Critérium du Dauphiné: Van Aert neprestáva udivovať, získal ďalší fantastický triumf

Wout van Aert zelený dres

zdroj: twitter.com/dauphine

Preteky Critérium du Dauphiné sa dostali do svojej druhej polovice. Piata etapa patrila k tým jednoduchším, profil bol prevažne rovinatý so štvoricou stúpaní v strednej časti. Prešlo sa 201 kilometrov. Na konci sa nachádzala mierne zdvihnutá cesta, no v meste Voiron sa šprintovalo. Pre rýchlych mužov to bola posledná šanca v závode.

Únik vytvorila trojica Yoann Bagot (Vital Concept), Stéphane Rossetto (Cofidis) a Alessandro De Marchi (:ccc:). V slnečnom francúzskom regióne Rhône-Alpes to bol jednoduchý deň na bicykli, čakalo sa na záverečný dojazd. Pelotón ťahali tímy so šprintérmi Deceuninck – Quick Step, Bora – hansgrohe. Celkové poradie si strážil Mitchelton Scott s priebežne vedúcim Adamom Yatesom (:mts:).

Utečenci dnes nenabrali veľký náskok, maximum dosiahlo trojminútovú hodnotu. Pomáhal im zadný vietor a do posledných 20 km mal pelotón minútové manko. O 10 km neskôr to bolo približne 25 sekúnd, čiže taliansko-francúzska trojica sa držala statočne. Najväčší podiel na sťahovaní mali borci Quick Stepu. Tí mali v zostave šprintéra Alvára Hodega (:qst:). Pridala sa aj Bora so Samom Bennettom (BOH).

Záverečné kilometre sa išli po technických cestách s mnohými zatáčkami a hlavný balík bol dosť natiahnutý, miestami sa delil. Aj 5 km pred koncom mal únik náskok polminúty a vedelo sa, že to bude veľmi tesné.

Po vstupe do ochrannej zóny 3 km sa už naplno sformovali šprintérske vlaky a na posledný moment sa snažili dolepiť už neveľkú medzeru. Cesta sa začala mierne zdvíhať, čo priťažilo unaveným nohám cyklistov vpredu.

Najsilnejším bol Talian De Marchi a musel ešte vyskúšať samostatný únik. Ako-tak na neho stačil Rossetto. Dvojica sa obzrela za seba a ani mierne zdvihnutie zo sedla nepomohlo, hlavná skupina bola za nimi.

Záver

Pohltil ich Philippe Gilbert (:qst:) na čele, ktorý pri nájazde do posledného kilometra zaútočil. Spolu s ním sa vydal na útok Edvald Boasson Hagen (:ddd:) a vyzeralo to na klasikársky súboj. Domestici Bory už ťahali na plné obrátky a túto dvojičku dolapili.

V poslednej dvestovke metrov napokon došlo na očakávaný hromadný dojazd. Ten však bol dosť chaotický, keďže nikto sa nedokázal dôkladne sformovať. Veľkú silu dokázal vo víťazstvo pretaviť Wout van Aert (:tjb:). Držal sa blízko vlaku Bory, hlavným mužom Bennetta bol opäť Shane Archbold (BOH). V poslednej zákrute zrýchlil Julian Alaphilippe (:qst:). Popri ňom však letel zelený Belgičan Van Aert, ktorý preukázal veľmi silné nohy. Sam Bennett doplatil na chaos a zlú pozíciu, Ír skončil na druhom mieste. V závere nabral väčšiu rýchlosť ako Alaphilippe.

24-ročný Wout van Aert neprestáva udivovať a po včerajšom suverénnom a prekvapivom víťazstve v časovke ovládol aj svoju druhú etapu na pretekoch, tentokrát v rovinatom šprinte. Ide o jeho druhé World Tour víťazstvo. Trojnásobný majster sveta v cyklokrose ich má dokopy deväť triumfov z cesty.

Celkové poradie

Adam Yates (:mts:) dokončil etapu v prvej skupine a udržal sa na čele celkového poradia. O tom sa má rozhodnúť v ďalších troch etapách, ktoré budú mať čistý vrchársky profil. Van Aert sa pousnul vďaka bonifikáciám na piate miesto, no celková desiatka sa už zajtra bude meniť.

Van Aert je taktiež lídrom bodovacej súťaže. Okrem 26. miesta v druhej etape sa stále dostal na pódium etapy, dve z nich vyhral. Patrí mu aj biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 5. etapy:

1.Wout Van Aert (Bel):tjb:5:00:34
2.Sam Bennett (Irl)BOH
3.Julian Alaphilippe (Fra):qst:
4.Lorrenzo Manzin (Fra)Vital Concept-B&B Hotel
5.Clement Venturini (Fra):alm:
6.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
7.Zdenek Stybar (Cze):qst:
8.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
9.Philippe Gilbert (Bel):qst:
10.Mads Schmidt Würtz (Den):kat:

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr):mts:17:28:00
2.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:04
3.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:06
4.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:07
5.Wout van Aert (Bel):tjb:0:00:20
6.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:24
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:25
8.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:26
9.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:00:30
10.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:40

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár