Tour de France: Marc Hirschi v 12. etape konečne víťazne

Tour de France 2020

Marc Hirschi v 12. etape Tour de France 2020 konečne oslavoval víťazstvo. Mladému Švajčiarovi sa to podarilo vďaka sólo úniku dlhom 28 km po kvalitnej práci jeho tímu. Primož Roglič (:tjb:) sa udržal sa v žltom drese.

12. etapa Tour de France 2020 mala 218 kilometrov. Nastúpalo sa v nej viac ako v pyrenejských etapách, 3389 výškových metrov. Konvoj sa nachádzal v strednom Francúzsku, končilo sa v meste Sarran. Pôvodne sa počítalo hlavne ako s ideálnou možnosťou pre únik, no do toho sa nikomu veľmi nechcelo.

12. etapa Tour de France 2020 – profil:

12. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Malý únik

Imanol Erviti (MOV), Max Walscheid (:ntt:), Luis Leon Sanchez (AST) a Nils Politt (:isn:) sa ako jediní dostali na čelo pretekov viacerých akciách v pelotóne po štarte etapy. Pelotón na nich reagoval, naháňali ich Kasper Asgreen (:dqt:) a Mathieu Burgaudeau (Total Direct Energie). Po 30 km začal tieto dva malé skupiny stíhať tím BORA – hansgrohe, ktorý chcel pripraviť pozíciu Petrovi Saganovi (BOH) pred šprintérskou prémiou 51 km po štarte.

Šiesti prví jazdci malo na jedinej rýchlostnej prémii náskok minúty a pol, ale neboli ešte spojení. Z pelotónu si po siedme miesto prišiel Sam Bennett (:dqt:), získal 9 bodov. Peter Sagan bol deviaty a pripísal si sedem bodov na konto. Po prémii strácal Slovák po včerajšej penalizácii už 70 bodov na Íra, ktorý do etapy nastúpil v zelenom drese.

Burgaudeau a dánsky majster Asgreen sa o dostali na čelo. Tak sa situácia ustálila, ale náskok úniku po veľmi rýchlom začiatku bol maximálne trojminútový a predpovede, že pôjde o etapu pre celodenný únik, boli totálne mimo.

Ilnur Zakarin (:ccc:) po včerajšom páde dnes odstúpil z pretekov.

Pri prechode cez obec St-Léonard-du-Noblat sa 107. Tour dostala do svojej druhej polovice.

Útoky na dvoch stúpaniach

Čelná šestica dnes nemala šancu na úspech, mala už len 30 sekúnd na hlavnú skupinu. 48 km pred cieľom odolával už len Kasper Asgreen, ktorý bol úplne na čele pretekov. S ním dokázal tempo držať len Erviti. O 5 kilometrov nastúpili Tiesj Benoot (:sun:), Søren Kragh Andersen (:sun:) a Marc Soler (MOV) a bolo po úniku s Asgreenom, ktorý sa zaradil do pelotónu. Neskôr sa k nim pridali Max Schachmann (BOH), Marc Hirschi (:sun:) a Quentin Pacher (B&B Hotels – Vital Concept). Za nimi sa po ďalších útokoch sformovala skupina s 13 jazdcami, kde boli  Jungels, Reichenbach, Lutsenko, De Marchi, Herrada, Gogl, Rolland, Bilbao, Elissonde a Stuyven. Na prednú šesticu mali najprv 20 sekúnd stratu, ale na pelotón už 40 sekundovú výhodu.

Z pelotónu začali odpadávať šprintéri. Do grupetta si vystúpili Caleb Ewan aj Sam Bennett. Sagan odolával, ale bol na chvoste zriedenej grupy.

Suc au May

Najťažším kopcom dňa bolo Suc au May. Stúpanie druhej kategórie malo 4 km a priemerný sklon 7,7%. Skupina s Hirschim bola vedená jeho kolegami zo Sunwebu, ktorí chystali Hirschimu pozíciu. Pelotón viedol tím CCC pre Trentina či Van Avermaeta. V poslednom kilometri stúpania nestačil na tempo hlavnej grupy Peter Sagan a začal sa prepadávať poľom.

Atakoval najprv Soler, ale nakrátko na neho reagoval silne vyzerajúci Marc Hirschi. Švajčiar odpútal Španiela, ktorý bol už len so Schachmannom.

Za ním atakoval Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorému to pripravil Dries Devenyns (:dqt:). Pridal sa do pozostatkov 13-člennej skupiny a vytvorila sa tak nová. S Francúzom sa držali Bilbao, Kragh Andersen, Pacher, Rolland, Reichenbach, Elissonde, Houle, Roche a Herrada.

Ako prvý prešiel vrcholom kopca 22-ročný Hirschi, ktorý samostatné tempo nasadil už 28 km pred koncom. Po ňom prešli Schachmann a Soler s 10 sekundovým náskokom na ďalších. Za nimi viedol stíhaciu skupinu Devenyns s Alaphilippom. Pelotón prešiel s odstupom až jednej minúty a 20 sekúnd. Tempo sa tam zvoľnilo, takže Sagan sa ešte mohol pripojiť k skupine žltého dresu.

Hirschi sám na čele

Hirschi ukazoval svoje skvelé zjazdárske schopnosti, chcel si udržať, dokonca aj navýšiť náskok 30 sekúnd a preto párkrát na technických zákrutách riskoval.

Devenyns sa 16 km pred koncom vyšťavil. Na nič už nemohol čakať Alaphilippe, ale sám sa nikam nedostal. Hirschi mal náskok už 40 sekúnd na Alaphilippovu grupu. Tá medzitým dostihla Solera aj Schachmanna, ale na vedúceho jazdca strácala 46 sekúnd.

Hirschi v 12. etape konečne víťazne

Až 4 km pred koncom sa 27-ročný Alaphilippe osamostatnil a pokúsil sa ešte o poslednú stíhaciu jazdu Hirschiho. Na päťkilometrovom stúpaní na pásku to ale nestačilo. Navyše, 2 km pred cieľom zápasil s mechanickými problémami na bicykli.

Marc Hirschi vyhral 12. etapu Tour de France 2020. Druhý došiel Pierre Rolland, ktorý ešte tesne pred cieľom nastúpil. Došiel 47 sekúnd po víťazovi. Tretí bol kolega fantastického víťaza Soren Kragh Andersen s 52 sekundami.

Najsilnejší bol Hirschi v 12. etape, ale nielen v nej. V druhej skončil tesne na druhom mieste za Alaphilippom, v deviatej ho tesne porazil Pogačar po monumentánom sóle dlhom 80 km. Bývalý majster sveta do 23 rokov si na konto pripísal vôbec prvé profesionálne víťazstvo.

Peter Sagan prvý v pelotóne a celkové poradie

Primož Roglič (:tjb:) dnes skončil v hlavnom pelotóne, rovnako ako všetci ostatní favoriti so stratou 2:30 na prvého švajčiarskeho víťaza etapy na Tour po Cancellarovi z roku 2013. Ako prvý z hlavnej skupiny prišiel Peter Sagan, na 13. mieste. Za to si pripísal 4 body do bodovacej súťaže. Vo finále dnes získal viac bodov ako Bennett. Jeho strata na neh je 66 bodov.

Zajtra je na programe etapa v Centrálnom masíve, na ktorej sa vystúpa najviac výškových metrov na celej Tour de France 2020. Na stúpaní Puy Mary sa bude pokračovať v boji o žltý dres.

12. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Marc Hirschi (Swi):sun:05:08:49
2.Pierre Rolland (Fra)B&B Hotels-Vital Concept00:00:47
3.Søren Kragh Andersen (Den):sun:00:00:52
4.Quentin Pacher (Fra)B&B Hotels-Vital Concept
5.Jesus Herrada (Spa)COF
6.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
7.Hugo Houle (Can)AST
8.Sébastien Reichenbach (Swi)FDJ
9.Kenny Elissonde (Fra):tfr:
10.Nicolas Roche (Irl):sun:
13.Peter Sagan (Svk)BOH

12. etapa Tour de France 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB46:15:24
2.Egan Bernal (Col)INS00:00:21
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:28
4.Romain Bardet (Fra)ALM00:00:30
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic00:00:32
6.Rigoberto Uran (Col)EFD
7.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:00:44
8.Adam Yates (GBr)MTS00:01:02
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:01:15
10.Mikel Landa (Spa)TBM00:01:42

 

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár