Sumár národných šampionátov 2020

Arnaud Démare

zdroj: twitter.com/GroupamaFDJ

Tradične sa národné majstrovstvá veľkých cyklistických krajín konajú týždeň pred Tour de France. Inak tomu nebolo ani tento rok, síce až v auguste. Cez víkend sa rozhodlo o držiteľoch špeciálnych dresov, ktorí budú nosiť svoje národné farby v cestných pretekoch alebo v časovke. Prinášame vám sumár víťazov zo všetkých podstatných krajín v kategórii mužov Elite.

Niektoré krajiny sa museli prispôsobiť svojím vnútorným pravidlám vlád a odložiť dianie svojich majstrákov. Niektoré už tradične dresy rozdali na začiatku roka. V Austrálii v januári získal časovkársky dres Rohan Dennis (:ins:) a zlato v hromadnom štarte Cameron Mayer (:mts:). V Kolumbii to bola dvojica Daniel Felipe Martínez (:efd:) a Sergio Higuita (:efd:). Na Novom Zélande má zlato z časovky veslár Hamish Bond (Waikato Bay of Plenty) a z pretekov Shane Archbold (:dqt:). Južnú Afriku ovládol časovku deviatykrát Daryl Impey  (:mts:) a jeho nadvládu na v hromadnom štarte prerušil Ryan Gibbons (:ntt:).

Dres Sergia Higuitu:

Chorváti stihli odjazdiť šampionát ešte pred týmto víkendom. Víťazom v oboch disciplínach sa stal Josip Rumac (Androni Giocattoli–Sidermec). Švajčiari stihli iba časovku. V nej sa v júli radoval Stefan Küng (FDJ).

Pred dvoma mesiacmi bola zaujímavé sledovať slovinský šampionát. Tam sa na vrchárskom profile radoval najprv Primož Roglič (:tjb:) v cestných pretekoch. Potom mu to Tadej Pogačar (:uae:) oplatil v časovke a dvaja najsilnejší jazdci sveta na etapáky tak budú patrične hájiť svoju rastúcu cyklistickú krajinu už na Tour de France ako najväčší favoriti.

Roglič
Pogačar, Roglič a Mohorič na pódiu | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Pred týždňom sa v Portugalsku rozdali dresy pre Iva Oliveiru (:uae:) v časovke a Ruia Costu (:uae:) na ceste.

Poďme sa teraz pozrieť na dianie počas posledných troch dní. Viaceré šampionáty sa udiali v oklieštenom režime. Šampionáty sa nekonajú napríklad v USA alebo Británii. Na viacerých sme nevideli všetky hviezdy, najmä tých jazdcov, čo ďalšiu sobotu štartujú na Tour de France. Cestovanie mimo hraníc by predstavovalo iba zvýšené riziko.

Slovensko a Česko

V časovkách vyhrali Ján Andrej Cully (Dukla Banská Bystrica) a Josef Černý (:ccc:). Tým sme sa venovali v samostatnom článku.

Rovnako sme písali aj o Jurajovi Saganovi (BOH) a Adamovi Ťoupalíkovi (Elkov – Author) v cestných pretekoch.

Adam Ťoupalík
Ťoupalík v cieli | zdroj: facebook.com/elkovkasper

Belgicko

Wout van Aert (:tjb:) potvrdil svoju fenomenálnu formu a vyhral belgickú časovku. Porazil držiteľa rekordu z hodinovky Victora Campenaertsa (:ntt:) o celých 30 sekúnd a Thomasa De Gendta (:lts:) minútu a 17 sekúnd. Obhájil trikolóru, v ktorej pred rokom na Tour de France ťažko spadol. Po zranení z časovky sa dokázal dostať do životnej formy a od reštartu sezóny vyhral Strade Bianche, Miláno – San Remo a etapu na Critérium du Dauphiné a na Tour s ním jeho tím počíta ako s veľkou oporou pre celkových lídrov. 25-ročný klasikár tak potvrdil, že tvrdé tempo vie nasadiť v akomkoľvek teréne a časovkárska koza mu vôbec nie je cudzia.

Wout van Aert
Wout van Aert | zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Cestné preteky sa konajú 22. septembra v Anzegeme.

Taliansko

Filippo Ganna (:ins:) potvrdil rolu najsilnejšieho talianskeho časovkára. Po bronze z majstrovstiev sveta sa zaradil medzi svetovú špičku a svoje kvality ukázal aj doma. De Marchio (:ccc:) porazil o 50 sekúnd, Affiniho (:mts:) o 1:31.

Filippo Ganna
Ganna | zdroj: twitter.com/Sportnieuwsnl

Kolega Gannu Leonardo Basso (:ins:) bol pozitívne testovaný na COVID-19 a zlatý muž časovky, Gianni Moscon (:ins:) a Salvatore Puccio (:ins:) museli ísť do dvojtýždňovej izolácie.

Preteky s hromadným štartom sa išli na trati, ktorú navrhol extravagantný bývalý profík Pippo Pozzato. Stredobodom okruhu bolo tak klasikárske kockové stúpanie v Cittadella. Na cieľovej rovine vyhral po šprinte selekcie Giacomo Nizzolo (:ntt:). Bol rýchlejší ako Davide Ballerini (:dqt:) a Sonny Colbrelli (:bmt:).

31-ročný Nizzolo získal po roku 2016 svoj druhý titul. Prežíva dobrý rok, v marci vyhral etapu na Paríž – Nice a bude hlavným mužom svojho tímu na Tour de France. „Bol to šialený šprint. Samozrejme, šprinty sú vždy chaotické, ale nebolo ľahké to dotiahnuť, ale naozaj som chcel vyhrať. Nechcem znieť sebecky, ale víťazstvo by som si venoval najskôr sebe, pretože som posledné roky tvrdo pracoval a som rád, že som späť na svojom najlepšom leveli,“ vyhlásil čerstvý víťaz.

Giacomo Nizzolo
Cieľ v Taliansku pre Nizzola | zdroj: twitter.com/CiclismoXXI

Francúzsko

Rémi Cavagna (:dqt:) zosadil z trónu vlaňajšieho majstra Benjamina Thomasa (FDJ) o šesť sekúnd. 25-ročný víťaz sa ukazuje ako skvelý tempár, čo okrem iného ukázal vlani na Vuelte po dlhom útoku.

Cavagna vyhral 19. etapu Vuelty 2019 po dlhom útoku úniku | zdroj: twitter.com/sportsfan_pl

Vo fantastickej forme sa momentálne nachádza Arnaud Démare (FDJ). Po bojovnom výkone a celkovom víťazstve na Okolo Valónska či triumfe na Miláno – Turín prežil aj klasikársku trasu domáceho majstráku a po rokoch 2014 a 2017 bude opäť pretekať s Tricolore. S až 17 jazdcami tímu FDJ v balíku bolo priam nevyhnutné víťazstvo jedného z ich jazdcov. Po útoku Juliana Alaphilippa (:dqt:) sa jazdca Quick Stepu držali len šprintéri DémareBryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept). V cieli to bolo o absolútnej rýchlosti, kde sa nemýlil Démare.

28-ročný Démare je síce špecializáciou šprintér, ale čoraz viac ukazuje, že si poradí aj s ťažšími traťami. Aj napriek tomu zatiaľ nie je vo výbere FDJ na Tour de France, kde by počas klasikárskych etáp bol nepríjemným konkurentom Sagana v boji o zelený dres.

Arnaud Démare
1. Démare 2. Coquard 3. Alaphilippe | zdroj: twitter.com/GroupamaFDJ

Španielsko

Pello Bilbao (:bmt:) ovládol časovku. Druhé miesto bral Luis León Sánchez (AST) a tretie Gorka Izagirre (AST).

V cestných pretekoch sa prvýkrát v kariére radoval Luis León Sánchez (AST). Ten zachytil najprv útok Jesúsa Herradu (COF), potom vyskúšal ešte jeden nástup a spoločne išli do cieľa. Herradu v poslednom kilometri zradila technika, totálne zastal. To sa ale Sánchez zdal oveľa silnejší dokonca mal vytvorený náskok ešte pred poruchou prehadzovačky. 36-ročného jazdca doplnili na pódiu Gorka Izagirre a Vicente Garcia de Mateos (Aviludo-Louletano). Herrada došiel do cieľa neveriacky peši a tretí titul nezískal.

Bol to jeden z najhorších šampionátov v podaní domáceho tímu Movistar za posledné roky. Pri absencii Alejandra Valverdeho došiel prvý do cieľa až Samiter na 16. mieste so stratou jednej minúty.

„Po toľkých pokusoch a pódiových umiestneniach som to konečne dokázal! Je to skvelý pocit a budem hrdo nosiť dres španielskeho šampióna celý rok po celom svete,“ povedal Sánchez.

Holandsko

Na klasikárskom profile sme mohli vidieť parádne predstavenie Mathieu van der Poela (Alpecin-Fenix). Ten na krátkom okruhu s kockovým stúpaním unikol 41 km pred cieľom z malej skupiny a celý čas zveľaďoval svoj náskok. Priebeh sa nápadne podobal na cyklokrosové preteky, v ktorých je 25-ročný fenomén majstrom sveta a najlepším jazdcom. Jednoducho súperom ušiel. Po roku 2018 získal svoj druhý holandský titul na ceste vo veľmi dominantnom štýle. Ide o jeho prvé víťazstvo po reštarte sezóny.

Druhý došiel s mankom 1:31 Nils Eekhoff (:sun:), ktoré si môžeme pamätať po kontroverznom vylúčení z MS U23 v Yorkshire. Vo svojej prvej profi sezóne sa ukazuje vo veľmi dobrom svetle. Tretie miesto bral Timo Roosen (:tjb:). Časovka sa nekonala.

Mathieu van der Poel po impozantnom sólo víťazstve
Mathieu van der Poel po impozantnom sólo víťazstve | zdroj: twitter.com/Thingsbyy

Nemecko

Časovka sa cez víkend nešla. Nemecké cestné preteky mali šprintérsku koncovku. Tam prekvapivo vyhral Marcel Meisen (Alpecin-Fenix). Po niekoľkých nemeckých titulov z cyklokrosu si poradil so svetovým šprintérom Pascalom Ackermannom (BOH) o dĺžku bicykla. Tomu sa od reštartu nedarí na najvyššej úrovni, ale do vrcholu sezóny na Giro d’Italia mu ostáva čas doladiť nedokonalosti.

31-ročný Meisen so životným úspechom na ceste | zdroj: twitter.com/ERDoerrenberg

Rakúsko

V časovke bol opäť Mathias Brändle (:isn:) najlepší. Získal šiesty titul z boja proti chronometru.

Iba 19-ročný Valentin Götzinger (WSA KTM Graz) dokonale využil neúčasť BORA – hansgrohe na pretekoch. V hromadnej koncovke predstihol Federspiela (Team Vorarlberg Santic) a Gogla (:ntt:). Dostal sa jazdec z kontinentálneho tímu do hľadáčiku profesionálnych celkov?

Poľsko

Poľská časovka mala slabšie zastúpenie. Špecialista Maciej Bodnar (BOH) aj napriek tomu nestačil na Kamila Gradeka (:ccc:). Vysoký jazdec CCC ho porazil o 28 sekúnd.

Talentovaný mladík Stanisław Aniołkowski z CCC Development Team získal veľmi cenný domáci triumf medzi profesionálmi. 23-ročný šprintér bol v hromadnej koncovke lepší ako Szymon Sajnok (:ccc:) a Pawel Franczak (Voster ATS Team). Opäť mu to môže pomôcť k ľahšiemu hľadaniu si miesta medzi najlepšími tímami sveta. Už aj tak bol považovaný za jedného z najlepších šprintérov na kontinentálnej scéne.

Stanislaw Aniolkowski a jeho životný úspech
Stanislaw Aniolkowski a jeho životný úspech | zdroj: twitter.com/CCCDevoTeam

Luxembursko

Bob Jungels (:dqt:) ani tentokrát nenašiel v časovke konkurenciu. Siedmykrát od roku 2012 vládne individuálnej disciplíne.

Čo sa ale zmenilo, je majiteľ luxemburskej trikolóry. Po päťročnej nadvláde Jungelsa sa novým šampiónom krajiny Beneluxu stal Kevin Geniets (FDJ). Iba 23-ročný borec prežil selektívne preteky v spoločnosti Jungelsa a v závere ukázal, že má lepší šprint ako dlhodobo najlepší miestny tempár. Na Jungelsa v klasickom tímovom drese si budeme musieť zvyknúť.

Kevin Geniets oslavuje porážku Jungelsa
Kevin Geniets oslavuje porážku Jungelsa | zdroj: twitter.com/GroupamaFDJ

Dánsko

Akčný závod s hromadným štartom vyhral Kasper Asgreen (:dqt:). Ten na záver unikol s talentovaným mladíkom Andreasom Kronom (Riwal Securitas Cycling Team) a v závere mal viac síl. Po vlaňajšej časovke má ďalší významný domáci úspech. Dobre pre neho zapracoval hlavne Michael Morkov (:dqt:) v rozhodujúcich nástupoch a sám skončil tretí.

Keďže sa časovka nešla, Asgreen je momentálnym majstrom v oboch disciplínach.

Nórsko

21-ročný Andreas Leknessund (Uno-X Pro Cycling Team) je časovkárskym majstrom škandinávskej krajiny.

Sven Erik Bystrøm (:uae:) bude nosiť nórsky dres po extrémne tesnom finále. V spoločnosti druhého Jonasa Iversby Hvideberga (Uno-X Pro Cycling Team) a Carla Fredrika Hagena (:lts:) unikli a rozdali si to v šprintérskom rozuzlení o víťazstvo. Po fotofiniši sa radoval 28-ročný jazdec, ktorému počas pretekov pomáhal štvrtý Alexander Kristoff (:uae:). Jeho skupina došla s minútovou stratou.

Fotofiniš v Nórsku | zdroj: twitter.com/TeamUAEAbuDhabi

Estónsko

Časovku vyhral Gleb Karpenko z Tartu2024/BalticChainCycling.com.

Norman Vahtra (:isn:) vo veku 23 získal titul na ceste estónske farby sa objavia vo World Tour.

Maďarsko

Barnabás Peák (:mts:) potvrdil, že je jedným z najväčších maďarských talentov. V časovke porazil ďalšieho Maďara vo World Tour Attilu Valtera (:ccc:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár