Critérium du Dauphiné preview: Vrchársky sviatok s favoritmi Tour de France

Koniec augusta a začiatok Tour de France sa nezadržateľne blížia. Od 12. do 16. augusta sa na juhovýchode Francúzska odohrá posledná previerka pred francúzskym etapákom. Critérium du Dauphiné 2020 je aj naďalej generálkou pred vrcholom sezóny. Keďže svetová pandémia výrazne ovplyvnila takmer všetko – aj cyklistický kalendár – väčšina hlavných favoritov na „Starú Dámu“ odjazdila blok francúzskych pretekov a tomu sa výrazne prispôsobila trasa. Počas piatich etáp nedostanú žiadnu šancu šprintéri ani klasikári, ale pôjde o čistokrvné vrchárske predstavenie.

Poslední víťazi:

Jakob Fuglsang na Critérium du Dauphiné
Jakob Fulglsang | zdroj: twitter.com/dauphine

2019  Jakob Fuglsang
2018  Geraint Thomas
2017  
Jakob Fuglsang
2016  Chris Froome
2015 
Chris Froome
2014  Andrew Talansky
2013  Chris Froome
2012  Bradley Wiggins
2011  Bradley Wiggins

Trasa Critérium du Dauphiné 2020:

1. etapa (12. augusta): Clermont-Ferrand > Saint-Christo-en-Jarez, 218,5 km, kopcovitá
2. etapa (13. augusta): Vienne > Col de Porte , 135 km, horská
3. etapa (14. augusta): Corenc > Saint-Martin-de-Belleville, 157 km, horská
4. etapa (15. augusta): Ugine > Megève, 153,5 km, horská
5. etapa (16. augusta): Megève > Megève, 153,5 km, horská

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

72. edícia Critérium du Dauphiné štartuje v hlavnom meste veľkého administratívneho regiónu Auvergne-Rhône-Alpes, v ktorom sa nachádza časť Dauphiné. 139-tisícové mesto Clermont-Ferrand bude na začiatku najdlhšej etapy ročníka, cez ktorú sa prejde 218,5 km až ku šesťkilometrovému stúpaniu končiacom pri obci Saint-Chsristo-en-Jarez. Na trase sa okrem viacerých stúpaní štvrtej a tretej kategórie nájde aj dvojkové stúpanie, ktoré s predpokladanou teplotou a dĺžkou poriadne preverí nohy všetkých zúčastnených.

V druhom dni začína neprestajná séria alpských kopcov. Po štarte z Vienne bude všetko pokojné až do poslednej tretiny etapy. Tam najprv príde Côte Maillet (5,9 km o sklone 7,9%) a na záver príde prvý col – priesmyk. Vrchárske predstavenie top tímov uvidíme už na dlhom Col de Porte (16,6 km o 6.2%), prvom kopci v najvyššej hors catégorie – HC.

Mapa etáp Critérium du Dauphiné 2020:

Mapa Critérium du Dauphiné 2020
zdroj: criterium-du-dauphine.fr

Tretia etapa pokračuje v nastavenom trende. Po 86 kilometroch sa začne stúpať na známe Col de la Madeleine (17,8 km o 8,2%) po novej ceste. Toto stúpanie sa objaví napríklad aj v 17. etape tohtoročnej Tour. Po dlhom a náročnom zjazde, ktorých Dauphiné ponúka neúrekom, sa ešte bude šliapať k lyžiarskemu stredisku Saint-Martin-de-Belleville (15,3 km o 5,9%).

Vrchárske peklo bude nasledovať aj v etape číslo štyri. V sobotu prídu až dve stúpania prvej kategórie a jedno s označením HC. Vystúpa sa vyše 4700 výškových metrov na 153,5 kilometra. Výstup k vysokohorskému letisku v Megève príde po Montée de Bisanne (12,4 km o 8,2%) a následnom výstupe k cieľu s parametrami 7,4 km o priemernom sklone 4,7%, strmé to bude najmä v poslednom kilometri.

Najtvrdší bude však posledný, piaty deň, rovnako v okolí lyžiarskej destinácie Megève. Viac ako 4500 výškových metrov sa naberie na stúpaniach Côte de Domancy, Col de Romme, Col de la Colombière a Côte de Cordon (9.1 km o 4,5%) pod tieňom najvyššieho štítu v Alpách Mont Blancom.

Víťaz pretekov bude musieť zabrať v každej etape. Každé jedno z prekonaných stúpaní ponúka možnosť na útok a získanie času. Po nedávnych pretekov vo Francúzsku určite budú dominovať tímové vlaky INEOS a Jumbo-Visma. Bude to však stačiť na udržanie ďalších excelentných vrchárov?

Tímy a program Critérium du Dauphiné 2020:

Na štarte bude všetkých 19 World Tour tímov. K nim dostali divokú kartu od organizátorov Total Direct Energie, Circus – Wanty Gobert, Team Arkéa-Samsic a B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM z druhej najvyššej kategórie Pro.

Každý tím bude mať 7 jazdcov, čiže pelotón bude najprv tvoriť 161 pretekárov. Českú republiku budú reprezentovať vrchári Jan Hirt (:ccc:) a Roman Kreuziger (:ntt:), Slovensko Peter Sagan (BOH).

Každá z etáp štartuje približne po 12. hodine. Koncovky etáp prídu po 16:00, príchod prvých jazdcov do cieľa v posledných dvoch etapách je naplánovaný približne od 16:30.

Preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport 2. Prenos prvých troch etáp začne o 14:45, cez víkend začne živé vysielanie rozhodujúcich dvoch etáp o 15:05.

Peter Sagan sa predstaví na Critérium du Dauphiné 2020:

Peter Sagan pred Miláno - San Remo 2020
Peter Sagan pred M-SR 2020| zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

Účasť na čisto vrchárskom závode potvrdil aj Peter Sagan (BOH). Slovák po dvoch štvrtých miestach z Miláno – Turín a Miláno – San Remo pokračuje v budovaní svojej formy na dva vrcholy sezóny – Tour de France a Giro d’Italia. Bolo by mylné si myslieť, že víťazné nohy bude mať už napríklad v San Reme, keďže v extrémne krátkom období má v pláne absolvovať vo Francúzsku a Taliansku 42 pretekárskych dní. Takúto záťaž nikdy v kariére nemal. Aby neriskoval vyhorenie, musel si vybrať konzervatívnejší štart sezóny, kde už aj tak získal pekné umiestnenia.

Na Critérium du Dauphiné príde pravdepodobne iba nabrať viac pretekárskych kilometrov. Spolu s tímom zjavne zhodnotil, že tomuto účelu postačia dlhé alpské stúpania. Bude to v nadmorskej výške a Sagan si bude môcť otestovať svoje nohy, prípadne aj účasťou v úniku alebo potiahnutím pelotónu pre svojich tímových vrchárskych lídrov. Slovenský klasikár a šprintér určite nebude bojovať o žiadne víťazstvo v etape.

„Moja forma sa zlepšuje, po Strade Bianche som sa určite zlepšil, ale nebol som v stave, kde by som odpovedal na útoky Van Aerta a Alaphilippa na Poggiu. Moja sezóna štartuje na Tour de France, aspoň z môjho pohľadu. Som na správnej ceste,“ povedal 30-ročný jazdec Bora – hansgrohe po 4. priečke na Miláno – San Remo.

Favoriti Critérium du Dauphiné 2020:

Team INEOS

Kruijswijk (prvý sprava) na pódiu Tour de France 2019
Pódium TdF 2019. Sprava: Kruijswijk, Bernal a Thomas | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Chystá sa ďalší z veľkých súbojov Team INEOS a Team Jumbo-Visma. Prvý menovaný príde s poslednými troma víťazmi Tour de France. Egan Bernal (:ins:), Geraint Thomas (:ins:) a Chris Froome (:ins:) sa už ukázali na Okolo Occitánie a Tour de l’Ain, kde získali prvé, respektíve druhé miesto s obhajcom titulu z Tour Bernalom. Ten bude pravdepodobne opäť lídrom aj na Dauphiné, ale pretekárske tempo by postupne mal zapnúť aj Geraint Thomas. Froome sa úspešne vrátil do profesionálnej cyklistiky po veľmi ťažkom páde. V Ain bol jeden z posledných domestikov tímu a aj naďalej bojuje o miesto v tíme na Tour. Jeho forma údajne ešte len prichádza, tak sa nechajme prekvapiť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Form incoming 🛬 💪😎@tourdelain_cycliste 📸 @gettyimages

Príspevok, ktorý zdieľa Chris Froome (@chrisfroome),


Bernalovi pomôže aj Pavel Sivakov (:ins:), ktorý sa cez koronavírusovú prestávku zbavil zbytočnej hmotnosti a teraz podáva na kopcoch ešte lepšie výkony. Dobre sa pri udávaní tempa ukazuje aj Jonathan Castroviejo (:ins:). Vlak Ineosu bude opäť veľmi silný, je jasné, že budú praktizovať taktiku, že pomocníci – domestici pôjdu na stúpaní naplno a vyťažia protivníkov. Táto stratégia sa stala tak trocha kontraproduktívnou na Tour de l’Ain, ale v takto precíznom tíme si to pravdepodobne vyriešia.

Team Jumbo-Visma

Roglič víťazí na Tour de l'Ain a je favoritom pred Critérium du Dauphiné 2020
Roglič víťazí v 2 etape Tour de l’Ain 2020 | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Bývalý Team Sky našiel azda prvého dôstojného súpera po rokoch dominancie ich vláčiku. Team Jumbo-Visma ich „vlastnou medicínou“ prekonal na Tour de l’Ain, kde takisto zapracovali výborné nohy Primoža Rogliča (:tjb:). Nový slovinský majster je stále vo svojej forme, dokázal utrhnúť Bernala na stúpaniach a problém mu nerobí ani rýchla koncovka po ťažkom priebehu kopcovitých etáp. Tvrdé tempo diktovali jeho spolujazdci, tretí muž Tour de France Steven Kruijswijk (:tjb:) a nová posila holandského družstva Tom Dumoulin (:tjb:). Ten je, zdá sa, po 420 dní bez pretekov späť vo svojej starej kondícii, ktorú bude, rovnako ako každý na týchto pretekoch, zdokonaľovať smerom k Tour de France.

V akcii uvidíme aj hlavného muža týchto dní Wouta van Aerta (:tjb:). Ten je odhodlaný naplno podporovať svoj vrchársky tím. Už tu budeme môcť vidieť možnosti veľkého tempára, ako bude pracovať na stúpaniach.

Aj keď pridanie druhého dominantného tímu nepridal na atraktivite pretekov, súboj dvoch super-zostáv bude určite zaujímavý. Za nich môže bojovať hocikto z predurčenej trojice lídrov, ale zatiaľ to opäť vyzerá na Rogliča a Bernala, ktorý bude chcieť Slovincovi oplatiť prehru v nedeľňajšej etape Tour de l’Ain.

Vrchári môžu prekvapiť

Jednotlivci, ktorí majú šancu prekvapiť dvoch najväčších favoritov, môžu vyťažiť zo súboja dvojice stajní. Schopný tím ma okolo seba domáca nádej Thibaut Pinot (FDJ). Ten po minuloročnej Tour de France, kde pôsobil ako najlepší vrchár a neskôr emotívne odstúpil, čaká na svoju druhú šancu vyhrať prvý žltý dres pre francúzsky národ od roku 1985. V príprave na svoju hlavnú misiu mu pomôžu Sebastian Reichenbach (FDJ) alebo Valentin Madouas (FDJ). Tí ukázali záblesky dobrej tímovej roboty pri trhaní skupiny na stúpaniach, ale ani zďaleka to nebude v dávkach, v akých to budú robiť zmienené tímy.

Thibatut Pinot
Thibatut Pinot | zdroj: twitter.com/BBCSport

Po prestupe do nového tímu je v hľadáčiku Nairo Quintana (Arkéa-Samisc). Ten síce na Tour de l’Ain nepredviedol víťazné výkony ako zo začiatku sezóny, ale môže ukázať, že zranenie po nehode s autom ho príliš nespomalilo. Pri sebe bude mať napríklad Warrena Barguila (Arkéa-Samsic) alebo Winnera Anaconu (Arkéa-Samsic).

Nairo Quintana
Nairo Quintana | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Mikel Landa (:bmt:) má konečne sľúbenú tímovú podporu, bude to sezóna znovuzrodenia jedného z najlepších čistých vrchárov v pelotóne? Dobre sa ukazoval v Burgose, svoju výkonnosť mohol po týždni opäť posunúť ďalej.

Julian Alaphilippe (:dqt:) je veľkou neznámou. Z jeho vyjadrení sa nedá zobrať na sto percent skoro nič, keďže často hovorí o absencii svojej formy či chýbajúcich ambíciách víťaziť v najťažších vrchárskych etapách. No po sláve, ktorú si zažil nosením žltého dresu, čudujeme sa mu vôbec, že by chcel vrchárov zaskočiť? Uvidíme, či Francúz naozaj ostane pri svojom profile útočného jazdca na krátkych kopcoch.

Julian Alaphilippe skončil druhý na Miláno – San Remo:

Van Aert Alaphilippe Miláno - San Remo 2020
Cieľová fotografia M-SR | zdroj: twitter.com/brecht_vh

Tadej Pogačar (:uae:) je najjagavejšou hviezdou medzi mladými vrchármi. Pri svojej prvej Tour de France vo veku 21 rokov má predpoklady na to útočiť na celkové poradie. Ukáže sa už na Dauphiné? Po prestupe sa pekne prezentuje aj Davide Formolo (:uae:).

Pogačar poráža Valverdeho a ide na Critérium du Dauphiné 2020
Pogačar poráža Valverdeho | zdroj: twitter.com/ByTheMinCycle

Adam Yates (:mts:) na začiatku roka prekvapil na UAE Tour, nechal si niečo aj po prestávke?

Richie Porte (:tfr:) má pred údajným posledným prestupom ešte raz možnosť ísť na výsledok. Na jednodňovke na Mont Ventoux alebo Tour de l’Ain ukázal veľmi dobré nohy.

BORA – hansgrohe opäť povedie Emanuel Buchmann (BOH), ktorý sa chce po štvrtom mieste dostať na pódium Tour. V tíme bude aj talentovaný Lennard Kämna (BOH) alebo Felix Großschartner (BOH).

Romain Bardet (:alm:) pomaly zabúda na svoj sen vyhrať Tour, sústrediť sa bude na lovenie etáp. Na celkové poradie treba eventuálne počítať aj s odchádzajúcim Pierrom Latourom (:alm:).

Nebezpečná bude v kopcoch vo vysokej nadmorskej výške kolumbijská trojica z EF Pro Team Rigoberto Urán (:efd:) – Sergio Higuita (:efd:) – Daniel Felipe Martínez (:efd:).

Miguel Ángel López
Miguel Ángel López | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Kolumbia sa bude pozerať aj na Miguela Ángela Lópeza (AST). V tíme sa objaví okrem iných všestranný Alexej Lutsenko (AST).

Movistar Team prežíva prechodnú sezónu. Netradične sa od reštartu nedarilo Alejandrovi Valverdemu (MOV). 40-ročný Španiel bude mať po boku krajanov Enrica Masa (MOV) a Marca Solera (MOV).

Z ostatných môžu prekvapiť napríklad Fausto Masnada (:ccc:), Dan Martin (:isn:), Tiesj Benoot (:sun:), Lilian Calmejane (Total Direct Energie) alebo Guillame Martin (COF).

Najlepšie momenty vlaňajšieho Critérium du Dauphiné:

Aktualizácia 11. augusta o 15:37: David Gaudu nenastúpi za tím FDJ, ako sa pôvodne očakávalo

 

Zdroj: criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár