Critérium du Dauphiné: Ani vrchári nezastavili Van Aerta

Wout van Aert (:tjb:) vyhral 1. etapu Critérium du Dauphiné 2020. V kopcovitej etape vyhral šprint zriedenej skupiny a obliekol sa do žltého dresu pre celkového lídra. Po úspechoch na Strade Bianche 2020 a Miláno – San Remo 2020 ide o jeho tretie víťazstvo po reštarte sezóny.

Prvý deň bol profilovo jeden z tých ľahších na Critérium du Dauphiné 2020. Prešlo sa ale až 218,5 km v horúcom počasí. Na trase bolo sedem kategorizovaných stúpaní. Neišlo o najdlhšie stúpania edície, ale dali zabrať. Finišovalo sa na šesťkilometrovom kopci Saint-Chsristo-en-Jarez.

Dauphiné si tento rok zvolili všetci veľkí favoriti Tour de France. Trasa je čisto vrchárska, preplnená dlhými alpskými kopcami. Pre mnohých to bude jediný ostrý test pred vrcholom sezóny, ktorý začne 29. augusta.

Profil 1. etapy Critérium du Dauphiné 2020:

1. etapa Critérium du Dauphiné 2020
1. etapa Critérium du Dauphiné 2020 | zdroj: criterium-du-dauphine.fr

Brent van Moer (:lts:), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie), Michael Schär (:ccc:), Quinten Hermans (Circus-Wanty Gobert) a Tom-Jelte Slagter (B&B Hotels-Vital Concept) sa dostali do úniku dňa. Ten mal síce papierové predpoklady na úspech, ale pelotón úspešne ovládali azda najsilnejší tempári sveta Tony Martin (:tjb:) a Tim Declercq (:dqt:) a neposkytli utečencom priestor.

Po 90 km útočil Bonifazio, ktorý ale musel vzápätí odstúpiť pre bolesť chrbtice. Spadol líder BORA – hansgrohe Emanuel Buchmann (BOH), ale dokázal sa pozberať zo zeme a pokračovať.

Posledných 50 km bol Švajčiar Schär na čele už sám.  35 km pred cieľom z pelotónu zaútočili Soren Kragh Andersen (:sun:) a Rémi Cavagna (:dqt:), protiútokom ich ešte stihol predstihnúť Quentin Pacher (B&B Hotels-Vital Concept). Francúz dostihol Schära sám, ale takmer okamžite, 23 km pred koncom spadol. Dvojica pôvodných útočníkov sa na Schära dotiahla 22 km pred páskou, potom na sólo pokus stavil domáci Cavagna. Jeho snaha sa skončila približne v posledných 14 km etapy.

Záver

Dlhý deň, z ktorého sa pôvodný pelotón zmenšil, sa mal ukončiť zo skupiny favoritov na finálnom stúpaní. Tvrdé tempo udávala hlavne zostava Team Jumbo-Visma. Na to nestačil Peter Sagan (BOH), ktorý zo skupiny odpadol 10 km pred vrcholom. Slovák sa prvýkrát zúčastnil Dauphiné, ktoré mu ale tento rok neposkytlo žiadne vhodné etapy pre útok na víťazstvo. Pre jazdca z Bory ale mnohé dlhé alpské stúpania poslúžia ako príprava na Tour de France.

Z líderskej grupy vyskúšal útok Rigoberto Urán (:efd:). Odpovedať chceli Pierre Latour (:alm:) alebo Tiesj Benoot (:sun:). Družstvo Jumbo-Visma malo ale všetko pod kontrolou a útoky neutralizovalo.  Na záver ťahali aj vrchárski lídri Primož Roglič (:tjb:) či Tom Dumoulin (:tjb:).

Čelná skupina v poslednom kilometri výrazne zrýchlila, vedelo sa, že to bude špurt o víťazstvo. V ňom sa nemýlil hlavný protagonista obnovenej sezóny Wout van Aert (:tjb:). Svoj záverečný nástup spustil dvesto metrov pred páskou a nikomu nedal silovým šprintom šancu. Druhý skončil Daryl Impey (:mts:) a tretí Egan Bernal (:ins:), ktorému sa budú hodiť štyri bonusové sekundy v cieli.

Posledný kilometer:

Celkové poradie

Wout van Aert sa oblieka o žltého dresu. Vlani tu zažiaril dvoma etapovými víťazstvami, dnes pridal tretie. Pred etapou však určite nepatril do úzkej špičky favoritov, keďže sa nevedelo, ako sa 25-ročný Belgičan popasuje s 3500 nastúpanými výškovými metrami. Bývalý cyklokrosár, typologicky veľmi podobný Saganovi, ale preukázal, že po dlhej prestávke spôsobnej zranením z vlaňajšej Tour aj koronakrízou sa pripravil najlepšie. Jeho životná forma mu priniesla 14. víťazstvo v profesionálnej cestnej kariére.

Schär nazbieral najviac bodov na horských prémiách a zajtra bude nosiť bodkovaný dres. Na programe je prvá z veľkých vrchárskych etáp končiaca na slávnom Col du Porte. Viac o ďalších etapách sa dozviete v našom preview.

 

Zdroj: criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár