Súboja Van Aert – Sagan sa nedočkáme. Titul z Tour de France je prednejší ako zelený dres

Wout van Aert zelený dres

zdroj: twitter.com/dauphine

Wout van Aert (:tjb:) vstúpil po perfektných rokoch v cyklokrose na cestu vo veľkom štýle. Svoj vstup do absolútnej elity World Tour cyklistiky spečatil impozantným víťazstvom na Strade Bianche. Belgičan má všetky kvality – výbušnosť, techniku, šprint, silu – na to, aby zabojoval o zelený dres na Tour de France. Tento rok to podľa všetkého ešte neukáže.

Bodovacia súťaž ovládaná Petrom Saganom od sezóny 2012 zatiaľ nenašla vhodného konkurenta. 25-ročný fenomén Van Aert však už viackrát ukázal, že je presne tým jazdcom, ktorý vie finišovať na popredných priečkach hromadných dojazdov a, navyše, má odolnosť aj na kopcoch a sťaženom teréne. Sú to prednosti, ktoré Slovákovi vyhrávajú druhý najprestížnejší dres na Tour dlhé sezóny.

Po Van Aertovom predstavení na Critérium du Dauphiné sa vlani čakalo, že šanca na vyrovnaný súboj o zelený dres by prišla už vtedy. Pri debute na „Starej Dáme“ však Van Aert nechcel s tímom riskovať. Aj napriek tomu získal vo veternej 10. etape víťazstvo po dlhom šprinte a v nemom úžase ostal najlepší šprintér danej sezóny – Viviani, vtedy druhý. Zvíťazil presne takým štýlom, akým vyhrával Sagan ešte pár rokov dozadu.

Van Aert pomôže k vytúženému cieľu

Kruijswijk (prvý sprava) na pódiu Tour de France 2019
Kruijswijk (prvý sprava) na pódiu Tour de France 2019 | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

A predsa sa podľa posledných vyjadrení očakávaného súboja Sagan – Van Aert nedočkáme. Belgičan má v pláne podstúpiť Tour de France so svojím tímom Jumbo-Visma. Ten dokázal po dlhých rokoch vybudovať tím hodný na označenie „konkurencieschopný Ineosu“. Tom Dumoulin (:tjb:), Primož Roglič (:tjb:) a Steven Kruijswijk (:tjb:) majú za sebou víťazstvá, resp. pódiové umiestnenia na pretekoch Grand Tours. Hlavný cieľ holandskej zostavy je jasný – s troma lídrami získať žltý dres na Tour de France a ukončiť nadvládu tímu Ineos.

„Žltý dres v Paríži je naším jediným cieľom. Preto sme zostavili tím s troma lídrami a piatimi pomocníkmi. Wout je jedným z tej pätice. V šprintérskych etapách bude jeho úlohou viesť lídrov bezpečne na cieľovú čiaru bez akýchkoľvek pádov a straty času. Do úniku etapy by naši jazdci mohli ísť len vtedy, ak by to poskytlo taktickú výhodu. Ísť na osobný úspech v takom prípade nebude dovolené.“povedal športový riaditeľ tímu Merijn Zeeman pre Het Nieuwsblad.

Trojnásobný majster sveta v cyklokrose je dobre oboznámený so svojou úlohu. Okrem vlastností vymenovaných vyššie má skvelú výdrž a ťah na rovine, preto je ideálnym kandidátom na rolu domestika, pomocníka na rovinatých etapách. Grand Tours sa práve často rozhodujú na prechodných dňoch, kedy vrchárski lídri stratia čas zbytočným pádom alebo zaostaním v zadnej skupine na silnom vetre. Od takýchto vecí by ich mali rovinári Van Aert či Tony Martin (:tjb:) ochrániť.

Úloha jasná, prípadná etapa vecou náhody

Van Aert víťazí v 10. etape Tour 2020
Van Aert víťazí v 10. etape Tour 2020 | zdroj: twitter.com/TimBonvilleGinn

„Od novembra [je s tým oboznámený, pozn. red.], kedy sme diskutovali o jeho plánoch. Je pripravený hrať dôležitú úlohu v našom pokuse doniesť žltý dres do Paríža a kvôli tomu obetuje svoje osobné ambície. Rovnako ako Kwiatkowski, ktorý roky pracoval pre Frooma, Thomasa a Bernala v tíme Ineos. Ak chcete vyhrať Tour, musíte mať silné motory. U nás to budú Martin a Wout.“

Jedinou možnosťou na individuálnu prezentáciu schopností by mohla byť eventuálna časovka. Edícia 2020 Tour de France ponúkne len jednu. Pôjde o horskú individuálnu časovku končiacu na La Planche Des Belles Filles, veľmi prudkom a dlhom stúpaní. Excelentný rovinatý časovkár tam len ťažko skončí na predných priečkach.

„Rozumieme, že to pre neho znamená obetu a vážime si, že to mieni podstúpiť. To hovorí veľa o jeho osobnosti a dokazuje to, že Wout je tímový hráč. Samozrejme, predpokladajme, že je v etape vpredu, tak isto aj naši lídri. Ak to nepoškodí naše umiestnenie v celkovom poradí, môže skúsiť ísť na etapu. Ale takéto veci nie sú zahrnuté v pláne a budú závisieť od šťastia.“

Van Aert v sobotu zažil najväčší kariérny úspech. Ovládol svoju prvú World Tour jednodňovku – Strade Bianche. Pred rokom sa vtedy iba vracal z nemocnice po operácii. Tú musel podstúpiť po tom, čo v časovke Tour de France doplatil na nebezpečné nožičky bariéry a vo vysokej rýchlosti spadol. Vrátil sa vo veľkom štýle a v náročných podmienkach opanoval toskánske preteky.

Peter Sagan, samozrejme, môže nájsť vyzývateľa spomedzi iných špintérov. Účasť na Tour de France ohlasujú Sam Bennett (:dqt:) alebo Caleb Ewan (:lts:). Tohtoročná trasa však viac sedí šprintérom – klasikárom, keďže ponúkne plejádu zvlnených etáp s krátkymi kopcami, ktoré Saganovi mimoriadne sedia. Konkurencia by tak mohla prísť zo strany borcov ako Julian Alaphilippe (:dqt:), Greg Van Avermaet (:ccc:) alebo Jasper Stuyven (:tfr:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár