Tadej Pogačar vyhral neuveriteľnú časovku a je v žltom

Tour de France 2020
Tadej Pogačar

zdroj: twitter.com/marca

Tour de France 2020 – 20. etapa bola jedinou individuálnou etapou na pretekoch. Tadej Pogačar (:uae:) v neuveriteľnej časovke stiahol stratu 57 sekúnd na Primoža Rogliča (:uae:) a zajtra vyhrá žltý dres. 21-ročný Slovinec bude víťazom súťaže do 25 rokov aj vrchárskej klasifikácie. Išlo o jeden z najväčších obratov v histórii športu.

 Tour de France 2020 – 20. etapa mala 36,2 km. Po prvých kilometroch na rovinatom a zvlnenom teréne si na konci počkalo na jazdcov stúpanie La Planche des Belles Filles dlhé 5,9 km s priemerom 8,5%. Stúpanie vo Vogézoch na východe Francúzska je strmé a definitívne potvrdilo celkové poradie a vrchársku klasifikáciu.

Tour de France 2020 20. etapa – profil:

20. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Šprintéri prežili časovku

O 13:00 miestneho času sa na trať vydal prvý pretekár Roger Kluge (:lts:), ktorý chcel iba skončiť v časovom limite. Ten mal byť štvrtina času víťaza. Podobne aj Jasper De Buyst (:lts:) a Caleb Ewan (:lts:). Tí sa pozerali na zajtrajší šprintérsky finiš v Paríži. Skončili do 9 minút od prvého miesta, čo by malo stačiť.

Peter Sagan (BOH) zaznamenal čas 1 hodina, 4 minúty a 55 sekúnd. To bolo v ôsmich minútach od prvej priečky a tiež sa bezpečne udržal po náročnej časovke v pretekoch.

Peter Sagan v časovke, ktorú vyhral Tadej Pogačar
Peter Sagan v 20. etape | © A.S.O./Alex Broadway

Sam Bennett (:dqt:) bol presne o minútu pomalší ako Sagan. Ír má náskok 55 bodov nad Saganom. Zajtra sa hrá o 20 bodov na šprintérskej prémii a 50 bodovo v cieli. Bennettovi tak stačí strážiť si Sagana, aby nezískal plný počet bodov a on žiadne. To by sa mohlo stať pri páde alebo zranení, ale takáto hrozba visí nad úplne každým vedúcim mužom klasifikácií. Šanca na zelený dres je čisto teoretická. Keďže je 29-ročný jazdec Deceuninck – Quick Step v lepšej šprintérskej forme, dokonca sa predpokladá navýšenie jeho náskoku.

Sam Bennett v časovke, ktorú vyhral Tadej Pogačar
Sam Bennett v časovke | © A.S.O./Pauline Ballet

„Gratulujem Samovi Bennettovi k zelenému dresu na tejto Tour de France,“ uviedol Sagan v príspevku na Instagrame.

Cavagna dlho viedol

Rémi Cavagna (:dqt:) – francúzsky šampión v časovke – jazdil najlepšie na medzičasoch na rovine, na stúpaní nebol úplne najlepší, ale aj napriek tomu prišiel do cieľa s časom 57:54 a usadil sa do horúceho kresla.

Cavagna v časovke, ktorú vyhral Tadej Pogačar
Rémi Cavagna v časovke | © A.S.O./Alex Broadway

Pinot medzi domácimi a výmena bicykla

Thibaut Pinot (FDJ) opäť nemohol pre zdravotné problémy bojovať o celkové víťazstvo, ale Tour chcel dokončiť napriek bolesti. Časovka prechádzala cez jeho rodnú obec a fanúšikovia mu dali cítiť veľkú podporu. Skončil s odstupm 2:10 na Cavagnu.

Veľkou otázkou bola výmena bicykla pod stúpaním. Rýchlejšie sa stúpa na klasickom cestnom bicykli, ale výmena špeciálu stojí nejaký čas. Väčšina ľudí zvolia výmenu. Medzi nimi aj Pogačar či Roglič, ale časovkár Dumoulin z Jumbo-Visma išiel stále na koze.

Jumbo-Visma s najrýchlejšími časmi

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Yannick (@yannthep),

20. od konca štartoval Wout van Aert (:tjb:), ktorý sa posadil do horúceho kresla s náskokom 28 sekúnd a Cavagnu. Belgická superhviezda tejto sezóny dokonca získala najrýchlejší čas na samotnom stúpaní. Na rovinatých medzičasoch nebol najrýchlejší, ale po výmene bicykla za cestný sa belgický šampión skvele predviedol. Nebolo by prekvapením, ak by sa zajtra na podobných priečkach ukazoval v špurtérskej etape.

Desiaty muž celkovej klasifikácie Tom Dumoulin (:tjb:) bol na medzičasoch rýchlejší a o 10 sekúnd porazil Van Aerta. Holadský majster sveta v časovke zvolil stálu jazdu na časovkárskom špeciáli. Na trati však ešte boli Slovinci.

Neuveriteľné scény v celkovom poradí, Tadej Pogačar vyhral Tour de France

Tadej Pogačar (:uae:) však bol na medzičasoch tretí a druhý a v cieli po fenomenálnom výkone zajazdil čas 55:55. Primož Roglič (:tjb:) dnes vybuchol a v cieli bol o 1:56 pomalší. Ihneď sa to pridalo do najväčších momentov cyklistickej histórie.

Tadej Pogačar a jeho reakcia:

21-ročný Slovinec išiel naplno aj na rovine, po pomerne hladkej výmene bicykla bol stále prvý. Na samotnej zvlnenej časti stiahol približne polovicu straty na Rogliča, ktorá bola pred etapou na hodnote 57 sekúnd. Na strmom kopci bol v sedle a vo vysokej kadencii pokračoval. Vyhral svoju tretiu etapu na týchto pretekoch, ktoré aj napriek tímovej prevahe nedokázal Roglič ovládnuť.

Primož Roglič na La Planche des Belles Filles prehral Tour de France.

Celkové poradie

Tadej Pogačar (:uae:) pred poslednou etapou vedie celkové poradie s náskokom 59 sekúnd na druhého Primoža Rogliča (:tjb:). Dobrou časovkou sa na tretie miesto dostal Richie Porte (:tfr:), ktorý sa po prvýkrát v 35. rokoch bude na pódiu Tour.

Celkové poradie sa zvyčajne v 21. etape v Paríži nemení. Cyklisti na jej začiatku pôjdu v slávnostnom tempe a na konci bude hromadný dojazd. Ide o najslávnejšiu šprintérsku etapu sveta. Celkové poradie sa kvôli nepísaným pravidlám nemení, rovinatý profil to ani nedovoľuje. Pogačar však stále musí prísť v poriadku do cieľa – bez pádov a iných komplikácií.

Štvrtý je Mikel Landa (MOV), piaty Enric Mas (MOV). Zlú časovku zajazdil Miguel Ángel López (AST) a prepadol sa o tri priečky na šieste miesto. Tom Dumoulin (:tjb:) sa posunul na siedme miesto. Damiano Caruso (:bmt:) sa dostal to top 10. Vypadol z nej Alejandro Valverde (MOV).

Richard Carapaz prišiel o bodkovaný dres

Richard Carapaz (:ins:) si dnes mohol zaistiť dres pre lídra vrchárskej súťaže, ale to by musel byť na stúpaní rýchlejsí ako Pogačar. Slovinský fenomén tak berie dres pre najlepšieho mladého jazdca, najlepšieho vrchára a celkového víťaza.

Tour de France 2020 20. etapa – výsledky:

1.Tadej Pogacar (Slo):uae:00:55:55
2.Tom Dumoulin (Ned):tjb:00:01:21
3.Richie Porte (Aus):tfr:00:01:21
4.Wout van Aert (Bel):tjb:00:01:31
5.Primoz Roglic (Slo):tjb:00:01:56
6.Rémi Cavagna (Fra):dqt:00:01:59
7.Damiano Caruso (Ita):bmt:00:02:29
8.David De la Cruz Melgarejo (Spa):uae:00:02:40
9.Enric Mas Nicolau (Spa)MOV00:02:45
10.Rigoberto Uran (Col):efd:00:02:54

Tour de France 2020 20. etapa – priebežné poradie:

1.Tadej Pogacar (Slo):uae:84:26:33
2.Primoz Roglic (Slo):tjb:00:00:59
3.Richie Porte (Col):tfr:00:03:30
4.Mikel Landa (Spa):bmt:00:05:58
5.Enric Mas (Spa)MOV00:06:07
6.Miguel Angel Lopez Moreno (Col)AST00:06:47
7.Tom Dumoulin (Ned):tjb:00:08:02
8.Rigoberto Uran (Col):efd:00:06:05
9.Adam Yates (GBr):mts:00:09:25
10.Damiano Caruso (Ita):bmt:00:14:03

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár