Tour de France: Hrdinský výkon Hirschiho, no oslavuje Pogačar

Tour de France 2020
pogacar

zdroj: twitter.com/fietsmagazine

Druhú pyrenejskú etapu vyhral Tadej Pogačar (:uae:). 9. etapa Tour de France 2020 takmer priniesla víťazstvo úniku, no napokon favoriti nezávahali. Do žltého po dnešku ide Primož Roglič (:tjb:), keď jeho tím zlomil odpor Adama Yates (:mts:) na poslednom stúpaní.

9. etapa Tour de France 2020 mala 153 kilometrov. V jej strede sa nachádzalo ťažké stúpanie Col de la Hourcère (11,1 km – 8,8%), po ňom sa ešte 4 km stúpalo na Col de Soudet. Finále po zjazde a rovine prišlo a nesmierne prudkom Col de Marie Blanque (7,7 km – 8,6%). Po ňom ešte prišiel zjazd a 8-kilometrová falošná rovinka do cieľa.

Začiatok v Pau bol venovaný Nicolasovi Portalovi. Dlhoročný športový riaditeľ tímu INEOS nešťastne zomrel v marci na následky infarktu. Pochádzal práve z okolia mesta, ktoré Tour hostilo 72-krát.

Profil 9. etapy Tour de France 2020:

9. etapa Tour de France 2020

Ťažká tvorba úniku

Dlhé kilometre sa nikto nedokázal na dlhší čas oddeliť. Skúšali to najprv Marc Hirschi (:sun:) či Julian Alaphilippe (:dqt:), ale po body na šprintérskej prémii za kopcom chcel aj Peter Sagan (BOH), čo mu však nebolo dovolené.

Rovnako dnes okrem prvého kopca štvrtej kategórie nebodoval Benoit Cosnefroy (:alm:). Francúz v bodkovanom drese si prišiel po jeden bod v prvej desiatke kilometrov etapy.

Do problémov sa po tvrdom tempe od začiatku dostal Fabio Aru (:uae:). Taliansky víťaz Vuelty 2015 napokon po pár kilometroch kvôli zdravotným problémom Tour de France opustil.

Aj po 55 kilometri sa vo veľkom útočilo, ale nikto sa nedokázal odpútať. Všetko sťahovali veľké tímy, či už FDJ, ale aj Jumbo-Visma s INEOS Grenadiers. Skvelú robotu opäť predvádzal Wout van Aert (:tjb:), dvojnásobný víťaz etapy na tomto ročníku a asi najlepší domestik pre Primoža Rogliča (:tjb:).

Až na Col de la Hourcère únik dňa

Na kopci jazdcov privítalo nepríjemné počasie. Bola hmla, mrholilo a cesty boli šmykľavé.

Napokon sa na stúpaní Col de la Hourcère oddelila skupina v zložení: Omar Freile (AST), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Thibaut Pinot, David Gaudu, Sébastian Reichenbach (FDJ), Davide Formolo (:uae:), Lennard Kämna (BOH), Jonathan Castroviejo (:ins:), Pierre Rolland (B&B Hotels-Vital Concept), Daniel Martínez (:efd:) a Marc Hirschi (:sun:).

Na kopci sa osamostatnil talentovaný Švajčiar Hirschi a získal obe vrchárske prémie. Do balíku si prišiel Van Aert, ktorý tam opäť kontroloval tempo. Zo skupiny odpadol aj Pinot, včerajší najväčší smoliar etapy. Francúz včera stratil veľa času kvôli bolestiam chrbta a ani tento rok nezíska žltý dres. Dnes taktiež začal strácať kontakt s tempom pomerne dosť skoro. Na klesaní nestačil švajčiarsky šampión Reichenbach.

Pinot v problémoch:

Hirschi a jeho odvážny sólo pokus

Hirschi bol aj po klesaní prvý. Útočil od méty 90 km pred koncom a neskôr sa striasol Kämnu z úniku. Vydal sa na nesmierne ambicióznu sólo jazdu. Na skupinu úniku zloženú zo siedmich jazdcov mal na šprintérskej prémii 54 km pred koncom náskok štyroch minút. Skupina utečencov mala ďalej stratu na pelotón vedený Jumbo-Visma iba 30 sekúnd.

Peter Sagan (BOH) sa síce snažil dostať do úniku, ale dnes to nie je etapa pre neho. Na jednotkovom stúpaní nestačil na tempo a vystúpil si do skupiny vzadu. Z jeho konkurentov v bodovacej súťaži dnes 7 bodov získal Matteo Trentin (:ccc:) a 5 bodov si pripísal Wout van Aert (:tjb:), ktorý je už tretí. Saganova pozícia ale dnes nebola ohrozená, keďže Bennett nestačil na tempo už dávnejšie pred kopcom.

Gaudu v úniku narazil do diváka, dokázal pokračovať:

45 km pred koncom bol únik dostihnutý a na čele sa držal len majster sveta U23 z roku 2018 Hirschi. Mal náskok štyroch minút a 20 sekúnd. O 15 kilometrov neskôr bol náskok podobný a pre mladého Švajčiara to vyzeralo veľmi nádejne. V úvodných metroch na Col de Marie Blanque šiel náskok dole a hlavná skupina sa približovala. Toto stúpanie sa stalo osudné Buchmannovi (BOH), Nemec sa lúčil s výsledkom v elitnej desiatke. Na vrchole mal mladý Hirschi už len 30 sekúnd a čakalo ho dlhých 18 kilometrov.

Boj v GC:

Tom Dumoulin (:tjb:) nasadil tempo, ktoré nezvládol Adam Yates (:mts:) a tak bolo jasné, že dnes preberie žltý dres nový líder. Na čele hlavnej skupiny sa odtrhla štvorka Bernal (:ins:), Porte (:tfr:), Pogačar (:uae:) a Roglič (:tjb:).  K ním sa dotiahol Landa (:tbm:). Z tejto pätice však nikto nechcel plýtvať silami a pomaly sa doťahovali i ďalší. Na vrchole zobral bonusové sekundy Roglič (:tjb:) a bol virtuálne žltý.

Záver:

Mohykán Hirschi zvládol zjazd parádne a 7 kilometrov pred cieľom mal 25 sekúnd. Slovinci však tlačili neskutočne a chytili Švajčiara 2 kilometre pred páskou. Na cieľovej rovinke sa taktizovalo, ako prvý vyštartoval hrdina dňa Hirschi (:sun:). Za ním však Slovinci vystihli moment vynikajúco akcelerovali. Prvenstvo napokon berie Pogačar (:uae:), druhý Roglič (:tjb:) a potvrdil žltý dres.

Šprint:

9. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Tadej Pogačar (Slo):uae:03:55:17
2.Primož Roglič (Slo):tjb:
3.Marc Hirschi (Swi):sun:
4.Egan Bernal (Col):ins:
5.Mikel Landa (Spa):tbm:00:00:11
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:
7.Guillaume Martin (Fra)COF
8.Romain Bardet (Fra):alm:
9.Richie Porte (Aus):tfr:
10.Rigoberto Uran (Col):alm:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:38:40:01
2.Egan Bernal (Col):ins:00:00:21
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:28
4.Romain Bardet (Fra):alm:00:00:30
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic00:00:32
6.Rigoberto Uran (Col):efd:
7.Tadej Pogačar (Slo):uae:00:00:44
8.Adam Yates (GBr):mts:00:01:02
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:01:15
10.Mikel Landa (Spa):tbm:00:01:42

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár