Tour de France 2020 dresy – Tadej Pogačar má skoro všetky, Bennett zelený

Tour de France 2020
Tadej Pogačar

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Ktor vyhral na Tour de France 2020 dresy? Tri z nich má Tadej Pogačar (:uae:), ktorý v 20. etape – jedinej individuálnej časovke – ukázal svoju neskutočnú silu a ovládol celé preteky. Okrem ikonického žltého dresu sa rozdávali aj iné dresy a ocenenia. V tomto krátkom prehľade si ešte raz prejdeme každú klasifikáciu.

Najbojovnejší jazdec Tour de France 2020 – Marc Hirschi

Vďaka účastiam v únikoch a druhému miestu hneď v druhej etape za Alaphilippom sa 22-ročný Švajčiar stal najbojovnejším jazdcom pretekov. Nevyšlo mu to v takmer 80-kilometrovom úniku v 9. etape. Až v 12. etape sa po samostatnom útoku dlhom 35 km prišiel po prvé profesionálne víťazstvo a ukázal nám, čo môžeme čakať v budúcnosti.

Marc Hirschi | © A.S.O./Pauline Ballet

„Už to, že som štartoval v Nice, bol veľký moment. Očakával som, že budem môcť chodiť do únikov, bol to môj cieľ. V druhej etape som bol druhý a asi aj sklamaný. Potom som bol v dlhom úniku. Netušil som, že môžem byť taký silný v dlhých stúpaniach. No a nakoniec som získal víťazstvo. Bola to veľká úľava. Posledný týždeň som si potom užil a je super, že som tu preťal cieľovú čiaru a dokončil svoju prvú Grand Tour. Pred Tour bolo toto všetko iba sen, nie ozajstný cieľ,“ povedal pre mikrofón Eurosport.

Vrchárska súťaž (bodkovaný dres) – Tadej Pogačar

Do 16. etapy nosil bodkovaný dres Benôit Cosnefory (:alm:), ktorý sa ale nešpecializuje na dlhé stúpania. V hre bol vďaka účastiam v únikoch v treťom týždni Richard Carapaz (:ins:), ale rekord Tadeja Pogačara (:alm:) na stúpaní La Planche des Belles Filles v individuálnej časovke rozhodol, že mladý Slovinec získava status najlepšieho vrchára pretekov. Vyhral s náskokom 8 bodov.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar | © A.S.O./Pauline Ballet

Dobré nohy do únikov neskôr nemal Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept), ktorý mal pri rozhodujúcom momente rovnaký počet bodov ako Cosnefroy.

Súťaž jazdcov do 25 rokov (biely dres) – Tadej Pogačar

Ďalší raz stál na pódiu pod Víťazným oblúkom Tadej Pogačar (:alm:). Ten nenašiel konkurenciu v druhom Enricovi Masovi (MOV), ktorý celkovo skončil piaty. Egan Bernal (:ins:) vypadol z pretekov po zdravotných problémoch a súboj o biely dres bol jasnou záležitosťou.

Bodovacia súťaž (zelený dres) – Sam Bennett

Po rokoch bola konečne aj táto klasifikácia zaujímavá. Peter Sagan (BOH) súťaž viedol päť etáp, ale v rozhodujúcich chvíľach to bol Sam Bennett (:dqt:), ktorý dokázal brániť svoje body, získavať ich na prémiách a nedovoliť Saganovi uniknúť. Perfektne pracoval jeho dvorný rozbiehať Michael Morkov (:dqt:).

„Ani neviem [čo bol najlepší moment Tour, pozn. red.]. Nemôžem si vybrať. Celý boj bol veľmi špeciálny. Bola to pre mňa strašne náročná Tour, ale bol som odmenený. Užil som si súboj [o zelený dres], mal som veľmi špeciálny moment tu v Paríži, mal som zimomriavky. A chvíľa, kedy som prešiel čiaru ako prvý bola neskutočná. Mám toľko rôznych krásnych chvíľ. Mal som veľmi dobrú podporu od tímu. Videl som, ako sa pre mňa snažili. Som na nich veľmi hrdý. Cítil som tlak. Ale najlepšia vec na tom je, že najviac tlaku prichádzalo odo mňa samého. Ale keď som mal toľko podpory z domova. Boli tu aj isté očakávania a to bolo naozaj ťažké na zvládnutie,“ povedal pre Bernieho Eisela v Eurosport.

Sam Bennett | © A.S.O./Pauline Ballet

„Zajtra sa asi budem zotavovať z opice,“  odpovedal na otázku, že ako strávi čas po etape. „Nie nie, čaká ma náročný program a musím ďalej pracovať.“

Ani relegácia Sagana v 11. etape sa neukázala bodovo podstatná. Bennett po víťazstve v Paríži má náskok 96 bodov. 29-ročný Ír okrem toho získal pri tretej účasti na Tour etapový vavrín v 10. dni. Slovákovi bolo deň nato odobratých 43 bodov. Ír mal odvtedy aj psychickú výhodu a ovládol zelenú súťaž.

Celkové poradie (žltý dres)

Tadej Pogačar (:uae:) takmer bez silného tímu bol stále vpredu. Hlavne keď na tom záležalo. Držal sa v pelotóne za vlakom Team Jumbo-Visma s Primožom Rogličom (:tjb:). V 8. etape zaútočil a ešte ťažil z toho, že deň predtým stratil 1:21 na hlavných favoritov na vetre po strategickej chybe. Potom získal skoro 40 sekúnd.

Roglič, Pogačar a Porte
Roglič, Pogačar a Porte | © A.S.O./Pauline Ballet

V 9. etape vyhral po šprinte v ťažkej pyrenejskej etape. Ukázal svoju silu, rovnako aj na brutálnom stúpaní Grand Colombier. Až v 17. etape na Col de la Loze prišiel jeho horší deň, stratil 15 sekúnd na Rogliča. Všetko však zvrátil v 20. etape, ktorú vyhral s náskokom 1:21 na Dumoulina a v celkovom poradí vyhral s náskokom 59 na Rogliča. Ten sa jednak začínal trápiť, ale 21-ročný Slovinec jednoducho predviedol nevídaný výkon hodný legendárneho statusu medzi individuálnymi snaženiami.

„Je to neuveriteľné. Je to naozaj šialený pocit, byť víťazom Tour de France. Aj keby som prišiel druhý a horší v celkovom poradí, bolo by stále pekné tu byť. Toto je však vrchol všetkého. Nemôžem to slovami popísať. Dnes to bol veľmi špeciálny deň s mojimi spolujazdcami. Konečne som mal možnosť sa s nimi na bicykli porozprávať. Ostatné dni som do toho len tlačil, čo sa dalo. Myslím si, že každý jazdec z pelotónu mi pogratuloval. Tento šport je úžasný,“ cituje Pogačara oficiálna stránka pretekov.

Roglič bude určite ešte dlho predychávať porážku v poslednej chvíli, ale nemusí smútiť. S tímom ukázali veľkú silu, jednoznačne ovládali 19 dní pretekov. V 30 rokoch určite príde ďalšia šanca na Grand Tour a druhé miesto pri iba druhej jazde ako líder stajne nie je na zahodenie. Len od najväčšieho favorita sa čakalo iba víťazstvo.

Tretí je Richie Porte (:tfr:), ktorý vo veku 35 rokov priniesol skvelé vrchárske nohy. Kedy sa žiadalo, zabral, ale aj tu ho postretla smola. Vo veternej 7. etape stratil viac ako minútu, ale vytúžené pódium pri poslednom pokuse získal.

Tour de France dresy – výsledky etáp a klasifikácií nájdete na tejto stránke

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár