Critérium du Dauphiné: Peklo v horách zvládol parádne Poels, žltý dres mení majiteľa

zdroj: twitter.com/dauphine/

Tradičné prípravné podujatie pred Tour de France Critérium du Dauphiné malo dnes na programe predposlednú etapu. V nej sme sa mali dočkať bitky o celkové prvenstvo, keďže na jazdcov čakali tri stúpania prvej kategórie a dojazd na Les Sept Laux-Pipay, ktorý leží v nadmorskej výške 1 561 metrov. Pred dnešnou etapou z pretekov odstúpil Tom Dumoulin (:sun:), ktorý po páde na Gire evidentne ešte nie je zdravý. Do prvého úniku si naskočil včerajší víťaz Julian Alaphilippe (:dqt:), no o niekoľko minút bol spať v hlavnom balíku. Po 20 kilometroch pretekania však odskočila dvadsiatka jazdcov a vyzeralo to na únik dňa. V skupine bol i spomínaný Francúz, ďalšími známymi menami boli Woods (:efd:), Lutsenko (AST), Moscon (:ins:), Gilbert (:dqt:) a ďalší. Pred prvým stúpaním dňa mali náskok vyše minúty. Vedúceho muža pretekov Adama Yatesa (:mts:) ohrozoval Kazach Lutsenko (AST), ktorý bol iba 30 sekúnd dole v celkovom poradí.

Z hlavného balíka sa vydala šestica jazdcov stíhať únik. Ten mal po 45 kilometroch náskok 2 minúty. Na vrchole Col de l’Épine bol ako prvý Alaphilippe (:dqt:) a zvýšil tak náskok v súťaži vrchárov, doplnil ho Hofstede (:tjb:) a obaja utiekli úniku o 30 sekúnd. Za nimi sa spojili obe skupinky a pokračovali tak v 27 ľuďoch. V polovici etapy mala dvojica na čele náskok minútu a štvrť na prenásledovateľov a 4 minúty na hlavný balík. Na vrchole Col du Granier bol znova prvý Francúz a upevnil si vedenie v súťaži o bodkovaný dres. Následne zvolnil a nechal sa dostihnúť. Pelotón zabral a znížil náskok pod 2 minúty. Záver etapy zužovalo ťažké počasie, pršalo a na cieľovom vrchole nebolo vidieť ani 3 metre pred seba. Na predposlednom stúpaní spojili sily Lutsenko (AST) a Woods (:efd:) a vydali sa bojovať o prvenstvo. Na žltého Yatesa (:mts:) mali 2 minúty.

Záver

Do záverečného stúpania sa pustil ako prvý kazažský cyklistia, Kanaďan mal defekt a prepadol sa do skupiny za ním. Onedlho však dostihli Kazacha a na čele sa vytvorila 5-členná skupina. Na čele pelónu sa zoradila stajňa Movistaru a náskok spadol na 90 sekúnd. 17 kilometrov pred cieľom doplnila skupinu na čele ďalšia trojica jazdcov. 10 kilometrov pred cieľom nastupoval v hlavnej skupine Nairo Quintana (MOV) a priblížil tak únik na 30 sekúnd. Kolumbíjčan odskočil od hlavnej skupiny a vydal sa stíhať únik, po jeho boku bol Michal Kwiatkowski (:ins:). Astana však zabrala a vrátila dvojicu do balíka. Poliak však mal skvelé nohy a rýchlo sa docvakol do čela a doplnil dvojicu. Náskok však bol minimálny. Spolupráca viazla a tak sme 4 kilometre pred páskou boli pokope.

Dva kilometre pred cieľom výkonnostne odpadával Quintana (MOV) a zaplatil tak za svoju snahu. Nestačil tempu dvojice Buchmann (BOH) – Fuglsang (AST), ktorá odskočila. Fantastický výkon na posledných 800 metroch však urobil Wout Poels (:ins:). Dokázal dostihnúť dvojicu na čele a dynamickým nástupom ovládol dnešné peklo v horách.

Celkové poradie

Do čela pretekov sa po skvelom výkone dostal Jakob Fuglsang (AST), ktorý získal na Adama Yatesa (:mts:) 10 sekúnd, spolu s bonusom dokonca 16.

Dojazd:

Profil:

 

Výsledky 7. etapy:

1.Wout Poels (Ned):qst:4:01:23
2.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:01
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:10
5.Daniel Martin (Irl):uae:
6.Adam Yates (GBr):mts:
7.Romain Bardet (Fra):alm:0:00:13
8.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:16
9.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:30
10.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:0:00:34

Celkové poradie:

1.Jakob Fuglsang (Den)AST23:35:04
2.Adam Yates (GBr):mts:0:00:08
3.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:06
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:21
5.Wout Poels (Ned):ins:0:00:28
6.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:32
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:33
8.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:01:12
9.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:20
10.Daniel Martin (Irl):uae:0:01:21

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár