbraňou anonymného vrchára je hlavne vyrovnanosť výkonov a dobrá časovka. V kopcoch väčšinou neútočí, ale stálym tempom sa vie vypracovať na vysoké pozície. To prezentoval tretím miestom na Tour de France 2019.

Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk. zdroj: twitter.com/BianchiOfficial

Jeho tím nie je taký silný ako ten z Tour. Má vrchárov Tolhoeka, Bouwmana či Fossa. To nesľubuje veľkú dominanciu na kopcoch, ale pre základnú pomoc to stačí. Hlavne na rovinách ocení pomoc Tonyho Martina a Josa Van Emdena. Kruijswijk sa tak nebude musieť báť, že čas stratí zbytočnou chybou v prechodných etapách, čo je častou príčinou jeho prehier.

Na Gire bol najbližšie k celkovému víťazstvu v roku 2016, ale v kráľovskej etape nešťastne spadol do snehovej steny pri ceste. Počas troch týždňoch je veľmi konzistentný, ale pod tlakom robí chyby – ako väčšina ľudí.

Rafal Majka (BOH) i

Poliak je po reštarte sezóny vo veľmi dobrej forme. Sľuboval, že zmení svoj štýl na útočný, čo ukazoval už na Tirrene. Skončil tam tretí a v kopcovitých etapách bol jedným z najlepších. Nie je favoritom na celkové prvenstvo, ale pódium alebo top-5 sú v jeho silách.

Rafal Majka
Rafal Majka. foto: cyklonews

Na Gire je stále konzistentný, v posledných dvoch rokoch tu bol vždy v top-6. V sezónach 2013 a 2014 bol siedmy a šiesty. V tíme mu pomôže Patrick Konrad či Pawel Poljanski. Na rovinách sa môže držať pri Petrovi Saganovi a už len to bude pre neho výhodou.

Giro d’Italia 2020 favoriti ***

Wilco Kelderman (:sun:)

Jazdec, ktorý bol najlepšie štvrtý na Vuelte 2017 sa zdá byť vo veľmi dobrej forme. Na Tirrene bol naposledy celkovo štvrtý, keď v klasikárskych etapách útočil a dokázal vyprodukovať slušnú rýchlosť v šprinte vrchárov. V kráľovskej etape bol piaty – teda najlepší po dominantnej štvorici Yates, Thomas, Majka a Vlasov.

Wilco Kelderman
Wilco Kelderman prestúpi do BORA – hansgrohe. twitter.com/GuiadeCiclismo

Jeho tím pôjde aj na šprintérske etapy s Matthewsom, ale Holanďan využije pomoc od Sama Oomena či Jaia Hindleyho, ktorí sami môžu prebrať taktovku nad kopcovitými etapami. Team Sunweb nie je rozhodne favoritom na prvú päťku, ale môže príjemne prekvapiť.

Giro d’Italia 2020 favoriti **

Ilnur Zakarin (:ccc:)

Rus je pred každou Grand Tour ozajstnou záhadou. Niekedy je to tretie miesto ako na Vuelte 2017 alebo piate miesto na Gire 2017, inokedy prepadák. Vlani tu vyhral prvú vrchársku etapu, ale neskôr vypadol z prvej desiatky. Na Tour vyzeral 31-ročný jazdec v dobrej vrchárskej forme, no po tradične zlom zjazde prišiel o možnosť vyhrať 8. etapu.

Zakarin je tiež v zozname Giro d’Italia 2020 favoriti. zdroj: twitter.com/PezCycling

Z Tour odstúpil pre zdravotné problémy. No musí sa motivovať, keďže jazdí za tím, ktorý po konci sezóny zanikne a ešte nemá platnú zmluvu. Tímová podpora neexistuje, viacero jazdcov bude jazdiť na osobné úspechy v etapách. V časovke by však mohol mať Zakarin určitú výhodu nad sebe-rovnými vrchármi.

Attila Valter (:ccc:) je zaujímavým menom, ktoré sa môže dostať pomerne vysoko. Iba 22-ročný Maďar je veľkým talentom a po celkovom víťazstve na domácom Okolo Maďarska má dobrú formu. Nikdy nevieme, môže sa pohybovať niekde okolo prvej desiatky.

Giro d’Italia 2020 favoriti *

João Almeida (:dqt:)

Na pretekoch mal medzi favoritmi byť Remco Evenepoel, ten sa však na Okolo Lombardie ťažko zranil. Jeho 22-ročný portugalský kolega Almeida sa pokúsi prekvapiť. Giro d’Italia 2020 favoriti sú aj mladíci, ktorých zastupuje práve tento objav tímu Quick Step. Od reštartu sa najprv fantasticky predstavil na Vuelta a Burgos tretím miestom. Siedmou priečkou na Tour de l’Ain a treťou na Coppi e Bartali sa jednoznačne dostal na hľadáčik vo vrchárskych etapách.

Giro d'Italia 2020 favoriti Almeida
Joao Almeida. zdroj: twitter.com/cyclingnerds

Či pôjde na celkové poradie, alebo na cenný etapový triumf, zatiaľ nevieme.

Ďalšími zaujímavým mladíkom v celkovom poradí môže byť Brandon McNulty (:uae:). Američan, ktorý taktiež zažíva prvú Grand Tour a má dobrú časovku. Okrem neho sú tu jazdci ako Ben O’Connor (:ntt:), Carl Fredrik Hagen (:lts:) či Ruben Guerreiro (:efd:).

Naše náhľady na Giro d’Italia 2020:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár