Critérium du Dauphiné: Fuglsang jasne ustrážil celkový triumf, Van Baarle silný v koncovke

Jakob Fuglsang na Critérium du Dauphiné

zdroj: twitter.com/dauphine

Etapa číslo osem pretekov Critérium du Dauphiné ukončila francúzsku generálku pred Tour de France. Išlo o krátku, 113-kilometrovú etapu z Cluses do mesta Chámpery, známeho švajčiarskeho turistického centra Álp. Trasa obsahovala 7 kategorizovaných stúpaní. To záverečné malo dĺžku 6 km so sklonom 6%. Nešlo úplne o najnáročnejšie parametre, no zmeny po veľmi náročných dňoch stále mohli nastať. Priebežne vedúci Jakob Fuglsang (AST) si na štart priniesol na veľkých konkurentov náskok menší ako minútu.

Posledný deň sa niesol v znamení dvoch pretekov, keďže okrem celkového poradia sa bojovalo aj o posledný etapový vavrín. Do úniku dňa sa dostalo 13 jazdcov. Medzi nimi boli mená ako Haig (:mts:), Großschartner (BOH), Van Baarle (:ins:), Verona (MOV), Reichenbach (FDJ), Kuss (:tjb:), De Marchi (:ccc:), Barguil (Arkea-Samsic) alebo Alaphilippe (:qst:). Posledný menovaný chcel na vrchárskych prémiách navýšiť vedenie v súťaži o kráľa hôr. Francúzovi sa to darilo a na Tour de France sa naladil veľmi dobre, potvrdením zisku bodkovaného dresu. Rovnaký sa pokúsi získať na nadchádzajúcej Grand Tour.

Počas dňa odstúpil Adam Yates (:mts). Podľa dostupných informácií mal od rána horúčky. Brit má byť lídrom svojho tímu na Tour, uvidíme, či malý výpadok nespôsobí pohromu. Neskôr ho nasledoval aj ďalší navrhovaní lídri svojich tímov Steven Kruijswijk (:tjb:) a Michael Woods (:efd:).

Pelotón viedol Fuglsangov tím Astana. Ten poctivo strážil žltý dres. Počas početných stúpaní sa hlavná skupina výrazne preriedila, no nikto z nej neútočil. Pred posledným stúpaním za to zobrala aj zostava Ineos, ktorá opäť vytvorila svoj typický vláčik na nose skupiny.

Do posledných 20 km bola situácia celkom statická, náskok úniku sa počas celého slnečného dňa držal pod piatimi minútami, pred poslednou prekážkou bol odskok dvojminútový. Šťastie chcel vyskúšať Jack Haig (:mts:), ktorý započal aktivitu. Z utečencov ho nasledovali Sepp Kuss (:tjb:), Julian Alaphilippe (:qst:), Carl Frederik Hagen (:lts:) a Dylan Van Baarle (:ins:). S talentovaným Austrálčanom sa prekvapivo držal iba posledný menovaný klasikár. Haiga s Van Baarlem s ťažkosťami stíhali Alaphilippe Hagen. Na prejazde jedničkového stúpania Côte des Rivers mali náskok 20 sekúnd. Skupina s GC favoritmi mala na nich nevýhodu 1:30. Ostávalo 12 km na pásku.

Haig Van Baarle spolupracovali. 5 km pred koncom Alaphilippovi došli sily a vedel, že už nepridá druhý triumf z pretekov. Zaradil sa do skupiny s Reichenbachom, Barguilom a Kussom. Náročné stíhanie tak ostalo na Nórovi Hagenovi. V skupine za nimi všetko opäť kontrolovala zostava Astany, ktorá nasadila tempo. Nevyzeralo, že by Fuglsanga niekto vyzval v súboji o žltý dres.

Záver

Únik dnes zobral etapu. V poslednom kilometri stále trvala spolupráca vedúceho dua, Hagen ich už neohrozil. 500 metrov pred cieľom viedol Holanďana Haig, ktorý mu ponúkol ideálnu východziu pozíciu pre šprint. V ňom Dylan Van Baarle nezaváhal a pri špurte až do posledných síl vyhral jazdec Ineosu. Jeho rýchlosť v záverečných 150 metroch bola v porovnaní s 25-ročným Haigom neprekonateľná. Tretí došiel Hagen, ktorý po histórii v amatérskych pretekoch zažil kvalitné predstavenie na úrovni World Tour.

V približne 20-člennej grupe sa o útok pokúsil len Thibaut Pinot (FDJ), no Fuglsanga nikto neohrozil. Naopak, z partie vedenej Alexejom Lutsenkom (AST) vypadol Richie Porte (:tfr:). Austrálčan tak neukázal ideálnu formu pred Tour. Všetci ostatní favoriti došli v skupine žltého dresu, 2 minúty za víťazom etapy.

27-ročný Holanďan Dylan van Baarle (:ins:) získal štvrté profesionálne víťazstvo. Ide o jeho premiérový triumf v etape, doposiaľ vyhral celkové triumfy na Herald Sun Tour a Okolo Británie a úspech dosiahol minulý rok na národnom šampionáte v časovke. Klasikár a rovinár dnes vo svojom prvom World Tour triumfe prekvapil silným výkonom mimo jeho špecializáciu. Jeho súperom bol silne jazdiaci Jack Haig, ktorý však nemá natrénovaný špurt tak, ako Van Baarle.

Celkové poradie

Dán Jakob Fuglsang udržal žltý dres, ktorý včera vďaka silnému výkonu v kráľovskej etape získal aj vďaka časovým bonusom. Jeho najbližší konkurent o prvenstvo Adam Yates dnes kvôli chorobe nemohol bojovať. Druhý skončil Tejay Van Garderen (:efd:), ktorý ukázal na Dauphiné silné nohy pred Tour. Tretie miesto získal nemecký jazdec Emanuel Buchmann (BOH), na 34-ročného víťaza stratil 21 sekúnd.

Absenciu Frooma zaplnil štvrtý Wout Poels (:ins:). Ten bude pravdepodobne opäť iba domestikom pre Thomasa alebo Bernala na Tour, no formu ma tradične dobrú. Pol minúty stratila domáca nádej Thibaut Pinot (FDJ). V kopcoch prekvapili Alexej Lutsenko Dylan Teuns (:bmt:), ktorí sa dostali do prvej desiatky. Viac sa čakalo od Naira Quintanu (MOV) a Richieho Porta (:tfr:). Tí svojou pripravenosťou pred Tour neoslnili.

Najlepším mladíkom sa stal talentovaný 22-ročný Belgičan Bjorg Lambrecht (:lts:). Po dvoch víťazných etapách a pódiám z rovinatých etáp bodovaciu súťaž ovládol Wout van Aert (:tjb:). Julian Alaphilippe (:qst:) sa stal najaktívnejším vrchárom. Tímovú klasifikáciu o 12 minút vyhral tím Astana.

Fuglsangova životná sezóna s výnimočnými možnosťami pred Tour

Jakob Fuglsang žiaril počas ardenských klasík, ktoré korunoval víťazstvom na Liege – Bastogne – Liege. Na Dauphiné sa radoval v roku 2017, teraz pridal druhý triumf s veľkým prehľadom. Celkovo má pri mene vypísaných 21 víťazstiev. Pred Tour de France má veľmi dobrú formu, rozumným udržaním by ju dokázal využiť aj počas troch týždňov vo Francúzsku. Vo veku 34 rokov už nebude mať mnoho takýchto možností, tentokrát by mohol prelomiť svoju smolu na Grand Tour. Jeho najlepším umiestnením na Starej Dáme je iba siedme miesto zo sezóny 2013.

Pre jeho tím Astana ide o 28. víťazstvo v sezóne. V tejto štatistike sú za Quick Stepom na druhom mieste. Jasne dominujú etapovým závodom, v nich sa radovali 9-krát. Jakob Fuglsang vyhral Okolo Andalúzie, silné tretie miesto získal na Tirreno-Adriatico, kde stratil iba v časovke.

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 8. etapy:

1.Dylan van Baarle (Ned):ins:3:05:38
2.Jack Haig (Aus):mts:
3.Carl Frederik Hagen (Nor):lts:0:00:50
4.Warren Barguil (Fra)Arkéa Samsic0:01:12
5.Sepp Kuss (USA):tjb:
6.Sebastien Reichenbach (Swi):fdk:0:01:16
7.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:01:59
8.Alexej Lutsenko (Kaz):kat:
9.Xando Meurisse (Bel)Wanty-Gobert
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH

Celkové poradie:

1.Jakob Fuglsang (Den)AST30:44:27
2.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:20
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:21
4.Wout Poels (Ned):ins:0:00:28
5.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:33
6.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:01:11
7.Alexey Lutsenko (Kaz):kat:0:01:12
8.Dan Martin (Ire):uae:0:01:21
9.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:24
10.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:38

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár